Jarný budíček, tretí diel: O životnom poslaní. Tri sitá

JBtri sitá Zdroj: vztahovo.sk

Pripravili sme pre vás tretí diel nášho Jarného budíčka, v ktorom budeme hovoriť o tom, ako objaviť svoje životné poslanie. No skôr, ako sa pustíme do dnešnej témy, poďme trochu rekapitulovať. 

Rekapitulácia: nádej a oživenie duše

V prvom diele nášho špeciálu ste dostali pozvanie stať sa ľuďmi nádeje. Vykročili ste na cestu smerom k tomu, čo vám robí radosť, a snažili ste sa po nej uraziť svoje prvé kroky. Dali ste sa do pohybu! Som presvedčená, že táto skúsenosť vás energetizovala a dodala vám sebavedomie k ďalšiemu napredovaniu. 

V druhom diele ste oživili vašu dušu, rozozvučali jej tóny, sfarbili jej línie. Bez nej totiž nie sme schopní nájsť svoje miesto pod slnkom a ani ho vytvárať. Ona je esenciou života, najdôležitejším nástrojom, ktorý potrebujeme ovládať. Položila som vám dve otázky, na ktoré ste hľadali odpovede. Prostredníctvom ich vedomého vnášania do života ste sa opäť mohli „cítiť ako živé bytosti“, ktoré sú jedinečné a vzácne. 

Ak ste urobili tieto dva dôležité kroky, pozývam k ďalšiemu. Dnes vám spolu s Billom O’Hanlonom ponúknem tri zaujímavé stratégie, ktoré vám pomôžu definovať vaše poslanie. Vďaka nim si pomenujete svoj okruh záujmu a zmysluplne zacielite svoj život.

Tretí diel Jarného budíčka si môžete vypočuť aj ako podcast.

Poslanie potrebuje tvorčiu schopnosť, nielen detektívne analytické aktivity

Často sa na mňa ľudia obracajú s otázkou, ako nájsť svoje životné poslanie. Hovoria o tom, ako sa o to dlho a namáhavo usilujú a nevedia si poradiť. K životnému poslaniu pristupujú ako k niečomu, čo existuje mimo nich, čo je niekým dané, akoby zapísané niekde vo hviezdach. Oni sa so všetkou silou a úprimnosťou snažia to „niečo“ nájsť. 

Týmto smerom urobia mnohé kroky – čítajú knihy, radia sa s ľuďmi, počúvajú príbehy úspešných, vzdelávajú sa, meditujú, majú mentora a kadečo iné. To im však paradoxne postupne prináša zmätok do duše. Spočiatku cítia rozčarovanie, ktoré sa napokon vystrieda so smútkom nad tým, že očakávaná jasná odpoveď neprichádza. Obvykle si to celé stiahnu na seba a svoju neschopnosť byť ako ostatní, ktorí to dokázali. Ono urputné hľadanie ich vysilí a ku mne prichádzajú s pochybnosťami o sebe.

Chcela by som vás v tejto veci pozvať k zásadnej zmene perspektívy. Prestaňte hľadať kdesi mimo vás, nemíňajte už svoj čas, peniaze, energiu na kroky bez výsledku. Skúste sa na poslanie pozerať ako na niečo, čo potrebujete vykreovať, stvoriť, našiť na seba samých. Poslanie potrebuje našu tvorčiu schopnosť, nielen naše detektívne analytické aktivity.

Tri sitá: kto som, čo robím s vášňou a čo ma štve

Nie sme bohovia, a teda nedokážeme tvoriť z ničoho. Sme ľudia, ktorí dokážu tvoriť z niečoho. Tou hmotou, ktorú potrebujeme pri kreovaní nášho poslania, sme my sami. 

V prvom rade obráťte pohľad do svojho vnútra a spoznávajte ho. Pomenujte si čo najkonkrétnejšie vaše schopnosti, talenty, definujte svoje zručnosti a skúsenosti. To vám pomôže uvidieť, kým ste. Tento sebaobraz – akési komplexné CV-čko – dá vašim snom pomyselné prvé sito. Keď ich cezeň preosejete, dostanete prvý výsledok.

