Po vypuknutí konfliktu v Gaze vo svete dramaticky rastie vlna antisemitizmu

F9xDOmMWcAAdB8E Dávidove hviezdy namaľované na domoch vo Francúzsku, v ktorých bývajú Židia. Foto: X

Dávidové hviezdy na židovských obchodoch či domoch, prenasledovanie Židov na letisku či množiace sa verbálne útoky. Aj takto sa prejavuje antisemitizmus týchto dní vo svete, ktorý dramaticky narástol počas konfliktu v Gaze.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom i ďalšími islamistickými militantnými organizáciami nemá len lokálny vojenský či geopolitický rozmer. Napätie z regiónu sa prenáša aj do miest a krajín so zastúpením moslimskej a židovskej komunity po celom svete.

Počet antisemitských útokov vzrástol od 7. októbra, keď militanti z Hamasu zaútočili na Izrael, o niekoľko stoviek percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Údaje pochádzajú z krajín, ktoré evidujú útoky voči Židom samostatne, ako napríklad USA, Veľká Británia, Francúzsko či Nemecko.

„Od druhej svetovej vojny je to najdesivejšia doba byť Židom. Problémy sme mali aj skôr, ale takto zlé to za môjho života ešte nebolo,“ povedal pre agentúru Reuters šesťdesiatdvaročný Anthony Adler pred synagógou v londýnskej štvrti Golders Green s početnou židovskou komunitou.

Adler vedie tri židovské školy, pričom dve z nich pre obavy z útokov uzavrel. „Najväčší strach máme z toho, že dôjde k náhodnému útoku na našu komunitu, na naše rodiny a deti,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie.

Na námestí v britskej metropole, na ktorom boli vylepené plagáty s rukojemníkmi, ktorých z Izraela uniesol Hamas, ich okoloidúci strhávali. V Londýne sa tiež dievčatá na detskom ihrisku dozvedeli, že sú „smradľavé Židovky“ a že by nemali chodiť na šmýkačku.

Vo Viedni zasa v noci na stredu niekto podpálil židovský cintorín a na jeho múry nasprejoval svastiku. „Počet antisemitských incidentov v Rakúsku v posledných týždňoch výrazne vzrástol. To sa musí skončiť,“ vyhlásil rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.

Svoje o rastúcich antisemitských náladách vie aj Francúzsko. Na niektorých domoch, ktoré obývajú Židia, namaľovali Dávidove hviezdy. Podľa starostky dotknutého obvodu v Paríži Carine Petitovej ide o  „praktiky z 30. rokov a druhej svetovej vojny, ktoré viedli k vyhladeniu miliónov Židov“, čím narážala na to, že nacisti označovali Dávidovými hviezdami židovské príbytky a obchody.

„Chápem obavu Francúzov židovského pôvodu a chcem im povedať, že ich ochránime,“ vyhlásil v pondelok tamojší minister vnútra Gérald Darmanin. Polícia podľa neho pre antisemitské činy doteraz zadržala a vypočula 414 ľudí. Francúzsko pritom pre obavy z výtržností pred časom zakázalo propalestínske demonštrácie.

V médiách zarezonovala aj nedeľňajšia udalosť v ruskom Dagestane, ktorý je prevažne moslimský, keď rozzúrený dav prenasledoval Židov, ktorý práve pristáli na tamojšom letisku.

Po incidente izraelská vláda vyhlásila, že izraelskí občania by „mali v tejto dobe zvážiť nutnosť cestovať do zahraničia“, a vyzvala Izraelčanov zdržiavajúcich sa v zahraničí, aby boli ostražití a nezúčastnili sa demonštrácií.

V Nemecku zasa davy na propalestínskych zhromaždeniach zapaľovali autá, útočili na policajtov či skandovali antisemitské heslá. Počas jedného protestu ktosi hodil zápalné fľaše na synagógu a budovu židovského centra.

Spoločným znakom antisemitských prejavov je, že hnev nad smrťou tisícov Palestínčanov v dôsledku izraelského bombardovania Gazy sa uvádza ako ospravedlnenie pre verbálnu alebo fyzickú agresiu. Toto antisemitské správanie má však hlboké korene, poznamenáva Reuters. V Európe ide o útoky najmä zo strany obyvateľov s moslimským imigračným pozadím.

„Žid sa podľa nich rovná Izrael a rovná sa zabíjaniu palestínskych detí,“ uviedla politologička Nonna Mayerová z francúzskeho Národného poradného výboru pre ľudské práva pre Reuters.

Na narastajúci antisemitizmus svojráznym spôsobom upozornil aj izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan. Na sako si pripol Dávidovu hviezdu s nápisom „Nikdy viac”. „Niektorí z vás sa za posledných 80 rokov nič nenaučili. Niektorí z vás zabudli, prečo bol tento orgán zriadený,“ povedal Erdan, keď kritizoval Bezpečnostnú radu OSN za „mlčanie“ na margo bezprecedentného vpádu militantov z Hamasu na juhu Izraela.

Reuters podotýka, že v Spojených štátoch a západnej Európe úrady väčšinou rýchlo odsúdili antisemitizmus a vyjadrili silnú podporu židovským komunitám. Na Slovensku napríklad na znak solidarity nechali nasvietiť Bratislavský hrad do izraelských farieb.


Ďalšie články