Ak sa Remišovej rozpadne klub, zablokuje Matovičov núdzový plán s trojlístkom

Veronika Remišová tlaèová konferencia Veronika Remišová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Premiérovi uniká ďalšia šanca ako vykĺznuť z vládnej krízy. Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová síce nevyhlásila stranícku požiadavku na odchod premiéra za ultimatívnu, no rezolútne vylúčila svoje zotrvanie vo vláde, ak by sa kvôli tomu rozpadol poslanecký klub strany. Sulík sa dnes s prezidentkou rozprával aj o priebehu procesu demisie.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby čo najskôr ukončil koaličnú a vládnu krízu. Vyhlásila to po utorkovom stretnutí s predsedom vlády a zástupcami strany SaS s tým, že Slovensko potrebuje plne funkčný a výkonný vládny kabinet.

„Treba ukončiť agóniu a konať. Je najvyšší čas,“ uviedla. Slovensko podľa nej potrebuje okamžité zmeny v riadení pandémie, v pomoci ľuďom, vo vakcinácii i v komunikácii dovnútra krajiny i navonok.

Vicepremiérka Veronika Remišová dnes opäť potvrdila, že ak nebude splnená požiadavka jej partaje na zmenu premiéra, hrozí odchod strany z koalície. Zdôraznila, že koaličná kríza je krízou vlády a lídri strán by ju mali vyriešiť čo najskôr. Doplnila, že problém za nich nemôže vyriešiť prezidentka, ani opozícia.

„Naše stanovisko bolo jednotné po predsedníctve strany, a tým bola zmena na poste predsedu vlády. Na tejto požiadavke sa nič nezmení. Čiže je veľmi pravdepodobné, že potom nielen klub, ale celá strana by odišla z vládnej koalície,“ odpovedala na otázku, či hrozí rozpad alebo odchod strany z vlády.

Finálne rozhodnutie však podľa jej slov bude musieť urobiť ich predsedníctvo. Dodala, že premiér si na utorkovom zasadnutí poslaneckého klubu Za ľudí vypočul ich požiadavky. Myslí si, že do budúcna by boli dobré pravidelné stretnutia premiéra s koaličnými klubmi pred schôdzou parlamentu. Argumentuje, že život koalície sa neodohráva len vo vláde.

Remišová odpovedala aj na otázku, či by ostala vo funkcii ministerky, ak by sa rozpadol klub Za ľudí. „To by nemalo absolútne žiadny význam. To vylučujem,“ reagovala.

Podčiarkla, že aktuálna kríza je krízou koalície. Reagovala tak na otázku, ako vníma pozvanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) od vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) k prezidentke. Myslí si, že lídri vládnych strán nie sú malé deti, aby za nich spor musela riešiť hlava štátu.

Sulík u prezidentky: buď Matovič, alebo my

Predseda SaS Richard Sulík po stretnutí s prezidentkou zopakoval, že ak Igor Matovič nevzdá premiérskeho postu, liberáli opustia vládny kabinet.

Na ťahu je teraz podľa neho premiér. On sa má vyjadriť, či sa rozhodol odstúpiť, aby sa podľa Sulíka „mohlo pokračovať v zmysluplnej vláde“. Ak sa svojho postu nevzdá, koaličná SaS vystúpi z vlády, vyhlásil šéf SaS. Matovičovi jeho strana dala najneskorší termín do stredy 24. marca. Predstavitelia liberálov sa s prezidentkou bavili už aj o tom, ako sa uskutoční prípadný proces demisie.

(tasr, mag)


Ďalšie články