Druhým sitom je definovanie si všetkého, čo radi robíte. Všetkého, čo robíte s vášňou. Všetkého, pri čom zabúdate na čas a únavu. Všetkého, čo vás pri predstave, že to budete robiť, vzrušuje a nabíja motiváciou. Nezáleží na tom, čo a aké „vznešené alebo ušľachtilé“ to je. Môže to byť, napríklad, riešenie sudoku, písanie básní, tanec, pečenie, pozorovanie prírody, načúvanie ľuďom, ochrana prírody, programovanie, vymýšľanie hier či nahrávanie podcastov. Čokoľvek. 

Tento druh vášne Bill nazýva „oduševnelá závislosť“. To, čo ju od iných závislostí, ktoré našu dušu ničia, odlišuje, je fakt, že napriek tomu, že v sebe zahŕňa množstvo práce, máte pocit, akoby ste ju robili bez námahy. Pretože, keď sa ňou zaoberáte, oživuje vás to a strácate pojem o čase. Ste vo svojom „flow” a užívate si to. 

Bill vo svojej knižke spomína milý príbeh:

„Mám kamaráta, ktorý najradšej vymýšľa, ako čo najefektívnejšie – z pohľadu času a pohybu – plniť úlohy. Baví ho plánovať si čo najkratšiu cestu na miesta stretnutí, ktoré ho v ten deň čakajú. Keď príde ku mne na návštevu, vytvára v mojom počítači rôzne tabuľky a makrá, ktoré majú zjednodušiť a zautomatizovať činnosti, ktoré obvykle robím. Práve z toho má radosť a mimochodom – aj ja.“

Používanie druhého sita súvisí s dôležitým odporúčaním: „Ak ste si pomenovali, čo robíte radi, neprestávajte to robiť. Netrápte sa vymýšľaním, ako si tým zarobiť alebo naštartovať kariéru. Tým sa budete zaoberať neskôr. Jednoducho v tom len pokračujte.“ 

Bill v tejto súvislosti inšpiratívne konštatuje: „Keď sa budete skutočne venovať tomu, čo vás baví, časom dorazíte na miesta, kam sa nedostal nik iný. Tak objavíte svoju jedinečnú verziu toho, čomu sa venujete. Nikto vám nebude môcť ukradnúť to, čo máte alebo robíte, pretože to bude z vás samých. A to je neopakovateľné.“

Ako príklad vám ponúkam zaujímavý príbeh z Billovej knihy:

„Jeden môj kolega rozprával, ako vyrastal v dysfunkčnej rodine. Celé svoje detstvo sa utiekal k čítaniu. Knihovníčka v škole si všimla tento jeho záujem a podporovala ho v ňom. Schovávala pre neho kadejaké zaujímavé knihy. Bola to „jeho“ knihovníčka. Podporovala ho počas väčšiny ročníkov základnej školy a po celú dobu strednej školy. Pretože ho oceňovala a dávala mu pocit, že je chytrý a schopný, pokračoval v ďalšom štúdiu na univerzite. Nakoniec získal doktorát a napísal mnoho kníh.“

Ilustračný obrázok. Foto: Adam Winger/unsplash.com

Tretie sito, ktoré vám chcem predstaviť má názov „naštvanosť“. O čom presne hovorím? Naštvanosť často pramení z toho, čo vás zraňuje, uráža, čo vás rozhorčuje tým, že to naráža na vaše najdôležitejšie hodnoty. Vaše vnútro neprestajne reaguje bolesťou na situácie, keď sa deje neprávosť alebo sa nedeje niečo, čo by sa diať malo. Výhodou nasledovania naštvanosti je to, že ju vašou kreatívnou aktivitou premeníte na čosi, čo bude dávať zmysel. Oslobodíte sa tak od hnevu a ako odmenu dostanete pocit užitočnosti. 

