Šutaj Eštok: Hamran chcel doslúžiť v Thajsku. Nemal som inú možnosť, než odvolať čurillovcov

Postavením čurillovcov mimo služby som len naplnil literu zákona, tvrdí minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Nasledovať podľa neho budú ďalší policajti. Povedal, že policajný exprezident Štefan Hamran chcel do konca roka doslúžiť ako pridelenec v Thajsku a nepodal si žiadosť o odchod do dôchodku.

Vypoèutie Branislava Zuriana ako kandidáta na funkciu riadite¾a Úradu inšpekènej služby na Výbore NR SR pre obranu a bezpeènos Vľavo Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a vpravo Branislav Zurian. Foto: Martin Baumann/TASR

„Inú právnu možnosť, ako postaviť ich mimo služby, som nemal,” vyhlásil v relácii O 5 minút 12 na margo policajtov okolo Jána Čurillu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Argumentuje tým, že zákon na ochranu oznamovateľov má rovnocennú hodnotu ako ten, podľa ktorého minister vnútra musí obvinených policajtov postaviť mimo služby.

Dodal, že si nechal vyrobiť štatistiku o policajtoch, ktorí sú trestne stíhaní, a takisto ich postaví mimo služby.

„Ja sa čurillovcami zastrašiť nenechám,” reagoval minister na trestné oznámenie zo strany dotknutých policajtov, ktorí tvrdia, že nemal právo ich postaviť mimo služby, lebo majú štatút chránených oznamovateľov.

Hamran chcel miesto v Thajsku

Hamran si podľa ministra vnútra nepodal žiadosť o odchod do policajného dôchodku. Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že tak nedodržal svoje predvolebné vyhlásenia.

Policajný exprezident Štefan Hamran totiž už pred voľbami tvrdil, že ak voľby vyhrá vtedajšia opozícia, opustí Policajný zbor. Šéf rezortu dodáva, že Hamran chcel ostať v Policajnom zbore do konca roka, aby mohol mať lepší výsluhový dôchodok a lepšie odstupné.

Hamran v rozhovore pre Denník N uviedol, že osobnému úradu ministra vnútra oznámil, že k 31. októbru odchádza, preto mu vystavili personálny rozkaz a 24. októbra mu ho vyhlásil premiér a zároveň zastupujúci minister vnútra Ľudovít Ódor na poslednej porade. Podpísal ho vraj aj generálny tajomník úradu. Čakal preto, kedy ho minister zavolá a ako sa dohodnú. Priznal, že keby mu to bol minister umožnil, zostal by pracovať do konca roka. „Chcel som ukončiť kalendárny rok, samozrejme, že je to [finančne] výhodnejšie, preto sa to väčšinou funkcionárom vždy doprialo,“ povedal pre Denník N.

Minister nevidí dôvod, aby Hamran dostal štedrejšie odstupné. Keďže si nepodal žiadosť o odchod do dôchodku, Šutaj Eštok ho vraj „v súlade s tým, čo prijala minulá vláda”, odvolal a prevelil do Popradu, kde bolo voľné miesto. Podľa vlastných slov neriešil, či to bude v „Poprade alebo vo Veľkom Krtíši”, a rozhodlo o tom personálne oddelenie.

„Konečne si vyskúša tú policajnú uniformu, ktorá mu tak smrdela, keďže nosil len tú svoju bielu košeľu,” dodal minister vnútra. Dodal, že chápe, že pre Hamrana „nie je miesto v Poprade také atraktívne, ako miesto pridelenca v Thajsku, o ktoré mal záujem”. Policajti však podľa ministra slúžia tam, kde ich potrebujú.

Dočasne poverený policajný prezident Rastislav Polakovič je podľa ministra dočasným prezidentom. Šutaj Eštok uviedol, že má v hlave nejaké mená na nového policajného prezidenta a v krátkom čase ich plánuje predstaviť. Nevylúčil však, že by to mohol byť i Polakovič.

Branislav Zurian utiekol, lebo sa mu vyhrážali, tvrdí minister vnútra

Minister vnútra sa vyjadril aj k tomu, že vláda do Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) nominovala exšéfa NAKA Branislava Zuriana. Ten je podľa neho „čestný profesionálny policajt“, ktorý roky pôsobil v policajnom zbore a bude garantom spravodlivého vyšetrovania káuz.

Zuriana dvakrát trestne stíhali vo veci zneužitia právomoci vereného činiteľa v súbehu s vyzradením utajenej skutočnosti. Odišiel preto do Nórska a neskôr aj Bieloruska, čo priznal na vypočúvaní pred parlamentným branno-bezpečnostným výborom.

Juraj Krúpa (SaS) v relácii O 5 minút 12 uviedol, že novej vláde ide len o pomstu voči policajtom, ktorí stíhali ich nominantov. Branislav Zurian sa podľa neho sťažoval bieloruským bezpečnostným službám na to, „ako to funguje na Slovensku“, a tie ho mohli aj „vyťažovať“. „Do konca roka budú urobené zmeny, ktoré nás navedú na trajektóriu orbánizmu a Bieloruska,” vyhlásil Krúpa.

Matúš Šutaj Eštok reagoval, že politická pomsta, ktorá tu bola za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera, sa skončila. Zurianovi podľa neho o štvrtej ráno vyvalili dvere, zatiaľ čo v dome spal jeho malý postihnutý syn. Zurian podľa neho najskôr ušiel do Nórska, až potom do Bieloruska, ale jemu osobne „je srdečne jedno, kam ušiel“. „Skôr ma mrzí, že tu bolo také prostredie, že sa bál o svoju bezpečnosť,“ povedal Šutaj Eštok. Takýto policajný prístup skritizoval v rozhovore pre Denník N aj Hamran a príslušníkom vraj vytkol, že také niečo spravili.

Zurian si navyše podľa informácií ministra vnútra našiel na aute lístok s nápisom „Milan ťa čaká“, čo bol odkaz na smrť generála Milana Lučanského.

Progresívne Slovensko chce Šutaja Eštoka odvolať z funkcie

Michal Truban (PS) v relácii Na telo uviedol, že Zurianova nominácia znamená, že aj na inšpekciu si koalícia „dá svojho človeka“. Šutaj Eštok podľa neho za posledný týždeň pôsobil ako „čistič Roberta Fica“, a preto on osobne aj zabudol, že ho nominovala strana Hlas.

Progresívne Slovensko má podľa Trubana veľmi dobré vzťahy s opozičnými stranami a pokúsi sa odvolať ministra vnútra. S Igorom Matovičom (Slovensko) sa vraj nebudú pretekať v tom, „kto koho lepšie zbije“, a hnutie Slovensko nemá inú možnosť, než podporiť to. 

Šéfa rezortu vnútra chce PS podľa Trubanových slov odvolávať v súvislosti s postavením viacerých vyšetrovateľov mimo služby. Truban tvrdí, že Šutaj Eštok porušil zákon. Pripomenul, že vyšetrovatelia mali status chráneného oznamovateľa. Čo sa týka výmeny policajného prezidenta, podľa Trubana má minister na to právo. Naďalej však hovorí o čistkách. Negatívne vníma aj nomináciu Branislava Zuriana na post šéfa policajnej inšpekcie. Hovorí o množstve konfliktov záujmov.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) reagoval tým, že je právom opozície iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu s týmto zámerom. Nechcel sa vyjadrovať k personálnym nomináciám zo strany ministra vnútra. Zuriana podľa vlastných slov nepozná a nevidí dôvod to komentovať. Zdôraznil, že Šutaj Eštok má dôveru strany Hlas.

(est, tasr)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok