Indi Gregoryová je mŕtva. Aj toto dieťa britské súdy nariadili odpojiť od prístrojov proti vôli jej rodičov

Indi Gregory Indi Gregory. Foto: Facebook.com

V britskom Nottinghame v sobotu odpojili od prístrojov len osemmesačné vážne choré dieťa. A to aj napriek tomu, že jej rodičia boli proti a dievčatko malo možnosť podstúpiť ďalšiu liečbu v Ríme.

Vážne chorá, len osemmesačná Indi Gregoryová zomrela v hospici v náručí svojej matky dnes, v pondelok 13. novembra o 1:45 v noci. Podľa agentúry CNA ju od prístrojov začali odpájať v sobotu, 11. novembra extubáciou dýchacej trubice a presunom do hospicu, kde boli odpojené zvyšné život podporujúce prístroje.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnila organizácia Christian Concern rodičia malej Indi uviedli, že „sú nahnevaní, majú zlomené srdce a hanbia sa. NHS [Národná zdravotná služba, pozn. red.] a súdy jej nielenže vzali šancu na dlhší život, ale vzali Indi aj dôstojnosť zomrieť v rodinnom dome, kam patrila.“

Nevyliečiteľne chorá

Malá Indi Gregoryová sa narodila vo februári tohto roka so zriedkavým degeneratívnym mitochondriálnym ochorením, ktorá spôsobovalo, že jej bunky neprodukovali dostatočné množstvo energie. Indi bola preto odkázaná na život udržiavajúcu liečbu na ventilácii v nemocnici Queen’s Medical Centre v anglickom Nottinghame.

Keďže jej chorobu anglickí lekári posúdili ako nevyliečiteľnú, pred časom požiadali súd o odpojenie dieťaťa od prístrojov. Súd túto žiadosť schválil, pričom zamietol aj viaceré pokusy jej rodičov o zvrátenie tohto rozhodnutia.

Len minulý týždeň sa tak udialo dvakrát. V utorok, 7. novembra, kedy sudca Robert Peel z britského Najvyššieho súdu rozhodol, že v najlepšom záujme dieťaťa bude, ak ho vo štvrtok, 9. novembra o 14:00 miestneho času odpoja od prístrojov. Pár minút predtým sa obhajcom rodiny podarilo obnoviť konanie, no v piatok odvolací súd vyniesol rovnaké stanovisko. Dievčatko musí byť odpojené od prístrojov „okamžite“, písalo sa v rozhodnutí trojice sudcov Najvyššieho súdu.  

Sudca Peel v súdnom príkaze zo štvrtka mimo iného uviedol aj to, že odpojenie od prístrojov sa musí uskutočniť v nemocnici, alebo v hospici a nie doma. Sudca tým odmietol aj žiadosť rodičov o to, aby sa mohli s dieťaťom rozlúčiť v domácom prostredí. Viaceré médiá pritom upozornili na fakt, že takéto rozhodnutie je okrem iného aj v rozpore s „Plánom súcitnej starostlivosti“, ktorý vypracovala nemocnica v Nottinghame, kde bolo dievčatko hospitalizované.

Pomoc ponúklo Taliansko

Na celom prípade je zarážajúca aj skutočnosť, že Britské súdy nariadili odpojenie od prístrojov aj napriek tomu, že malá Indi mala možnosť podstúpiť ďalšiu liečbu v Ríme. Kvôli jej prípadu dokonca v pondelok mimoriadne zasadala talianska vláda, aby jej udelila občianstvo. Tento krok jej umožnil prístup k zdravotníckej starostlivosti v Taliansku a prevoz do vatikánskej nemocnice Bambino Gesù.

„Hovorí sa, že pre malú Indi nie je veľká nádej, ale až do konca budem robiť všetko, čo je v mojich silách, aby som bránila jej život a právo jej mamy a otca urobiť pre ňu všetko, čo je v našich silách,“ napísala na sociálnu sieť talianska premiérka Giorgia Meloniová po udelení občianstva.

Dean Gregory, otec malej Indi, na rozhodnutie talianskej vlády reagoval slovami: „Moje srdce sa napĺňa radosťou, Taliani vrátili mne a Claire [matka dieťaťa, poz. red.] nádej a vieru v ľudskosť. Taliani nám preukázali starostlivosť a láskyplnú podporu, želám si, aby boli britské orgány rovnaké.“

Do prípadu sa okamžite vložil taliansky konzul v Británii, ktorý vykonal všetky potrebné právne kroky na zabezpečenie prevozu dievčatka do Talianska, aj jej liečby v Ríme. Rovnako postupoval aj riaditeľ nemocnice Bambino Gesù.

Okrem toho, liečba v Taliansku by britských daňových poplatníkov ani tamojšie ministerstvo zdravotníctva nestála žiadne náklady.

Nič z toho však nepomohlo.

„To, že nemocnica a britské súdy jednoducho ignorujú ponuku talianskej vlády, je hanebné,“ uviedol na margo celej situácie otec malej Indi. „Apelujem na britskú vládu, aby umožnila Indi prísť do Talianska skôr, ako bude neskoro. Ako otec som nikdy v živote o nič nežiadal ani neprosil, ale teraz prosím britskú vládu, aby pomohla zabrániť tomu, aby našej dcére zobrali život,“ vyjadril sa otec dievčatka.

Ako dnes už vieme, jeho prosby, bohužiaľ, neboli vypočuté.

Britské súdy porušujú práva dieťaťa

Kauza malej Indi Gregoryovej pripomína predchádzajúce prípady Charlieho Garda či Alfieho Evansa, ktoré sa odohrali v rokoch 2017 a 2018. Aj vtedy britské súdy rozhodli o odpojení dieťaťa od prístrojov aj napriek tomu, že talianska vláda a vatikánska nemocnica Bambino Gesù ponúkali možnosť pokračovať v liečbe. Obdobný prípad sa udial aj v roku 2021, kedy britské súdy rozhodli o odpojení päťročnej Pippy Knightovej. Vo všetkých spomínaných prípadoch sa tak udialo proti vôli rodičov.

Dôvodom je, že britský súdny systém pri posudzovaní prípadov detí, ktoré trpia nevyliečiteľnými chorobami, neberie ohľad na názor rodičov. Podľa tamojších súdnych precedensov majú najlepší záujem dieťaťa posudzovať lekári a súd a nie rodičia. V prvom rozsudku v takejto kauze z roku 2006 sudca dokonca uviedol, že „želania rodičov sú úplne irelevantné vzhľadom na objektívne najlepšie záujmy dieťaťa”.

Avšak, ako pripomínajú bioetici z Anscombe Bioethics Centre, o ukončení liečby by sa nemalo rozhodnúť proti vôli rodičov dieťaťa. Odporuje to totiž Dohovoru OSN o právach dieťaťa, ktorý v článku 7. hovorí, že pokiaľ je to možné, dieťa má právo na starostlivosť rodičov. Prípustné ukončiť liečbu pacienta je povolené len v prípadoch, keď už liečba neslúži svojmu účelu alebo je nadmerne zaťažujúca. Čo však podľa viacerých lekárov nebol tento prípad.

Rozhodnutia britských súdov sú v rozpore s právami dieťaťa aj podľa Európskeho súdu pre ľudské práva. Ten to skonštatoval v roku 2017 v rozhodnutí týkajúceho sa už spomínaného Charlieho Garda. Britské súdy však tento rozsudok ignorujú.


Ďalšie články