Pekné svedectvo o tejto premene ponúka Bill priamo zo svojho života:

„Keď som sa stal terapeutom, bolo pre mňa vzrušujúce hľadať spôsoby, ako pomôcť ľuďom opustiť ich bolestivý život v prospech niečoho šťastnejšieho a fungujúcejšieho. Za týmto účelom som čítal mnoho kníh, navštevoval množstvo seminárov a cvičil sa v metódach, ktoré som videl ako účinné. Začal som si všímať, že moji kolegovia nestáli o výsledky s takou húževnatosťou. Často dokonca zo svojich neúspechov vinili svojich klientov. To ma poriadne štvalo. Niekedy som im navzdory svojej hanblivosti oponoval, že slabé výsledky sú možno spôsobené ich neochotou napredovať a používať najnovšie techniky a predpoklady. Kolegom sa moja kritika nepáčila, no neprimäla ich ani k zmene. Na základe toho som si uvedomil, že ak chcem ľudí inšpirovať, musím sa presláviť vedením vlastných workshopov a písaním kníh o svojich nápadoch. Rozhodol som sa, že to urobím. Verte mi, pre mňa – plachého začiatočníka, bolo rozhodnutie stať sa rečníkom a publikovaným autorom skutočne výzvou. Lenže neúctivý a neefektívny prístup mojich kolegov ma tak štval a bolesť mojich klientov ma tak dojímala, že som nemohol, konať inak.“ 

Zhrnutie a pomocné otázky

Ako toto naše rozprávanie celé zhrnúť? Skúsme takto: 

  • Začnite vnímať svoje poslanie ako niečo, čo potrebujete vytvoriť a nie nájsť niekde mimo seba.
  • Na jeho vytvorenie použite tri sitá – prvé je sito sebapoznania, druhé sito osobnej vášne a tretie sito naštvanosti.

A ak by vám bolo málo, svedomito nájdite svoje jedinečné odpovede na nasledujúce otázky z pera Billa O’Hanlona s úpravou mojej maličkosti:

  1. Čo uchvacuje vašu pozornosť alebo čo vás fascinuje?
  2. Aké činnosti vám dodávajú energiu, i keď znamenajú úsilie a prácu?
  3. K čomu sa neustále vraciate, keď máte trochu voľného času?
  4. Čo vyhľadávate napriek tomu, že viete, že máte veľa práce?
  5. Čo si hovoríte, že by ste robili, keby ste mali viac času či možností?
  6. O čom by ste hovorili, keby ste dostali hodinový priestor v hlavnom vysielacom čase, aby ste ovplyvnili národ či svet?
  7. Čo vás štve na okolitom svete alebo na ľuďoch a radi by ste to napravili?
  8. O čom z toho, čo robia ostatní, si myslíte, že by ste to robili lepšie alebo viac do hĺbky?
  9. Koho prácu obdivujete? Čo vás na jeho živote či práci inšpiruje a poháňa vpred? 
  10. Akú zručnosť alebo remeslo ste si vždy chceli osvojiť?
  11. Aké literárne, hudobné či výtvarné diela vás fascinujú? Ako ovplyvnili váš pohľad na život?

Čo dodať na záver? Držím vám palce, aby ste preosiatím svojich snov a nápadov, talentov a zručností, vášní i naštvaní, vykreovali svoje poslanie. A ak vám pri tom všetkom dobre padne skupinová podpora či kopec doplňujúcich inšpirácií, lajknite náš profil na Facebooku alebo nás sledujte na Instagrame

A čo bude ďalej? Nechajte sa prekvapiť. Lúčim sa s vami pozdravom dobrodruhov: „Džem ba dú na?“ – vy už viete, ako sa na tento pozdrav odpovedá, že? Teším sa na vás o týždeň pri ďalšom dieli Jarného budíčka. Prečo to všetko? Lebo na nás predsa záleží!

Zdroj: O’Hanlon, B.: Lenochova cesta k úspěchu. Portál, 2016. ISBN 9788026210160


Ďalšie články