Zrušenie práva veta a presun ďalších právomocí do Bruselu odobril aj ústavný výbor europarlamentu

Belgium_EU_Summit781146 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prichádza na zasadnutie okrúhleho stola počas trojstranného sociálneho samitu v budove Európskej rady v Bruseli v stredu 25. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Výbor Európskeho parlamentu pre ústavné veci (AFCO) v stredu podporil správu navrhujúcu významné zmeny zakladajúcich zmlúv Európskej únie (EÚ) vrátane ukončenia práva veta. Informovala o tom poľská verejnoprávna televízia TVP.

Správa s rozsahom 120 strán, v ktorej sa navrhuje celkovo 267 zmien zmlúv, tiež zahŕňa vytvorenie nových výlučných právomocí EÚ a rozšírenie spoločných právomocí v rôznych oblastiach vrátane zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Témou sa stalo aj ustanovenie, ktorého znenie sa mení z „Únia zriadi hospodársku a menovú úniu, ktorej menou je euro“ na „menou Únie je euro“, čo viacerí poľskí politici a médiá interpretujú ako zavedenie eura ako povinnej meny pre všetky členské štáty.

Spoločným menovateľom zmien je de facto presun ťažiska moci z národných štátov do Bruselu, čo sa stáva predmetom ostrej kritiky najmä zo strany konzervatívnych a národne orientovaných politikov.

Ako prezrádza tlačová správa Európskeho parlamentu, za spomenuté zmeny hlasovalo devätnásť členov výboru, šiesti boli proti a jeden člen sa hlasovania zdržal.

Na zmenách sa predtým dohodlo päť frakcií Európskeho parlamentu: Európska ľudová strana (EPP), Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D), Obnovme Európu (RE), Zelení (EFA) a Ľavica (GUE/NGL).

Frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR), naopak, tieto návrhy schváliť odmietla s argumentom, že by vydláždili cestu pre „premenu EÚ na centralizovaný európsky superštát“.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller ešte pred hlasovaním výboru podľa poľskej tlačovej agentúry PAP pre médiá v podobnom duchu uviedol, že zmeny zmlúv povedú k zrušeniu národných štátov a vytvoreniu „superštátu EÚ“.

K téme zrušenia práva veta sa viackrát vyjadril aj staronový slovenský premiér Robert Fico. „Veľkí západní lídri si neuvedomujú, do akého nebezpečenstva vystavujú budúcnosť celej EÚ, ak diskusiu o možnom zrušení jednomyseľnosti okamžite nezastavia,“ uviedol. Podľa jeho strany ide o „neprekročiteľnú červenú čiaru“.

Je dôležité poznamenať, že prijatím správy vo výbore EP sa iba začína viacstupňový proces, v rámci ktorého sa uskutoční ďalšia diskusia a hlasovanie v Európskom parlamente, Rade EÚ a Európskej rade.


Ďalšie články