Opúšťajú ho spojenci aj poradcovia. Magazín Time v obrovskej reportáži opisuje Zelenského osamelý boj

386584127_3440953019488383_7213203185381910293_n Volodymyr Zelenskyj zdraví vojakov. Foto: Facebook

Volodymyr Zelenskyj sa cíti zradený a na vojenských poradách už nevtipkuje. Časopis Time v obrovskej reportáži opisuje boj ukrajinského prezidenta s upadajúcou bojovou morálkou, rastúcou korupciou a klesajúcou podporou spojencov. Napriek tomu si prvý muž Ukrajiny udržiava neochvejné presvedčenie o vojenskom víťazstve svojho štátu.

„Najstrašnejšie je, že časť sveta si zvykla na vojnu na Ukrajine. Vyčerpanie z vojny sa valí ako vlna. Vidíte to v Spojených štátoch, v Európe. Začína to byť pre nich niečo ako šou, v zmysle: nebaví ma už túto reprízu sledovať desiatykrát,“ vyhlásil Zelenskyj pre Time krátko po návrate spoza veľkej mláky.

„Nikto neverí v naše víťazstvo tak ako ja. Nikto,“ povedal prezident zahraničnému periodiku. „Vštepiť túto vieru svojim spojencom si vyžaduje všetku vašu silu, vašu energiu. Chápete? Vyžaduje si to toľko všetkého,“ nechal sa počuť.

V Amerike ho tento raz vítali ináč

Svojou návštevou Spojených štátov sa pokúsil znovu získať sympatie americkej verejnosti pre vojenskú podporu Ukrajiny. Komunikačnú stratégiu zameral na zdôrazňovanie nebezpečenstva globálneho konfliktu, pokiaľ by sa ruská invázia neuhasila v zárodku, ale sa presunula za ukrajinské hranice.

Podľa prieskumu agentúry Reuters však neuspel.

Zatiaľ čo v júni tohto roku – v čase spustenia ukrajinskej ofenzívy – podporovalo posielanie dodávok zbraní na Ukrajinu 65 percent Američanov, v októbri to už napriek Zelenského návšteve bolo iba 41 percent.

Časopis Time poukazuje aj na ostrý kontrast oproti americkému turné, ktoré Zelenskyj podnikol koncom minulého roku. Vtedy ho „vítali ako hrdinu“ a jeho prejav na balkóne Kongresu prerušovali opakujúce sa ovácie v stoji. „Jeden senátor mi povedal, že za tri desaťročia svojho pôsobenia v Kapitole si nepamätá na takéto obdivné prijatie zahraničného vodcu,“ napísal autor článku.

Po necelom roku – najmä po búrlivých diskusiách o ďalšej pomoci pre Ukrajinu z federálneho rozpočtu – sa atmosféra v USA diametrálne zmenila. Tento raz Zelenskému ani len nedovolili vystúpiť s prejavom v Kapitole. Dvere mal zatvorené aj vo Fox News.

Podľa informácií Time boli Zelenského stretnutia súkromného charakteru, pričom v rokovacej sále Senátu ho zákonodarcovia mali „grilovať za zatvorenými dverami“. Pýtali sa na smerovanie vojny, na rozsah pomoci, ktorú Ukrajina potrebuje, a Zelenskyj priznal, že padla aj otázka: „Ak vám neposkytneme pomoc, čo sa stane?“

Dostáva sa do konfliktu s poradcami

Time v článku ďalej píše, že prvý muž Ukrajiny je „nahnevaný“, cíti sa byť „zradený západnými spojencami“ a na vojenských poradách niet ani stopy po jeho obvyklom optimizme a žartovaní. Prijme správy, vydá rozkazy a odíde.

Časopis sa odvoláva na informácie z najbližšieho okolia prezidenta, ktoré je znepokojené jeho vierou vo víťazstvo, hraničiacou až s mesiášstvom. „Klame sám seba. Chýbajú nám možnosti. Nevyhrávame. Ale skúste mu to povedať,“ cituje časopis jedného z poradcov.

Niektorí poradcovia údajne kritizovali Zelenského tvrdohlavosť, ktorou poškodil ich úsilie prísť s novou stratégiou a s novým odkazom. Ukrajinský prezident úplne odmieta mierovú dohodu či dočasné prímerie s Ruskom, pretože by to znamenalo „nechať túto ranu otvorenú pre budúce generácie“. „Pre mňa je to problém, pretože by sme len oddialili detonáciu výbušnej sily, ktorá nám tu vznikla,“ dodal Zelenskyj, ktorý je stále odhodlaný vyhrať vojnu za ukrajinských podmienok.

