Fico má na konte zaujímavé prvenstvo. Za minulý rok je najlepšie zarábajúcim predsedom strany

Na webovej stránke Národnej Rady boli zverejnené majetkové pomery známych slovenských funkcionárov za rok 2022. Až 20 z nich si túto povinnosť doteraz nesplnilo, no a termín podania nestihlo 75 ľudí. Materiál okrem iného informuje aj o príjmoch z iných činností.

Fico Robert Fico v parlamente. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poskytnúť tieto informácie, označované aj ako majetkové priznania, malo povinnosť 1 598 verejných funkcionárov. Museli tak urobiť najvyšší ústavní činitelia, členovia vlády a štátni tajomníci, poslanci Národnej rady, ale aj rektori vysokých škôl, sudcovia ústavného súdu, šéf SIS, verejný ochranca práv a mnohí iní.

Administráciu priznaní riadi Výbor Národnej Rady pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorému momentálne predsedá Veronika Remišová (Slovensko/Za ľudí). Majetkové priznania boli zverejnené až minulý týždeň, dôvodom boli letné prázdniny a septembrové voľby.

Ďalej funkcionári uvádzajú aké nehnuteľnosti vlastnia, aké funkcie zastávajú, ale dozviete sa aj rôzne iné záväzky ako informácie o tom, či majú hypotéku, dôchodkové sporenie alebo či vlastnia cenné papiere. Priznania mali odovzdať do 30. apríla.

Príjmy predsedov politických strán

Za minulý rok si spomedzi lídrov strán najviac prilepšil predseda Smeru Robert Fico. Preukázal totiž príjem vo výške 77-tisíc eur. Vďaka výkonu verejnej funkcie zarobil 39-tisíc eur a o niečo menšiu sumu získal z inej činnosti. Vo svojom priznaní uvádza, že pracoval ako advokát, ďalej uviedol, že nevlastní nehnuteľnosť.

Príjmy iba z výkonu verejnej funkcie preukázal prešovský župan Milan Majerský (KDH), konkrétne 67-tisíc eur. Patrí mu aj byt v Levoči a má leasing na auto značky Škoda, vyrobené v roku 2018.

Tretie miesto obsadil expremiér Igor Matovič (Slovensko). Jeho príjem mal byť v minulom roku iba z verejnej funkcie a suma činí 63-tisíc eur. Aj šéf liberálov Richard Sulík (SaS) uvádza, že jeho zárobky pochádzajú len z výkonu verejnej funkcie. Dosiahol 55-tisíc. Priznal však aj tri byty v Bratislave, konkrétne v Ružinove, Vinohradoch a Starom meste. Oznámil užívanie auta Mercedes, vyrobeného v roku 2019 a auta značky Škoda, vyrobeného v roku 2023. Obidva sú vo vlastníctve inej osoby.

Najmenší príjem spomedzi aktuálnych predsedov parlamentných strán preukázal Peter Pellegrini (Hlas) a to vo výške 39-tisíc eur, tiež iba z výkonu verejnej funkcie. Ďalej uviedol, že vlastní byty v Bratislave a v Banskej Bystrici, v okolí ktorej má aj rekreačnú chatu.

Na webovej stránke Národnej rady ešte neboli zverejnené majetkové priznania všetkých lídrov parlamentných strán. Momentálne chýbajú informácie o Michalovi Šimečkovi (PS) aj o Andrejovi Dankovi (SNS).

Na najvyššie príjmy si siahli iní

Zverejnené údaje dokazujú, že najvyššie postavenie v štruktúrach politickej strany sa automaticky neprenáša do výšky príjmov. Z ústavných funkcií si najviac prilepšila prezidentka Zuzana Čaputová. Uviedla príjem skoro 160-tisíc eur a vlastníctvo rodinného domu a chaty v Pezinku. Príjem hlavy štátu niekoľkonásobne prevýšil zárobok druhej najvyššej ústavnej funkcie – predsedu parlamentu. Boris Kollár totiž priznal príjem vo výške 45-tisíc eur.

Ani najvyššia ústavná funkcia si však nesiahla na príjem, ktorý odkomunikoval guvernér Národnej banky Peter Kažimír. Plat z vykonávania verejnej funkcie vo výške 78-tisíc eur tvorí iba menšiu časť jeho príjmov, z inej činnosti mu totiž na účte pristálo 251-tisíc eur.

A rovnaký príjem z verejnej činnosti priznal aj člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Ľuboš Pástor. Z iných zdrojov však získal 628-tisíc eur. Pástor v priznaní uviedol, že pôsobí ako profesor na ekonomickej univerzite Chicago Booth v USA.