Čo nesedí na únose Vietnamca?

Robert Kaliňák Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: Jakub Kotian/TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka minulý týždeň utiekol pred novinármi. Poslancom brannobezpečnostného výboru mal objasniť otázky spojené s kauzou únosu Vietnamca. Podľa neho sa Slovensko na únose nepodieľalo vedome. Nad prípadom však naďalej visia otázniky.

„Vykonalo sa rozsiahle dokazovanie, vypočuté boli desiatky osôb, posádka lietadla, všetci tí, ktorí boli na palube z Bratislavy do Moskvy. Zo svedkov Vietnamca Thanha nikto nevidel,“ povedal Žilinka o záveroch vyšetrovania v televízii TA3.

Nie je podľa neho preukázané ani to, či sa Vietnamec vôbec nachádzal na území Slovenska. Z obžaloby nemeckého prokurátora podľa Žilinku vyplýva, že nebola zistená cesta, ktorou bol prepravený do Vietnamu.

„Neexistuje žiaden dôkaz, že bol prepravený cez Českú republiku na Slovensko,“ uviedol Žilinka.

Denník Spiegel však ešte v júli 2018 uviedol, že nemeckí vyšetrovatelia nemajú takmer žiadne pochybnosti o tom, že unesený Vietnamec bol prepravený slovenským vládnym špeciálom.

Nezodpovedané otázky majú aj poslanci OĽANO. Podľa predsedu brannobezpečnostného výboru Gábora Grendela dodnes nie je jasné, ako sa unesený Vietnamec dostal z Nemecka. „Vieme, kde bol unesený. Vieme, kde bol odsúdený. […] Moje pochybnosti ani tento výbor nevyvrátil,“ komentoval Grendel.

Stretnutie na Bôriku

K únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha malo dôjsť v júli 2017. Tri dni po únose sa konalo v slovenskom vládnom hoteli Bôrik rokovanie, na ktorom sa zúčastnil vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a vietnamská delegácia na čele s vietnamským ministrom verejnej bezpečnosti To Lamom.

Podľa rezortu vnútra išlo o pracovnú návštevu, ktorá bola dohodnutá na stretnutí slovenskej delegácie vo Vietname. Jej cieľom bolo prehĺbenie spolupráce a záujem o bezpečnostných expertov zo strany Vietnamu.

Na poslednú chvíľu

Nad stretnutím však visí viacero otáznikov. Nezvyčajná bola nečakaná zmena plánov vietnamskej delegácie. Tá mala pôvodne priletieť do Viedne ráno v deň oficiálneho stretnutia. Len deň pred dohodnutým termínom však oznámili Vietnamci zmenu plánov a požiadali slovenskú stranu, či by ich nemohla vyzdvihnúť v Prahe a následne odviezť do Moskvy. Slovensko preto poslalo do Prahy špeciál. 

Podľa nemeckého denníka TAZ pochybnosti vyvoláva aj dĺžka stretnutia na Bôriku. Slovensko najprv tvrdilo, že stretnutie trvalo tri hodiny, potom asi dve. Napokon vyšlo najavo, že vietnamská delegácia mala veľmi naponáhlo a nezostal ani čas na dezert.

Auto s uneseným

Podľa údajov z GPS sa v čase rokovania nachádzalo pri hoteli Bôrik auto Mercedes Vito, v ktorom sa mali viezť podozriví spolu s uneseným Thanhom.

Podľa nemeckých vyšetrovateľov stálo auto na Bôriku o hodinu skôr, ako prišla oficiálna delegácia s ministrom.

Čudná organizácia

Všetko sa zomlelo narýchlo. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) upozornil, že slovenskí policajti, ktorí zabezpečovali presun hostí, boli o akcii informovaní iba deň vopred.

Vietnamskej delegácii navyše kúpila letenky len deň pred odletom IT firma v Prahe, ktorá nepôsobí ako cestovná kancelária. Zabezpečiť mali štyri letenky v biznis triede. Z kapacitných dôvodov však mohli kúpiť iba tri a jeden člen musel cestovať turistickou triedou.

„Už len spôsob, ako bola organizovaná cesta, ukazuje, že išlo o akciu na poslednú chvíľu, konšpiračnú a úplne sa vymykajúcu bežným zvyklostiam pri organizovaní bilaterálnych stretnutí predstaviteľov vlád,“ konštatujú nemeckí vyšetrovatelia.

Tento poznatok sa zhoduje aj so zisteniami v Bratislave. Napríklad niektorých ľudí z personálu na Bôriku volali do práce z dovolenky.

Prišli štyria, odleteli dvanásti

Z Prahy do Bratislavy previezol slovenský špeciál štyroch členov delegácie. Z Bratislavy však už do Moskvy odletelo dvanásť ľudí.

„Odkiaľ sa zrazu vzali ďalší ôsmi členovia vietnamskej delegácie, ktorí sa objavili v hoteli Bôrik, nevedeli povedať ani zamestnanci hotela a ani ľudia z protokolu,“ konštatuje sa v správe vyšetrovateľov.

Výpovede svedkov

Denník N zverejnil výpovede očitých svedkov, podľa ktorých mali do delegácie pristúpiť aj únoscovia s uneseným Thanhom. Práve preto požiadali zaradiť do kolóny ďalšiu dodávku s českou poznávacou značkou, ktorú si Vietnamci požičali v Prahe. Naši policajti to však odmietli. Vyšli delegácii v ústrety tak, že prišla slovenská policajná dodávka, do ktorej si presadli aj s uneseným Vietnamcom.

Uneseného Thanha mali podľa svedkov niesť pod pazuchami, pričom mal mať zakalený pohľad. Všetko malo pôsobiť dojmom, že ho len opitého podopierajú.

Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra vydal 12. októbra 2018 uznesenie, ktorým odmietol trestné oznámenie v kauze únosu Vietnamca. Podľa vyšetrovateľa nikto z vypočúvaných svedkov nepotvrdil, že za veliteľom policajnej kolóny prišli Vietnamci a žiadali ho o zaradenie pražskej dodávky do kolóny. Potvrdil však, že ďalšia dodávka bola do kolóny zaradená, pretože sa vedelo, že sa k delegácii pripoja ďalší členovia.

Podľa vyšetrovateľa policajti nepotvrdili, že videli uneseného, ako ho ťahali po schodoch držiac ho pod pazuchami. Uviedli však, že videli osobu sprevádzanú ďalšími dvoma ľuďmi, ktorá nebola spútaná. Išla pokojne, negestikulovala a nebránila sa.

V uznesení sa uvádza aj to, že pracovníkovi pasového oddelenia sa niečo nepozdávalo. Zistil, že jeden pas predložený kontrole nemá vízum, preto zisťoval, či člen delegácie nemá diplomatický pas. Bolo mu oznámené, že má, ale stratil ho.

Podozriví na palube

Pochybnosti vyvoláva aj to, že slovenským vládnym špeciálom sa viezli aj osoby, ktoré sú podozrivé z únosu.

Na palube lietadla bol námestník riaditeľa vietnamskej tajnej služby Duong Minh Hung, ktorý je označovaný za hlavného podozrivého z únosu.

Slovenským špeciálom sa viezol aj ďalší obžalovaný z únosu, tajný agent Quang Dung Vu. Ten podľa vyšetrovateľov zabezpečoval prevoz uneseného Thanha z Berlína do Bratislavy. Údajne mal na starosti aj to, aby sa Thanh, vybavený falošnými dokumentmi, stal súčasťou delegácie v Bratislave.

Tajomný Ficov poradca

Podľa nemeckých vyšetrovateľov za priebeh celej akcie na Slovensku zodpovedal šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák so svojimi ľuďmi. Podporu im dával poradca expremiéra Roberta Fica Quang Le Hong, ktorý spolupracoval s vietnamskou ambasádou v Bratislave.

Nemecký TAZ informoval, že Quang Le Hong bol v roku 2014 v Hanoji obvinený z korupcie. Slovenské ministerstvo zahraničia sa preto obrátilo na políciu, ktorá sa prípadom zaoberala, no nenašla dôvod na vyšetrovanie.

„Je určite odôvodnené pozrieť sa bližšie na pozíciu poradcu premiéra Quang Le Honga, ktorý po únose získal funkciu šéfa slovenskej ambasády v Hanoji,“ uviedli nemeckí policajti.

Dva mesiace po únose volal Fico exprezidentovi Andrejovi Kiskovi s nezvyčajnou požiadavkou. „Dosť ma prekvapilo, keď mi v septembri minulého roku zavolal premiér Fico. Nikdy predtým sa nestalo, aby mi zavolal kvôli veľvyslancovi. Veľmi netradičným až direktívnym spôsobom ma požiadal, aby som pána Quanga vymenoval za veľvyslanca,“ povedal Kiska a dodal, že takéto veci sa vždy riešili cez ministerstvo zahraničných vecí.

Quang po zverejnení celej kauzy zmizol zo Slovenska. Ministerstvo zahraničných vecí s ním rozviazalo zamestnanecký pomer.

Slovensko o únose nevedelo?

Exministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že Slovensko do januára 2018 o únose nevedelo. Nebolo to však celkom tak.

Podľa nemeckého denníka TAZ bolo Slovensko o únose informované už na jeseň 2017. Vtedy generálny spolkový prokurátor oslovil Slovensko so vzájomnou právnou pomocou.

Žiadosť na Slovensko dorazila najneskôr v polovici októbra. Nemecký prokurátor v nej opisuje, že stretnutie na Bôriku úzko súvisí s únosom Vietnamca.

Slovenskú stranu požiadal, aby poskytla všetky informácie o stretnutí. Žiadosť bola 4. októbra 2017 doplnená o zatykač na zástupcu šéfa vietnamskej tajnej služby Duong Minh Hunga, ktorý bol na Bôriku.

Začiatkom novembra 2017 sa žiadosť dostala na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), ktorá spadá pod ministerstvo vnútra. Bratislavský súd 24. novembra 2017 vydal nariadenie, aby slovenskí mobilní operátori poskytli detaily o pripojení telefónnych čísel dvoch podozrivých z únosu.

Slovenská polícia sa koncom novembra 2017 obrátila na šéfa protokolu ministerstva vnútra Radovana Čuláka. Ten následne zaslal stručný opis stretnutia vrátane mien účastníkov. Uviedol, že stretnutie trvalo tri hodiny, hoci malo trvať necelú hodinu.

Čulák sa vo svojom liste nezmienil o tom, že skupina dvanástich Vietnamcov – vrátane zástupcu šéfa tajnej služby, na ktorého bol vydaný zatykač – opustila krajinu slovenským vládnym špeciálom.


Ďalšie články