Ešte väčší náskok ako v exit polle. Víťaz volieb v Holandsku chce menej migrácie a referendum o vystúpení z EÚ

AKTUALIZOVANÉ Pronárodná Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa získala v stredu najviac kresiel v holandských parlamentných voľbách, ukázali predbežné výsledky po sčítaní 98 percent hlasov, podľa ktorých môže mať 37 zo 150 poslancov. Toto politické zemetrasenie bude cítiť ďaleko za hranicami krajiny, napísala tlačová agentúra AFP už po zverejnení exit pollov.

The Hague, the day after the House of Representatives elections Geert Wilders na plagáte deň po voľbách v Haagu. Foto: Profimedia.sk

Volebné miestnosti sa zatvorili o 21:00 nášho času. Podľa následne zverejneného exit pollu prieskumnej agentúry Ipsos získala Strana pre slobodu (PVV) v parlamente 35 kresiel, takže pohodlne zvíťazila. Pre ilustráciu, ide o viac ako dvojnásobok počtu, ktorý získala podľa exit pollov vo voľbách v roku 2021.

Predbežné výsledky po sčítaná 98 percent hlasov potvrdzujú náskok PVV, ktorá by mala 37 kresiel v 150-člennom parlamente, teda o viac ako 10 mandátov viac než jej hlavní súperi. Stredoľavicový blok – Aliancia sociálnodemokratickej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL) pod vedením bývalého komisára EÚ Fransa Timmermansa – získal podľa čiastkových výsledkov 25 kresiel. Vládnuca stredopravicová Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) dosluhujúceho premiéra Marka Rutteho by mala mať v novom parlamente 24 poslancov. Centristická Nová sociálny zmluva (NSC) by mala v novom parlamente 20 poslancov.

„Holanďania dúfajú, že ľudia môžu získať svoju krajinu späť a že zabezpečíme zníženie cunami žiadateľov o azyl a prisťahovalectva,“ povedal Wilders, politik, ktorý pre svoje názory čelí opakovaným vyhrážkam smrťou a od roku 2004 je pod neustálou policajnou ochranou.

Wildersovo víťazstvo bude znamenať prudký príklon k pravici, čo budú v Bruseli vnímať s obavami – PVV totiž sľúbila referendum o členstve Holandska v Európskej únii. Navyše, v prípade potvrdenia výsledkov sa PVV môže stať vôbec prvou stranou tohto druhu, ktorá zvíťazila v parlamentných voľbách v Holandsku.

Hlavnou témou Wildersovej predvolebnej kampane bolo prisťahovalectvo a jeho tvrdé postoje k nemu, ale aj v ďalších otázkach ako zatvorenie hraníc a deportovanie ilegálnych migrantov.

Ľavicový volič hovorí o nočnej more

„Možno sa o to iné strany v Európe alebo v iných krajinách nesnažia, ale áno, taká je demokracia,“ povedal novinárom 60-ročný volič.

„Dúfam, že sa zajtra nezobudím a budeme mať Wildersa ako premiéra. To je nočná mora,“ povedal po zatvorení volebných miestností architekt Arie van der Neut z Amsterdamu po tom, čo odovzdal svoj hlas proeurópskej stredoľavej strane Volt.

Wilders to zrejme nebude mať jednoduché

Hoci Wilders a PVV triumfujú, nie je jasné, či strana dokáže získať podporu pre dostatočne širokú koalíciu pre vytvorenie fungujúcej vlády. Koaličné rozhovory budú podľa očakávania trvať dlho a vytvorenie akejkoľvek vlády nebude tak skoro jasné.

Všetci lídri troch ďalších hlavných strán pôvodne vyhlásili, že nepôjdu do koalície vedenej PVV, no hrany sa zrejme budú obrusovať. Experti vravia, že táto situácia bude viesť k „ústavnej patovej situácii“ v piatej najväčšej ekonomike EÚ.

„Apelujem na strany… Teraz sa budeme musieť snažiť vzájomne dohodnúť. PVV už viac nemožno ignorovať,“ povedal v stredu večer po zverejnení exit pollov svojim jasajúcim stúpencom Wilders.

Gratulácie od spojencov

„Gratulujeme Geertovi Wildersovi a PVV k veľkolepému výkonu v parlamentných voľbách, ktorý potvrdzuje rastúcu oddanosť obrane národnej identity. Nádej na zmenu v Európe zostáva silná práve preto, že existujú národy, ktoré odmietajú, aby národná pochodeň zhasla,“ napísala na Facebooku líderka francúzskeho národného konzervativizmu Marine Le Penová.

Holandské exit polly oslavuje aj Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá môže podľa posledných prieskumov Wildersa napodobniť. „Všade v Európe chcú občania politickú zmenu,“ uviedla nemecká strana na sociálnej sieti.

Radosť z predbežných výsledkov neskrýval ani maďarský premiér Viktor Orbán. Wildersovi zablahoželal a napísal, že „závany zmeny sú tu“. Orbán použil termín „winds of change“, čo je notoricky známy hit od nemeckej rockovej kapely Scorpions, ktorej speváka v príspevku zobrazil pomocou takzvaného gifu.

(tasr/tod)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac