Vo švédskych školách pracujú džihádisti z Islamského štátu, zistili médiá. Ministerka je pobúrená

Švédsko už niekoľko dní žije bezpečnostným škandálom. Tamojšie noviny Expressen totiž zistili, že množstvo extrémistov z Islamského štátu si po návrate zo Sýrie našlo prácu s deťmi. Ministerka školstva po tomto odhalení tvrdí, že švédska spoločnosť je naivná a nevylučuje, že spomínaní ľudia sa v zariadeniach zamestnali s postrannými úmyslami.

21598404328_3d420e9b57_k Ilustračný obrázok. Foto: Flickr.com

Viac ako štvrtina ľudí, ktorí v uplynulých rokoch utiekli zo Švédska do Sýrie, aby sa tam pripojili k Islamskému štátu (IS) na vrchole jeho moci, po návrate do Škandinávie pracuje s malými deťmi. Vyplýva to z výsledkov vyšetrovania švédskeho denníka Expressen.

Reč je o 21 osobách (z celkového množstva 83), ktoré našli nové pôsobisko vo švédskych školách, škôlkach, centrách voľného času alebo v azylových centrách pre deti.

Podľa portálu Euractiv, ktorý sa na zistenia odvoláva, ide o ľudí, ktorí bojovali za Islamský štát alebo žili v oblastiach kontrolovaných touto najradikálnejšou teroristickou organizáciou. Neuvádza však ich štátnu príslušnosť, pohlavie a ani vek.

V niekoľkých prípadoch boli navrátilci z Islamského štátu prijatí do zamestnania vo Švédsku už krátko po návrate zo Sýrie, kde v mnohých prípadoch strávili v radoch tejto skupiny až niekoľko rokov.

Ako sa to mohlo stať?

Táto správa vyvolala ostrú reakciu odborníkov vrátane vládnych predstaviteľov, ktorí sa pýtali, ako je možné, že zradikalizovaným jednotlivcom, ktorí boli ochotní pripojiť sa k teroristickej organizácii, umožnili pracovať s tými najzraniteľnejšími.

Ozrejmenie ponúkol portál European Conservative, ktorý vysvetlil, že Švédsko nemalo existujúcu legislatívu na stíhanie ľudí za členstvo v ozbrojenej organizácii, takže prokurátori namiesto toho hľadali iné trestné činy, z ktorých by mohli navrátilcov obviniť. Často ich však nenašli.

Podľa Säpo, švédskej spravodajskej služby, sa k IS rôznou formou pripojilo celkovo asi 300 švédskych občanov, pričom zhruba štvrtinu tvorili ženy. Stalo sa tak najmä v rokoch 2013 a 2014, počas ktorých IS kontroloval veľkú časť Sýrie a Iraku.

Ministerka: Toto by sa nemalo dovoliť

„Je úplne neprijateľné, aby ľudia, ktorí sú teroristami z IS, pracovali vo švédskom školskom systéme, centrách voľného času a podobne. Toto by sa nemalo dovoliť,“ uviedla v reakcii na zistenia švédska ministerka školstva Lotta Edholmová. Dodala, že švédska spoločnosť je „naivná“.

„Zamestnávateľ je zodpovedný napríklad za referencie a kontrolu nad tým, čo človek robil pred prijatím do zamestnania. V týchto prípadoch to jednoznačne zlyhalo,“ povedala pre Expressen.

Edholmová zároveň pripustila, že je pravdepodobné, že niektoré osoby prijali prácu s postrannými úmyslami. Podľa jej mienky „určite nie je odvážne domnievať sa, že aspoň niektoré z nich sa zamestnali v školskom svete, aby ovplyvnili mladých ľudí“.

Šéfka rezortu tiež potvrdila, že zvolala mimoriadnu schôdzku s príslušnými orgánmi, aby sa o tejto otázke diskutovalo, a obvinila vzdelávacie zariadenia zo systémového zlyhania pri preverovaní svojich súčasných zamestnancov.

Odborník hovorí o šokujúcom výsledku

Expert na terorizmus Magnus Ranstorp prijal zistenia s podobným pobúrením a označil ich za „šokujúce“. Zároveň upozornil na vtedajšiu absenciu legislatívy, v dôsledku čoho väčšina ľudí nie je za nič odsúdená. „Ak by boli odsúdení, mohlo sa to preveriť,“ povedal.

„Na tie pozície sa nehodia. Nemali by pracovať v prostredí s deťmi a mládežou, kde ich môžu naďalej ovplyvňovať,“ povedal tiež expert.

Jeden príklad za všetky

Expressen už začiatkom tohto roka informoval, že navrátilec z ISIS, ktorého odsúdili a uväznili za to, že sa pripojil k teroristickej organizácii, získal prácu ako náhradný učiteľ telesnej výchovy v Göteborgu len tri mesiace po prepustení z väzenia.

Noviny tiež zistili, že podrobnosti o tomto konkrétnom zločine nebolo potrebné zverejniť počas previerky, a preto jeho zamestnávatelia o jeho extrémistickej minulosti nič netušili.