Investícia ako hrom pre Slovensko. Postaví sa gigafabrika na výrobu batérií do elektromobilov

BRATISLAVA – V Šuranoch vznikne gigafabrika na výrobu batérií. Vláda tento týždeň podpísala Memorandum o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB). Vzniknúť by malo približne 1 500 nových pracovných miest. Ako ďalej informovalo Ministerstvo hospodárstva SR, nový závod na výrobu batérií do elektromobilov bude stáť na ploche 65 hektárov a jeho výrobná kapacita bude v prvej fáze 20 GWh, s budúcim potenciálom dosiahnuť kapacitu až 40 GWh. Začiatok výroby investor predpokladá v roku 2026. Výšku investície rezort hospodárstva nezverejnil.

ev-5704430_1280 Ilustračný záber. Foto: Pixabay

„Som veľmi rada, že jedna z prvých investícií, ktoré môžeme za môjho pôsobenia oznámiť, bude výstavba gigabaterkárne, ktorá je kľúčová pre budúcnosť automobilového priemyslu a elektromobility nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Včera sme urobili prvý zásadný krok, ktorým spoločne deklarujeme, že máme záujem o ďalšiu spoluprácu, že na tejto investícii budeme veľmi intenzívne pracovať,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková. Ako dodal predseda predstavenstva Gotion High-Tech Li Zhen, firma dúfa, že v budúcnosti bude Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na obyvateľa, ale aj v produkcii batérií na obyvateľa.

GIB je spoločným podnikom slovenského InoBat a čínskeho Gotion High-Tech. Gotion High-Tech je jedným z TOP 3 globálnych batériových konglomerátov a exkluzívnym dodávateľom pre Volkswagen mimo Číny. „GIB je jedinečným príkladom silného partnerstva medzi rýchlo sa rozvíjajúcim startupom so špičkovými skúsenosťami v rozvoji projektov a znalosťami slovenského kontextu a technologickým lídrom schopným poskytnúť plný rozsah technológie a výrobné kapacity na zvýšenie výroby. Spoločne sme schopní umiestniť Slovensko a Európu do stredu zelenej ekonomiky,“ zdôraznil CEO spoločnosti InoBat Marián Boček.

V baterkárni si nájde prácu približne 1 500 zamestnancov. Foto: Pixabay

Ako k oznámenej investícií v Šuranoch povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, Slovensko posúva správnym smerom v oblasti zelenej transformácie a vytvára predpoklady na zvládnutie zmeny, ktorú naše hospodárstvo čaká. „Na druhej strane do popredia stále vystupujú otázky o ekologickej stránke výroby či ďalšieho zhodnotenia a recyklácie použitých batérií. Nesmieme tiež opomenúť, že pri výrobe elektromobilov sa svet stále do veľkej miery spolieha na Čínu,“ upozornil. Analytik sa vyjadril aj k možnej výške investície. Pri obdobných projektoch v zahraniční sa pohybujú v stovkách miliónov až v niekoľkých miliardách eur.

„Na základe týchto oznámených investícií môžeme odhadovať investíciu vo výške 1,5 až 2 miliardy eur v prvej fáze, s potenciálom nárastu až na 4 až 5 miliárd po konečnom rozšírení. Kedy však baterkáreň dosiahne plnú plánovanú kapacitu, nateraz nevieme. Investícia tak môže dosiahnuť až približne 1,5 percenta HDP v prvej fáze s potenciálom kumulatívne až 4 percentá HDP,“ odhaduje Horňák. Otázna je zatiaľ aj výška štátnej pomoci. Napríklad v Maďarsku pri stavbe baterkárne v Debrecíne za miliardu eur poskytne vláda stimul 37,5 mil. eur. Súčasťou dohody však môže byť napríklad aj príprava ďalšej infraštruktúry.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok