Syndróm vyhorenia nepodceňujme. Trápi stále viac Slovákov

BRATISLAVA – Vybité baterky, kolaps duše či vyschnutá studňa. Ide o rôzne pomenovania rovnakého stavu, ktorým je syndróm vyhorenia. Ako postupovať, ak sa vaše posledné zásoby energie minuli? A ako sa do podobného stavu vlastne nikdy nedostať?

Conceptual photo illustrating burnout syndrome at work Vyhorenie nie je mýtus, ale vážna diagnóza, s ktorou bojuje stále viac ľudí. Foto: Pixabay

O tom, že ide o celosvetový problém, nepochybuje snáď nikto. Spoločnosť Microsoft spravila v roku 2022 masívny prieskum, ktorý zahŕňal 250-tisíc ľudí z Austrálie, Japonska, štátov Európskej únie, Spojeného kráľovstva, Kanady a USA. Ukázalo sa, že takmer 50 percent zamestnancov a 53 percent manažérov v práci vyhorelo. (U nás je toto číslo o čosi lepšie, 42 percent zamestnancov a 50 percent manažérov).

Podobný prieskum spoločnosti Gallup z roku 2019 zameraný na Írsko ukázal, že írski zamestnanci trpia syndrómom vyhorenia a stresom častejšie ako zamestnanci v iných krajinách Európy. Štyria z desiatich írskych zamestnancov uviedli, že pociťovali syndróm vyhorenia „veľmi často“ alebo „stále“.

O nič lepšie na tom nie je Ázia. Štúdia spoločnosti McKinsey & Company zistila, že takmer každý tretí zamestnanec v tejto oblasti priznal príznaky syndrómu vyhorenia. Najviac ženy. Autorov zaujímalo aj čo takéto masívne vyhorenie spôsobilo. Hlavným faktorom bolo dominantné a toxické správanie zo strany nadriadených. Do skupiny týchto vplyvov však patrí aj úplná neschopnosť oddeliť súkromný a pracovný život.

Podobný prieskum v USA ukázal, že syndrómom vyhorenia trpia najviac majitelia malých firiem. Ako uvádza štúdia, až 48 percent takýchto podnikateľov zažíva syndróm vyhorenia. Mnohí sa panicky boja nepredvídateľného kolísania cien energií aj tovaru a problémov s dodávateľmi.

Na začiatku sme pritom neuveriteľne nadšení. Máme veľa skvelých nápadov a vysoké očakávania. Potom zvedavosť ako svoje sny aj sami naplníme. Chceme získať uznanie a moc. Lásku aj peniaze. Čokoľvek, na čom nám veľmi záleží. Stopercentne zahoríme pre vec. Fičíme naplno. A to je začiatok konca. Nielen danej veci, ale aj našej dobrej nálady a radosti zo života. Po odznení prvotného nadšenia zisťujeme, že nie všetko je podľa našich predstáv. Nie všetko ide podľa plánov. Naše nasadenie sa v tej chvíli ešte zintenzívni.

S rovnakou intenzitou začneme zanedbávať naše skutočné potreby. Prichádza stagnácia a z toho prameniaca frustrácia. Podľa výskumu Microsoftu je v tomto stave bežne viac než 50 percent vrcholových manažérov. Tí považujú za normálne prísť domov každý deň po 7 až 8 hodine večer. A ani potom nevypnú mobil a počítač. Sú s rodinou, a „akože oddychujú“ ale sú neustále „na príjme“. Podľa lekárov je to vynikajúci spôsob, ako si rýchlo ohroziť obličky, srdce a úplne rozhodiť imunitu.

Syndróm vyhorenia je v dnešnej podobe a s dnešným prístupom k životu typickým civilizačným postihnutím. Donedávna sa predpokladalo, že ohrozuje najviac ľudí v takzvaných pomáhajúcich profesiách (sociálni pracovníci, hasiči, policajti, zdravotné sestry, učitelia). Teraz vieme, že to nie je pravda.

Syndróm sa prejavuje naprieč všetkými profesiami a dokonca vekovými kategóriami. Ženy postihuje o čosi viac ako mužov. Zrejme aj preto, lebo sa viac snažia všetkým vyhovieť. Zo zotrvačnosti robia veci tak, aby sa o nich nemohlo povedať, že sú egoistické. Vyhorenie dokonca pociťujú aj matky na materskej. Najmä okolo 8. mesiaca veku dieťaťa, keď nastupuje veľká únava nielen z 9-mesačného tehotenstva, ale hlavne únavného kolotoča dennej rutiny a chronického nevyspatia. Pociťujú ho stále viac aj relatívne mladí ľudia (už okolo 35 roku života).

Exituje vôbec prevencia vyhorenia? Určite áno! Odborníci ponúkajú niekoľko cenných rád. Z času na čas si treba pripomenúť svoje priority. Skúmať hlbšie motívy svojich snažení, dosahy túžob a splnených očakávaní. Musíme sa pokúsiť odhaľovať svoje skutočné potreby. Venovať dostatok času a pozornosti jedlu, spánku, športu, relaxu, starostlivosti o seba a svojich blízkych, pohybu. Aj počas pracovného dňa si dávajte menšie prestávky. Skúste sa pozerať na veci s humorom a nadhľadom.

Dôležité je tiež dovolenkovať stresu. Ak sa rozhodnete pre cestovku, nenechajte sa nikým a ničím rušiť. Ste na dovolenke, tak si bezostyšne dovoľujte. Na ničom nešetrite! Ak idete po vlastnej osi, tak z dovolenky neurobte expedičný, športový alebo kunsthistoricko-hedonistický vrcholový výkon. Buďte otvorení všetkým prekvapeniam. A najmä na dovolenke nič neplánujte.

Naučte sa hovoriť nie aj vašim nadriadeným a necíťte sa potom previnilo. Delegujte prácu aj na iných. Nie všetko, vždy, všade viete najlepšie urobiť iba vy. Uvedomujte si, že obrovskú časť práce stačí urobiť aj s drobnými chybami. Dokonalosť je nebezpečná ilúzia a vlastnosť robotov. Ste človek a aj vo vašej nedokonalosti spočíva ľudský šarm, sila, jedinečnosť a aj krása.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac