7 dní v kocke: Vláda je v ďalšom konflikte – s „úradmi propagandy“, ktoré išli po krku Ficovi

Fico Robert Fico v parlamente. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o konflikte Ficovej vlády s autormi „pozývacích listov“, ktorí v lete žiadali tímy NATO, aby riešili slovenské voľby a opozíciu; o páde kľúčového sľubu Matoviča a jeho vlády v zdravotníctve; o pokuse Slovnaftu uvoľniť protiruské sankcie a nakoniec o sporoch okolo umelej inteligencie, kde etika ustupuje biznisu a investorom.

1. „Strážcovia viery

Nová vláda nevstupuje len do konfliktu s progresívnymi médiami, ale aj s ich blízkymi príbuznými. S lovcami hoaxov a ich zvláštnymi úradmi, ktoré riešia „hybridné a bezpečnostné hrozby“. Ficov tím začal – aspoň sčasti – preberať tvrdší, orbánovský prístup k politickým aktivistom. Odkazuje im, že s nimi urobí poriadok.

O tomto fronte platí to isté, čo o boji vlády s médiami. Nie je jednosmerný. Boli to práve politickí aktivisti, novodobí strážcovia viery, kto vyhlásil vojnu Ficovi a vtedajšej opozícii. Stalo sa to v lete 2023. Štyri mesiace pred voľbami.

Pôvodné poslanie úradov na boj s hybridnými hrozbami vyzeralo pekne. Mali bojovať proti cudzej (ruskej) propagande, dezinformáciám, hoaxom… A mali tým chrániť suverenitu Slovenska ako slobodnej a demokratickej krajiny. Nakoniec sa to zvrhlo na pravý opak.

Protihybridné tímy sa zmenili na malé „úrady propagandy“. Za Matoviča ich naplno ovládli progresívni aktivisti. Presadili sa pri úrade vlády, v polícii, na ministerstvách zahraničných vecí, obrany, vnútra, zdravotníctva. A nebojovali len proti „cudzej moci“ – čo by bolo v poriadku. Bojovali proti väčšine spoločnosti, ktorá sa previnila tým, že na pandemické manévre alebo na vyzbrojovanie Ukrajiny nemala predpísaný názor.

Slovom, nové protihybridné úrady robili štátnu propagandu zameranú na podporu atlantickej vojenskej politiky. Kto vystupoval kriticky, toho „riešili” ako bezpečnostnú hrozbu. Na čiernych zoznamoch nepriateľov skončili nielen alternatívne médiá, ale aj opozičné strany ako Smer, Hlas, SNS.

V lete 2023 zástupcovia nových úradov podnikli misiu, ktorá v histórii Slovenska nemá obdobu. Vycestovali do Bruselu, kde žiadali špeciálne protihybridné tímy NATO, aby „čo najskôr riešili otázku slovenských volieb“. Dôvod? Hybridnou hrozbou bolo podľa nich „prakticky celé opozičné spektrum“. Pretože bolo kritické k vojenskej politike Spojených štátov a k programu vyzbrojovania Ukrajiny. A tým vraj slúžilo Rusku.

Autori „pozývacích listov“ to prehnali. V Bruseli predsa neboli ako politickí aktivisti blízki progresívcom. Boli tam ako zástupcovia štátnych úradov. Prišli so žiadosťou, aby im zahraničné tímy, konkrétne špeciálne tímy NATO, pomohli riešiť slovenské voľby. A slovenskú opozíciu, ktorá vo voľbách nesmie uspieť.

Príznačné je, že za opozíciu v tom čase vôbec nepovažovali Progresívne Slovensko.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami