Viete, aký bol prvý názov terajšieho Námestia osloboditeľov? A ako by sa mohlo volať?

nam Osloboditelov Námestie osloboditeľov – zmení sa jeho názov v najbližšej budúcnosti? Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Námestie citadely, Námestie slobody, Námestie času… to je len zopár názvov, ktoré preferujú určité skupiny občanov nášho mesta miesto doterajšieho názvu Námestie osloboditeľov.

Už niekoľko mesiacov v Košiciach zbierajú občianski aktivisti podpisy pod petíciu za zmenu názvu Námestia osloboditeľov. Podľa nich by sa malo premenovať na Legionárske námestie.

Kolokvium odborníkov

K premenovaniu sa vyjadrili aj členovia odborného kolokvia, ktoré sa konalo ešte v októbri a padali na ňom rôzne návrhy.

Kolokvium je úzko špecializované zhromaždenie odborníkov. V dejinách ho zvolávali panovníci, aby im tí najmúdrejší z krajiny či kráľovského dvora pomohli urobiť dôležité rozhodnutia. Aj primátor Jaroslav Polaček a názvoslovná komisia mesta Košice sa rozhodli vypočuť si názor historikov na rôzne možnosti pomenovania námestia.

Snahy o zmenu názvu sa začali v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Aktivisti začali v lete zbierať podpisy za premenovanie najväčšieho námestia v Košiciach na Námestie legionárov. Reakciou bola protipetícia, ktorej iniciátori, naopak, žiadajú zachovať názov Námestie osloboditeľov.

Zaujímavé návrhy

Medzitým sa objavili ďalšie návrhy. Časť obyvateľov, prevažne maďarskej národnosti, by si viac želala názov Alžbetino námestie, ďalšia skupina navrhla, aby sa volalo Námestie citadely, keďže sa jej časť našla pri výstavbe Auparku. Prípadne padli neutrálne návrhy Námestie slobody, resp. Námestie času.

Na kolokviu sa zúčastnil aj starosta MČ Košice-Staré Mesto Igor Petrovčik. „Rád a s rešpektom som si vypočul názory odborníkov s tým, že môj názor sa nemení. Námestie by malo byť premenované, osloboditelia sa veľmi skoro zmenili na okupantov a verím, že aj na základe názorov odborníkov, ktorí zmenu názvu chcú, dospejeme časom v mestskom zastupiteľstve k verdiktu, ktorý občania privítajú.“

Ako sa menili názvy námestia:

  • 1869: Ó – piacz (Starý trh)
  • 1870: Erzsébeth tér (Alžbetino námestie, podľa cisárovnej Alžbety Bavorskej)
  • 1918: Námestie legionárov
  • 1938: Miklós Horthy tér (Námestie Miklósa Horthyho)
  • 1944: Erzsébeth tér
  • 1945: Námestie legionárov
  • 1949: Námestie osloboditeľov

Eva Mikulová


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...