Ako prestupné stanice: Tovar z EÚ v hodnote miliárd eur ide do Ruska okľukou, cez Kirgizsko či Kazachstan

Vladimir Putin Kasym-Žomart Tokajev Na snímke sprava kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev a ruský prezident Vladimir Putin po prílete na medzinárodné letisko pri Astane v Kazachstane vo štvrtok 9. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Hoci sa debata o účinnosti sankcií voči Rusku väčšinou spája s globálnymi tokmi ropy a plynu, aj cesty iných tovarov ukazujú, že žiadna (v realite možná) koalícia ekonomík nemá v súčasnosti dostatočnú silu na to, aby ruské hospodárstvo odstrihla od západných produktov.

V súvislosti s Kremľom, sankciami a ich obchádzaní sa veľa hovorí o pomocnej ruke zo strany Číny, Indie a ďalších krajín, ktoré začali po uvalení embarga EÚ na ruskú ropu a produkty vo veľkých objemoch tieto komodity dovážať. Často sa skloňuje aj celkovo vyšší objem obchodu medzi Moskvou a Pekingom, a alternatívne produkty, ktoré odtiaľ Moskva importuje.

Omnoho menej sa píše o krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a blízkych susedoch Ruska. Práve tí však od invázie Ruska na Ukrajinu zažívajú zlaté časy, čo sa týka obchodu so štátmi na starom kontinente.

Nemecký export áut a komponentov do Kirgizska vzrástol 55-násobne

Obchodný boom postsovietskych štátov sa od spustenia plnej invázie Ruska na Ukrajinu dá ilustrovať na viacerých príkladoch. Jedným z nich je prípad Kirgizska. Krajiny, ktorá má oproti Slovensku približne o milión obyvateľov viac, zhruba štvornásobnú rozlohu a HDP na obyvateľa mnohonásobne nižší.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami