Vlajky Islamského štátu a volanie po kalifáte. V Nemecku protestovali tisícky moslimských radikálov

Veľkej kvázi propalestínskej demonštrácie v nemeckom meste Essen sa v piatok zúčastnilo okolo 3-tisíc ľudí. Na mieste boli pozorované početné islamistické transparenty a zazneli aj požiadavky na zriadenie kalifátu.

profimedia-0819532599 Účastníci demonštrácie v Essene 3. novembra 2023. Foto: Profimedia.sk

Podľa správ očitých svedkov niektorí demonštranti počas piatkového protestu niesli vlajky Islamského štátu a Talibanu. Účastníci taktiež ukazovali zdvihnutý ukazovák, čo je považované za gesto radikálnych islamistov. Zazneli spevy vyzývajúce na zničenie Izraela. Informoval o tom nemecký denník Zeit.

Miestne noviny Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), na ktoré sa odkazuje Deutsche Welle, navyše napísali, že demonštrácia bola rozdelená podľa pohlavia, pričom muži pochodovali vpredu a ženy vzadu.

Podľa polície a starostu protestujúcim nešlo o trpiacich ľudí v Gaze

V zmysle stanoviska polície bola propalestínska téma iba zámienkou zhromaždiť sa a skutočným cieľom bolo usporiadať náboženské zhromaždenie v uliciach tohto vyše polmiliónového mesta.

Podľa polície demonštráciu zorganizovala súkromná osoba. Ozbrojený zbor najprv nevedel potvrdiť správy médií, že za demonštráciou stojí islamistická organizácia. Demonštrácia vraj bola „veľmi hlasná a veľmi emotívna, ale pokojná“.

Hovorkyňa polície uviedla, že prijaté informácie, ako sú napríklad zachytené zábery, budú teraz preskúmané z hľadiska ich trestnoprávnej relevantnosti.

Podľa starostu Essenu Thomasa Kufena (CDU) bola demonštrácia „ťažko znesiteľná“. „Islamisti, antidemokrati a odporcovia Židov pochodujú cez Essen, chránení nemeckou ústavou. Iniciátorom však zjavne nešlo ani tak o utrpenie ľudí v pásme Gazy, ako o šírenie radikálnych islamistických hesiel,“ uviedol Kufen vo svojom statuse.

Na demonštrácii vo Frankfurte zatkli deväť ľudí

Rušno však nebolo len v Essene. Na propalestínskom zhromaždení a následnej demonštrácii vo Frankfurte nad Mohanom bolo v piatok zatknutých deväť ľudí. Podľa polície sa začalo vyšetrovanie okrem iného pre podozrenie z podnecovania k nenávisti, používania protiústavných nápisov a podozrenie zo zobrazovania násilia. Na demonštrácii pod heslom „Prímerie v Gaze“ sa zúčastnilo asi 850 ľudí.

Jedna žena údajne držala plagát zobrazujúci izraelskú vlajku v odpadkovom koši so slovami „Udržujte svet čistý“. Plagát bol skonfiškovaný a žena sa musí zodpovedať z podozrenia z podnecovania nenávisti.

Radikálne prejavy odsúdila aj Ústredná rada moslimov v Nemecku

Antisemitské incidenty na propalestínskych demonštráciách odsúdila Ústredná rada moslimov v Nemecku a vyzvala na opatrnosť pri účasti na zhromaždeniach.

Ide o „veľmi jasné priestupky, antisemitské priestupky nenávisti voči židom“, povedal v sobotu predseda Ústrednej rady Aiman Mazyek v rozhlasovej stanici Deutschlandfunk. Podľa neho existujú skupiny, ktoré takéto demonštrácie zneužívajú.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac