Koaličné strany súhlasia s presunom rodičovského bonusu do 13. dôchodkov, tvrdí Erik Tomáš

Zrušenie rodičovského dôchodku nie je v Programovom vyhlásení vlády. Minister Erik Tomáš tvrdí, že koaliční partneri s presunom finančných zdrojov z rodičovského bonusu na 13. dôchodky, súhlasia. Koalícia na zrušenie tohto nedávno zavedeného inštitútu nemá v parlamente dostatok hlasov, a preto zrejme bude hľadať podporu medzi opozičnými poslancami.

Štvrtá schôdza vlády SR Erik Tomáš: Foto: Martin Baumann/TASR

Jednou z priorít nového ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, ktorú začal komunikovať ešte pred prijatím Programového vyhlásenia vlády, bolo zavedenie 13. dôchodkov. Takýto krok si však vyžiada nové náklady štátu presahujúce 700 miliónov eur.

Oponenti kritizovali najmä to, že plnohodnotný 13. dôchodok nedostanú seniori už tento rok. Podľa Tomášovho názoru najmä preto, lebo sa už blíži koniec roka a predchádzajúci kabinet do návrhu rozpočtu potrebné prostriedky na dôchodky nezahrnul.

Minister v pondelok oznámil, že dôchodcom tento rok mimoriadne vyplatia aspoň po 150 eur, čo predstavuje zhruba štvrtinu budúcoročného 13. dôchodku. Ten by mal byť vo výške 606 eur. Zdôvodnil to tak, že nový kabinet bude tento rok pri moci len zhruba štvrtinu roka.

Tomáš sa netajil ani tým, že financie na vyplatenie 13. dôchodkov chce získať aj úsporou na vyplácaní nedávno zavedeného rodičovského bonusu. Na základe neho prispievajú deti rodičom-seniorom, pričom maximálna mesačná suma od jedného dieťaťa mierne prevyšuje dvadsať eur. Po novom chce minister práce nechať vyplácať tento bonus pre rodičov z asignácie 2 percent z dane. Výsledkom bude, že sa ročná suma z tohto zdroja vyplatená rodičom výrazne zníži. Minister argumentuje, že ju má nahradiť práve 13. dôchodok.

Ak by chcela súčasná vláda inštitút rodičovského dôchodku zrušiť, má problém. Predchádzajúca štvorkoalícia ho totiž prijala ako ústavný zákon a súčasná Ficova vláda nemá dostatok hlasov na prelomenie hranice 90 hlasov. Iba ak by si na to našla partnera z opozície.

Aj preto zrejme nie je v programovom vyhlásení, ktoré vláda schválila v pondelok, ani slovo o zrušení rodičovského dôchodku.

Dokument k téme hovorí: „Vláda zavedie 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. Penzijný systém nastaví tak, aby bol spravodlivejší a reagoval na náhle výkyvy inflácie.“

Problém však je, že zavedenie 13. dôchodku je, ako sme už spomínali, nákladná operácia, Tomáš pri nej počíta s tým, že na jej krytie použije aj zhruba 300 miliónov eur z rodičovského bonusu, prostredníctvom ktorého by sa mali zvýšiť dôchodky rodičom na Slovensku pracujúcich detí.

Rodičovský dôchodok sa stal za posledné roky témou, ktorá zaujala aj za hranicami Slovenska. Napríklad v Poľsku, Maďarsku či v Česku, kde obdobu tohto systému (s nižšími sumami) tiež zavádzajú. Časť odvodov, ktorú pracujúce deti posielajú svojim rodičom na jednej strane zmierňuje nižšie dôchodky rodičom (zvlášť matkám), ktoré ich majú nižšie preto, že vychovávali deti. Do systému zároveň vracia zásluhový princíp a nástroj na dlhodobú udržateľnosť dôchodkového poistenia, keďže bez pracujúcich detí nebude mať kto financovať dôchodky všetkých seniorov.

Ak by sa Tomášovi podarilo rodičovský dôchodok zrušiť, bola by to prehra na viacerých úrovniach. Podstatne lepším a povedzme aj orbánovskejším riešením by bolo, keby sa rodičovský dôchodok posilnil. Bolo by to na prospech dôchodcom s nižšími dôchodkami, aj udržateľnosti dôchodkového systému do budúcnosti.

V takejto podobe sa zdá, aby najdôležitejším cieľom bolo splniť predvolebný sľub Petra Pellegriniho, ktorý hovoril, že Hlas vstúpi iba do takej vlády, ktorá zavedie plnohodnotný 13. dôchodok. Tomáš v pondelok spresnil, že v spomínanom prísľube sa nehovorilo o „žiadnom termíne“, kedy sa tak stane.

Na tlačovej besede v utorok už vyhlásil, že pri zavedení 13. dôchodkov vo výške 606 eur „neuhne ani o meter“ a že rodičovský bonus považuje za diskriminačný voči seniorom, ktorí nemajú deti alebo majú deti so zdravotným postihnutím. Aj šéf Hlasu Pellegrini sa vyjadril, že zrušenie rodičovského dôchodku by podľa neho bolo „optimálne riešenie“ a v najbližších mesiacoch sa na to bude hľadať ústavná väčšina. Na otázku Štandardu či má strana v tejto téme podporu koaličných partnerov, Erik Tomáš povedal, že Robert Fico aj predseda SNS Andrej Danko toto „presunutie“ (prostriedkov z rodičovského bonusu na 13. dôchodky) podporujú.

Vyjadrenie Andreja Danka, aký je postoj SNS k presunutiu finančných prostriedkov z vyplatenia rodičovských dôchodkov do 13. dôchodkov sa nám zatiaľ nepodarilo získať.