Dlugošová: Šutaj Eštok porušil zákon. Čurillovcov postavil mimo služby na základe vlastného úsudku

Ministerstvo vnútra sa pred postavením čurillovcov mimo služby malo obrátiť na Úrad pre ochranu oznamovateľov (ÚOO). Uviedla to predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová na štvrtkovom tlačovom brífingu. Zdôraznila pritom, že vo veci "vojny v polícii" úrad nestojí na žiadnej strane.

dlugošová Predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Dlugošová uviedla, že úlohou ÚOO je „dodržiavať zákon a dodržiavať princípy ochrany oznamovateľov v reálnom živote“. Úrad preto podľa nej v kauze „vojny v polícii“ nestojí na žiadnej strane.

Dlugošová počas tlačovky odpovedala na otázku, či mal rezort vnútra právo postaviť vyšetrovateľov so statusom chránených oznamovateľov mimo služby. Podľa nej sa ministerstvo malo na úrad obrátiť, pretože zamestnávateľ v tomto prípade pozbavil výkonu štátnej služby vyšetrovateľov len na základe vlastného úsudku.

Pokiaľ by sa zamestnávateľ na ÚOO obrátil, vylúčil by pochybnosť, že úkon pozbavenia funkcie je motivovaný niečím iným ako zákonnými dôvodmi, napríklad odvetou. Podľa Dlugošovej ministerstvo vnútra svojím konaním nesprávne pred občanmi demonštrovalo, že sa na úrady nemusia obracať a zákony netreba rešpektovať.

Rezort vnútra porušil zákon, vyhlásila Dlugošová. Zo strany úradu mu môže hroziť pokuta do výšky 100-tisíc eur.

Čo vykonáva úrad

Dlugošová zdôraznila, že ÚOO je tu nielen pre oznamovateľov, ale aj pre samotných zamestnávateľov, aby sa naň obracali v prípade pochybností pri zasahovaní do pracovného pomeru zamestnancov.

Udelenie statusu chráneného oznamovateľa by v praxi malo byť rešpektované, uviedla Dlugošová. Nejde však podľa nej o „zabetónovanie“ sa vo funkcii alebo o to, že zamestnanec je neodvolateľný. Status je podľa nej preventívnou ochranou pred odvetou zo strany zamestnávateľa.

Úrad zároveň neslúži len na „udeľovanie statusov“. Podľa Dlugošovej ide o inštitúciu, ktorá napríklad prijíma konkrétne oznámenia od tých, ktorí nedôverujú svojim zamestnávateľom a poskytujú tiež komplexné právne poradenstvo.

Na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) sa zniesla vlna kritiky po tom, ako postavil mimo služby šiestich vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu, ktorí mali status chránených oznamovateľov. Personálnym rozkazom o dočasnom pozbavení štátnej služby podľa niektorých opozičných poslancov porušil zákon, keďže tak urobil bez súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov.

Aj právny zástupca policajtov Peter Kubina označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Opozičné Progresívne Slovensko preto avizovalo, že sa pokúsi iniciovať odvolanie ministra vnútra. Opozícia kritizovala aj iné kroky Šutaja Eštoka, napríklad odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana z funkcie.

Šutaj Eštok: Postavenie policajtov mimo službu bolo zákonné

Postavenie policajtov so statusom chráneného oznamovateľa mimo službu bolo zákonné. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v reakcii na stanovisko ÚOO. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

„Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bude vždy konať a postupovať iba v zmysle zákona, a preto aj postavenie obvinených policajtov mimo službu bolo zákonné, dôvodné a spĺňalo všetky formálne náležitosti,“ uviedli z rezortu.

(luc, tasr)