Cintoríny pred Dušičkami. Krásne kahance aj zničené pomníky

Pamiatka zosnulých, ľudovo nazývaná aj Dušičky, pripadá na 2. novembra. Ľudia prichádzajú s pokorou na cintoríny uctiť a pripomenúť si svojich zosnulých blízkych. Nás zaujímalo, ako sú na tom cintoríny pred týmto sviatkom. Rovnako sme sa pozreli aj na ponuku kahancov a dekorácií, ktoré obchody v súčasnosti ponúkajú.

392746587_731228482381595_227858581552425403_n Hlavný cintorín Liptovského Mikuláša získal nový centrálny kríž. Foto: mesto Liptovský Mikuláš

Či išlo o bežný stav alebo zhodu okolností, zatiaľ nevieme. Prekvapilo nás však, keď sme tesne pred bránami trstenského cintorína za Hrobľou narazili na totálne zdevastované a opustené osobné auto. Stálo len tak pred bránami, takmer ako nevhodná súčasť výzdoby. V okolí sme nikoho nenašli, je možné, že tu auto stojí už dlhšiu dobu.

Hroby ako také však už vyzerali o čosi prívetivejšie. Je vidieť, že ľudia nespomínajú na svojich zosnulých iba počas Dušičiek. Vnútro areálu bolo pekne upravené a na mnohých hroboch sa nachádzali umelé aj živé kvety, sviečky či kahance.

O hroby sa ľudia pekne starajú. Foto: David Markovič

Realita však nebola ružová ani v Tvrdošíne, kde sme navštívili malý cintorín na Medvedzí. Tu bolo závan estetiky veľmi slabý. Smutný, ba až nepríjemný dojem tvoril aj čierny pomník na začiatku cintorína, ktorý bol v dezolátnom stave.

Ostáva len dúfať, že situácia sa dá čoskoro do poriadku. Foto: David Markovič

Veľmi zaujímavo pristupujú k Pamiatke zosnulých obyvatelia Liptovského Mikuláša. Ekologické vence domácej výroby tam budete môcť kúpiť priamo na hlavnom Vrbickom cintoríne. Budú robené vlastnoručne, pričom dostupné budú aj rôzne dekorácie vrátane živých kvetov. Platiť bude možné aj kartou, takže sa Liptovčania nemusia báť, že by hroby v ich starostlivosti pôsobili chmúrnym dojmom.

Vrbický cintorín zároveň dostal aj nový centrálny kríž z červeného smreka, ktorý je vysoký štyri metre. Ten nahradí starý poničený kríž. Posvätenie tohto kríža sa uskutoční 30. októbra o 15:00 pri príležitosti pietnej spomienky, ktorú organizuje mesto pred Pamiatkou zosnulých.

Tí, ktorí si kahance a dekorácie na cintoríne kúpiť nemôžu, však nemusia zúfať. Obchody sú plné rôznych predmetov, ktorými si môžete uctiť pamiatku zosnulých.

Podobný sortiment môžete nájsť v tvrdošínskom Tescu. Foto: David Markovič