Zákaz žehnať zväzky gayov pobúril. Elton John hovorí o pokrytectve Vatikánu

Elton John Elton John. Foto: TASR/AP

Pápežov zákaz požehnávať homosexuálne zväzky vyvolal popri pozitívnych reakciách i mnohé negatívne ohlasy. Protestujú proti nemu vo vnútri cirkvi aj mimo: nevôľu vyvolal v Rakúsku, Nemecku aj medzi spevákmi. Elton John dokonca obvinil Vatikán z pokrytectva.

„Ako môže Vatikán odmietnuť požehnanie manželstiev homosexuálov, pretože sú ‚hriechom‘, a predsa veselo profitovať z investovania miliónov do filmu Rocketman – filmu, ktorý oslavuje, že som našiel svoje šťastie v manželstve s Davidom? Pokrytectvo,“ nahneval sa na sociálnej sieti Twitter britský spevák Elton John.

Oživili sa tým dohady o prepojení Vatikánu na túto snímku z roku 2019 o živote anglickej celebrity: „O ich investíciách sa všeobecne hovorilo v mnohých dôveryhodných spravodajských médiách vrátane Financial Times. Okrem toho nemôžeme ďalej komentovať,“ reagoval hovorca Eltona Johna pre Newsweek. Vatikán na žiadosť tohto média o reakciu vraj nereagoval.

Otázniky o financovaní

O nepriamom spolufinancovaní filmu zo strany Vatikánu informoval tiež taliansky denník Corriere della Sera. Aj keby to bola pravda, je otázne, či pápež František naozaj vedel o financovaní umeleckého diela, ktoré propaguje homosexualitu, pripomenuli niektorí komentátori.

„Toto oznámenie potešilo konzervatívcov a sklamalo katolíckych obhajcov LGBTQ+, ktorí tlačili katolícku cirkev k väčšej inkluzivite. František na túto tému už dával zmiešané správy. Slávny je jeho výrok: ‚Kto som, aby som súdil?‘ týkajúci sa homosexuálnych kňazov, ale nedávno vyhlásil, že zväzky rovnakého pohlavia nie sú ‚ani zďaleka analogické s Božím plánom manželstva a rodiny‘,“ rozhneval sa prohomosexuálny magazín Advocate.

Talianska speváčka Laura Pausini, ktorá v minulosti venovala pápežovi Františkovi pieseň, si myslí, že terajšia vatikánska nóta nie je osobným názorom pontifika. Spevák Fedez naopak napísal: „Aký krásny bude deň, keď Taliansko už nebude zaujímať, čo cirkev hovorí alebo robí o slobode milovať toho, koho chcete.“

Františkovým názorom na túto tému, už v čase, keď bol arcibiskupom Buenos Aires, sme sa venovali v osobitnej hĺbkovej analýze.

Mnohí rakúski kňazi sú proti pápežovmu rozhodnutiu

Z rozhodnutia vatikánskej Kongregácie pre náuku viery, ktoré schválil pápež František, sú zdesení mnohí duchovní v Rakúsku. Takzvaná Iniciatíva farárov vyzvala k neposlušnosti a chce naďalej požehnávať páry rovnakého pohlavia, lebo je to v súlade s „oslobodzujúcim posolstvom Ježiša“. Ide o návrat späť do čias, „ktoré sme dúfali, že sme už s pápežom Františkom prekonali”, napísali rakúski duchovní.

Neodmietnu „žiadny milujúci homosexuálny pár, ktorý požiada o Božie požehnanie“, lebo „teológia, ktorá je aktuálna, sa zakladá na tejto zodpovednej praxi”, píše Iniciatíva farárov, ktorá združuje vyše 300 kňazov v alpskej krajine.

Nemci sú za pokračovanie debaty

„Na túto otázku neexistujú jednoduché odpovede,“ vyjadrila sa Nemecká biskupská konferencia. Jej predseda biskup Georg Bätzing priznal, že nótu Kongregácie zohľadnia, no osobne z nej „nie je šťastný“. Podľa neho existujú na túto tému rôzne argumenty pre aj proti, a teologická debata má preto pokračovať, čo nemožno zastaviť z Vatikánu.

Nemecká cirkev nedávno ukončila synodu s názvom „Synodálna cesta“, ktorá vraj postúpila smerom k protestantizácii katolíckej cirkvi.

V Belgicku hovoria o morálnom nepochopení

„Rozlišovať, sprevádzať, integrovať zostávajú kľúčové slová.“ Takto komentovali nótu Kongregácie pre náuku viery biskupi v Belgicku, ktoré sa tiež považuje za pokrokové v teológii, morálke a iných oblastiach. Biskupská konferencia zdôraznila, že miestna cirkev už mnoho rokov na všetkých úrovniach „spolupracuje s ostatnými sociálnymi aktérmi v atmosfére úcty, uznania a integrácie“. Viaceré homosexuálne páry „sú zapojené aj na cirkevnej úrovni alebo do kresťanských inštitúcií“.

Naopak biskup mesta Antverpy Johan Bonny v tamojšom denníku De Standaard napísal, že bolesť homosexuálnych párov „je jeho bolesťou“ a sťažoval sa na „intelektuálne a morálne nepochopenie“ voči týmto ľuďom. Homosexuáli môžu mať pocit, „že cirkev s nimi nezaobchádza spravodlivo a čestne“. Textu Kongregácie pre náuku viery „chýba pastoračná pozornosť, vedecký základ, teologické nuansy a etický aspekt“, myslí si belgický biskup.


Ďalšie články