Znie to neuveriteľne, ale Matovič spája ľudí

Snímka obrazovky 2023-11-19 o 18.06.41 Igor Matovič počas septembrovej kampane k voľbám 2023. Foto: TASR.

Nestáva sa často, aby sa väčšina Slovákov na niečom zhodla. Pri Matovičovi sa to podarilo. Takmer 60 percent ľudí si myslí, že Ficova vláda bude lepšia ako tie predošlé – Matovičova a Hegerova.

Aby sme boli presnejší: v prieskume AKO sa ľudí spýtali, či bude „nová vláda riadiť štát efektívnejšie a s lepšími výsledkami ako vlády Matoviča a Hegera“. Zhoda väčšiny bola jednoznačná. Viac ako 57 percent Slovákov prikývlo.

Ficova vláda pritom nemá až takú širokú podporu verejnosti. Má len to šťastie, že nastupuje po dvoch vládach Obyčajných, ktoré sa ukázali ako čistý omyl. Nedorozumenie. Preto aj veľká časť opozičných voličov odpovedala na otázku v prospech novej vlády. Hoci aj Ficovej…

Výsledky prieskumu by sme mohli brať ako dobrú správu. Ukazuje dve dôležité veci.

Prvá je to, že ľudia nestrácajú pamäť a dokážu pomerne spoľahlivo posúdiť, čo je menšie a čo je väčšie zlo. Pretože presne o to ide. Štvrtú Ficovu vládu málokto vítal s nekritickým nadšením. Spoločnosť ju po krátkej ére Obyčajných vníma skôr ako menšie zlo.

A vníma to správne. So Smerom boli spojené riziká politickej korupcie a nezdravo silného postavenia domácej oligarchie. Matovič sľuboval, že bude proti tomu bojovať.

Dosahoval v tom lepšie výsledky, než sa pôvodne očakávalo. Oligarchovia (a ich politické figúry) jeden po druhom končili vo väzbe alebo na úteku.

Pomerne rýchlo sa to však zvrhlo. Matovičovi sa zapáčili direktívny štýl a vynucovanie poslušnosti. Až natoľko, že nezatváral len zločincov. V rámci pandemických manévrov zavrel aj väčšinu Slovákov. Stalo sa to pred tromi rokmi, v novembri 2020.

„Priepustku na slobodu“ dostali len tí, ktorí poslušne podstúpili celoštátny výter dutín v réžii ozbrojených síl. Bolo im láskavo dovolené ísť do práce alebo do obchodu.

Bolo zjavné, že Matoviča táto reštriktívna a direktívna politika fascinuje. Jeho absurdné príkazy museli poslúchať milióny ľudí. Kto zaváhal, skončil medzi „dezolátmi“. Tak sa hovorilo tým, ktorí po hromadných výteroch nestáli v rade na hromadné očkovanie (hoci plošné očkovanie namierené na mladších ľuďoch sa neskôr ukázalo ako omyl).

Značne paradoxné bolo to, že autoritatívny štýl Matoviča nebol spojený s poriadkom a výsledkami, ale s opakom. S chaosom. A s rekordnými počtami obetí pandémie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami