Trump bol jediná brzda víťazstva neomarxistickej ľavice, tvrdí Klaus

bývalý èeský prezident Václav Klaus Václav Klaus počas prednášky na tému: Európska únia a euro. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Volebný výsledok v USA je prehrou starej dobrej Ameriky a úlohy národného štátu v dejinách ako takého, myslí si český exprezident Václav Klaus. Donalda Trumpa označil za brzdu neomarxistickej ľavice a pochválil kultúru pravice a republikánov, pretože sa domnieva, že po triumfe Trumpa by vypukla občianska vojna.

Niekdajší český prezident Václav Klaus je, podobne ako jeho syn a líder hnutia Trikolóra Václav Klaus mladší, dlhodobo známy expresívnejším a politicky nekorektným slovníkom.

V minulosti napríklad kritizoval prepisovanie dejín v súvislosti s údajným oslobodením Prahy Američanmi, Andreja Kisku označil na umelý výtvor a myšlienku multikulturalizmu tituloval za „úplne mylnú“.

Tejto svojej povesti neostal nič dlžný ani v súčasnosti, keď sa rozhodol okomentovať top mediálnu udalosť posledných dní – prezidentské voľby v Spojených štátoch amerických.

Pre nás niečo nepredstaviteľné

Bývalá hlava štátu mala výhrady nielen voči priebehu voľby, ale aj k samotnému výsledku. Informoval o tom portál Echo 24 s odvolaním sa rozhovor pre českú spravodajskú agentúru ČTK.

„To, čo sa pri tých voľbách dialo, je pre nás Európanov a Stredoeurópanov absolútne neprijateľné a tá chatrnosť, a tým aj spornosť amerických volieb, je do očí bijúca a iba to núti existujúceho prezidenta, aby sa voči tomu nejakým spôsobom bránil,“ uviedol.

Zrada myšlienky demokracie

Spôsob, akým prebiehal výber formálne najmocnejšieho muža planéty, označil za adekvátny rozvojovej krajine pred 100 rokmi. Prekáža mu aj korešpondenčné volenie, ktoré je vraj „zradou myšlienky parlamentnej demokracie“.

Václav Klaus nespochybňuje triumf demokratického kandidáta Joea Bidena, no nazdáva sa, že môže mať ďalekosiahle dôsledky pre zvyšok planéty. Toto víťazstvo totiž podľa neho znamená „absolútnu prehru úlohy národného štátu v dejinách“.

Trumpovci sú vraj stará dobrá Amerika

Donalda Trumpa, naopak, označil za jedinú brzdu víťazstva neomarxistickej ľavice v USA a zároveň zdôraznil, že pre neho hlasovalo asi 49 percent voličov „tej starej, dobrej Ameriky, ktorá jednoducho stále chce ešte hodnoty minulých dekád a stáročí udržiavať a ktorá nechce, aby sa Amerika prevrátila v niečo úplne iné“.

Na inom mieste tiež skritizoval správanie demokratov. „Amerika je a bude rozpoltená, ak vyhrá (Joe) Biden, tak k žiadnej občianskej vojne nedôjde, pretože tá pravica je disciplinovaná, a predsa len štátotvorná, ak by vyhral Trump, tak dôjde k občianskej vojne, pretože tá ľavica to neprijme,“ nazdáva sa.


Ďalšie články