Pápež vyberá pápeža

Pápež František František dáva požehnanie počas modlitby Anjel Pána z okna svojej rezidencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 30. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Bohumil Petrík bude každý týždeň v nedeľu pripravovať prehľad toho, čím žije Vatikán a o čom píšu vatikanisti v Ríme. Začíname novú pravidelnú rubriku.

Tento týždeň bude tém v mojom prehľade viac, nemožno obísť ťažkú tému o zneužívaní v cirkvi; časť o tom, ako pápež vyberá pápeža, a tiež nový Nový zákon pre pápeža. Prajem príjemné čítanie.

Dlhé tiene bývalého kardinála McCarricka

Stredobodom pozornosti vo Vatikáne bol tieto dni dlhoočakávaný dokument o bývalom americkom kardinálovi, ktorý zneužíval mladistvých. „Správa o inštitucionálnom povedomí a rozhodovací proces Svätej stolice ohľadne exkardinála Theodorea Edgara McCarricka (1930-2017)“ obsahuje citlivé a nelichotivé informácie o katolíckom prelátovi aj o Jánovi Pavlovi II. a jeho poľskom tajomníkovi kardinálovi Dziwiszovi.

Dlhý a nudný názov navrhli niektorí komentátori skrátiť na „veľké divadlo“, „Profily klerikalizmu“ či „Správa medveďa Teddyho“, čo by viac vystihlo obsah rozsiahlej dokumentácie. Tomuto „dychberúcemu“ materiálu, ktorý slovami novinára Johna Allena „nastavil obrovský precedens“, sme sa venovali v osobitnej analýze.

Pápež vyberá pápeža a vatikánska finančná reforma

Vatikánski pozorovatelia sa však venovali aj iným témam, budúcemu konzistóriu, konkláve aj transparentnosti v miništáte sveta. Tento týždeň otvoril veľkou témou nestor vatikanistov Sandro Magister, pre ktorého „posledné povýšenia – a odvolania – starých i nových kardinálov sú zamerané práve na prispôsobenie konkláve podľa [Františkových, pozn. red.] predstáv“.

Foto: TASR/AP

Nedávno pontifex ohlásil konzistórium, v ktorom tento mesiac bude kreovať 13 nových kardinálov a väčšina mien odzrkadľuje jeho víziu cirkvi. Červený baret dostane napríklad Wilton Gregory, prvý Afroameričan a kritik republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa, s ktorým sa pápež František politicky výrazne rozchádza.

Rímsky biskup tiež „brutálne vyradil z hry“ vplyvného kardinála Angela Becciua, bývalého substitúta Štátneho sekretariátu a potenciálneho „papabile“, teda silného kandidáta za pápeža. Ten bol pápežovým osobitným delegátom pri Maltézskom ráde, ktorého na tomto poste nahradí nastávajúci kardinál Silvano Tomasi. Taliansky vatkianista ďalej pripomína, že arcibiskup Tomasi blízky štátnemu sekretárovi Pietrovi Parolinovi bol súčasťou „bratovražedného stretu vo vnútri Rádu, ktorý v januári 2017 viedol k nútenému odvolaniu nevinného veľmajstra Matthewa Festinga“.

Pre publicistu bolo strategické rozhodnutie vybrať za kardinála „kľúčovú osobnosť Bergogliovho dvora“: Marcella Semerara. Ten nahradí exkardinála Becciua na uvoľnenej pozícii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých. Budúci kardináli Semeraro aj Gregory „sú už roky aktívni podporovatelia zmeny v doktríne a praxi katolíckej cirkvi v oblasti homosexuality“, myslí si vatikanisa. Dodal, že svoje uznanie „novej ,homosex´ morálky“ „nezabudol ukázať ani pápež František“.

Doyen vatikanistov sa domnieva, že aj týmito kardinálmi František pripravuje cestu nástupcovi podľa svojej chuti. Najradšej by za lídra katolíckej cirkvi vraj chcel Filipínca Luisa Tagleho, ktorého médiá prezývajú Ázijský pápež František. Jeho ďalšími favoritmi majú byť boloňský arcibiskup Matteo Zuppi, prípadne jeho latinskoamerický známy Óscar Maradiaga.

Rozšírenie kardinálskeho zboru sa uskutoční koncom tohto mesiaca, no jeho spôsob je „pre pápeža skutočný rébus“, napísala vatikanistka denníka Messaggero. Svoju neúčasť už avizovali aspoň dvaja preláti z ďalekých krajín, prítomnosť ďalších je otázna, ako aj spôsob, ako presne sa bude konať. Potom, čo najvyšší katolícky líder oznámil konzistórium na 28. novembra, Taliansko a po ňom aj Vatikán sprísnili protipandemické opatrenia. Táto cirkevná ceremónia sa tradične teší veľkej účasti veriacich, no Vatikánsku baziliku medzitým pre verejnosť dočasne uzavreli.

Ešte pred uverejnením Správy o McCarrickovi sa taliansky novinár zamyslel, prečo sa z Vatikánu nestal „chrám transparentnosti“. Analytik sa pýta, prečo ani rok po okázalej razii v Štátnom sekretariáte neprišlo k rozsudku, hoci piatich úradníkov v rámci vyšetrovania prepustili či preložili. Zvláštne je tiež to, že Úrad pre finančné informácie neprezentoval správu za rok 2019 na verejnej tlačovej konferencii ako v minulosti. Toto vyvoláva otázky, ktoré podľa vatikanistu poukazujú na rozpor s pápežovým deklarovaným dôrazom na otvorenosť a decentralizáciu. Aj tejto téme sme sa obšírnejšie venovali v osobitnej analýze.

Nový Nový zákon pre pápeža a nová známka o vzťahoch s EÚ

Na 50. výročie uzavretia diplomatických vzťahov medzi Svätou stolicou a Európskym spoločenstvom vydal Vatikán poštovú známku, ktorej dominuje Bazilika svätého Petra na pozadí mapy Európy, všimli si vatikanisti. Pri tejto príležitosti sa stretol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin so zástupcami EÚ pri Svätej stolici.

Foto: TASR/AP

Rímsky biskup cez týždeň dostal prvý výtlačok novej grécko-latinsko-talianskej verzie Nového zákona. Trojjazyčný text mu odovzdal florentský arcibiskup kardinál Giuseppe Betori so želaním, aby sa stal „prostriedkom pre lepšie spoznanie Krista“ a aby „každý mohol otvoriť posvätnú knihu a načerpať z nej neoceniteľné plody múdrosti, nádeje a života“.

Na záver ešte jeden citát

Výrok vatikánskeho týždňa sa týka obsiahlej dokumentácie z dielne Štátneho sekretariátu o zneužívaní, ktorá očisťuje pápeža Františka a otvorene priznáva chyby cirkvi: „Správa o McCarrickovi je taká dychberúca, že neviem, či niekto vo Vatikáne vôbec chápe, aký obrovský precedens práve nastavili.“ (John Allen z Cruxnow)


Ďalšie články