Ako prestupné stanice: Tovar z EÚ v hodnote miliárd eur ide do Ruska okľukou, cez Kirgizsko či Kazachstan

Hoci sa debata o účinnosti sankcií voči Rusku väčšinou spája s globálnymi tokmi ropy a plynu, aj cesty iných tovarov ukazujú, že žiadna (v realite možná) koalícia ekonomík nemá v súčasnosti dostatočnú silu na to, aby ruské hospodárstvo odstrihla od západných produktov.

Vladimir Putin Kasym-Žomart Tokajev Na snímke sprava kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev a ruský prezident Vladimir Putin po prílete na medzinárodné letisko pri Astane v Kazachstane vo štvrtok 9. novembra 2023. Foto: TASR/AP

V súvislosti s Kremľom, sankciami a ich obchádzaní sa veľa hovorí o pomocnej ruke zo strany Číny, Indie a ďalších krajín, ktoré začali po uvalení embarga EÚ na ruskú ropu a produkty vo veľkých objemoch tieto komodity dovážať. Často sa skloňuje aj celkovo vyšší objem obchodu medzi Moskvou a Pekingom, a alternatívne produkty, ktoré odtiaľ Moskva importuje.

Omnoho menej sa píše o krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a blízkych susedoch Ruska. Práve tí však od invázie Ruska na Ukrajinu zažívajú zlaté časy, čo sa týka obchodu so štátmi na starom kontinente.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.