Faktor zimy, ktorý na niekoľko mesiacov zablokuje ukrajinský postup, odmieta akceptovať. „Zmraziť vojnu pre mňa znamená prehrať ju,“ vyhlásil. Podľa Time sa však prezident týmto postojom dostáva do narastajúceho konfliktu s vlastným armádnym vedením. „Nehýbeme sa vpred. Niektorí frontoví velitelia začali odmietať rozkazy na postup, aj keď prišli priamo z kancelárie prezidenta. Chcú len sedieť v zákopoch a držať líniu,“ cituje jedného zo Zelenského poradcov.

Volodymyr Zelenskyj s vojenskými veliteľmi. Foto: Facebook

Kritickú situáciu dokresľuje tvrdenie iného Zelenského spolupracovníka, ktorý sa pre Time vyjadril, že aj keby USA a spojenci poslali na Ukrajinu všetky svoje zbrane, v dôsledku vysokých strát by ich už nemal kto použiť. A to aj napriek tomu, že priemerný odvodový vek ukrajinského vojaka sa zvýšil až na 43 rokov.

Bojová morálka je na poklese. Snahy o zvýšenie počtu zmobilizovaných mužov sa stretávajú s odporom obyvateľstva, píše časopis. Sociálnymi sieťami sa šíria príbehy o dôstojníkoch, ktorí vyťahujú mužov priamo z dopravných prostriedkov a posielajú ich na front. Tí bohatší sa z nešťastnej situácie dokážu vyplatiť, napríklad získaním lekárskej výnimky.

Ľudia kradnú, akoby nemal prísť zajtrajšok

Okrem toho sa prezident musí popasovať aj s prebujnenou korupciou. Odvolal preto odvodných úradníkov usvedčených z korupcie. Problém nastal vtedy, keď sa nenašiel dostatočný počet ľudí, ktorí by vyradených úradníkov nahradili. Pozícia odvodného úradníka je pred verejnosťou zdiskreditovaná do takej miery, že mnoho miest ostáva neobsadených.

Korupcia týchto rozmerov neunikla pozornosti zahraničia a do istej miery práve ona naštrbila dôveru USA k Ukrajine. Zelenskyj preto v septembri odvolal dovtedajšieho ministra obrany Oleksija Reznikova a zadržal niekoľkých oligarchov podozrivých z korupcie.

Na predpoklad redaktora Time, že tieto opatrenia budú určite efektívne, ho mal jeden z hlavných poradcov Zelenského požiadať o vypnutie zvukového záznamníku, aby ho mohol otvorene vyviesť z omylu: „Mýliš sa, ľudia kradnú, ako keby už nemal prísť zajtrajšok.“

Prichádza zima a s ňou strach

Zima však prináša komplikácie nielen na frontoch, ale aj „doma“. Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru poškodili elektrárne a elektrické siete. Ukrajinské vedenie sa obáva nepriaznivej zmeny verejnej mienky v dôsledku rozsiahlych výpadkov energií. „Minulý rok ľudia obviňovali Rusov. Teraz budú vyčítať nám, že sme neurobil dosť na prípravu,“ povedal jeden z ukrajinských vysokopostavených úradníkov v oblasti energetiky.

Situáciu Ukrajiny skomplikovalo aj vypuknutie vojenského konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorý na seba naviazal pozornosť celého sveta a to aj na úkor Ukrajiny. Balík pomoci vo výške 105 miliárd dolárov už Spojené štáty neadresujú iba pre Ukrajinu, ale rozdelia ho aj medzi Izrael. Ukrajine má z neho pripadnúť 61 miliárd.

„Je to logické. Samozrejme, strácame v dôsledku udalostí na Blízkom východe. Ľudia umierajú a tam je potrebná pomoc sveta na záchranu životov, na záchranu ľudstva,“ reagoval Zelenskyj, ktorý nevidí inú možnosť, ako pokračovať v bojoch. „Nemyslím si, že Ukrajina si môže dovoliť byť unavená z vojny. Aj keď niekto môže byť vnútorne unavený, mnohí z nás si to nepripúšťajú,“ dodal prezident.


Ďalšie články