Proti ideologickej knihe pre deti sa ozvali už tisíce ľudí. Najväčšie kníhkupectvá hrajú mŕtveho chrobáka

53335600309_6a273d9f96_k Matúš Hagara z občianskej iniciatívy CitizenGO pózuje s kontroverznou knihou pred kníhkupectvom, ktorému odovzdávali petíciu s podpismi. Foto: Flickr.com/CitizenGO

Tohtoročná najúspešnejšia národná petícia občianskej iniciatívy CitizenGO sa búri proti detskej knihe Odkiaľ sa berú bábätká? Petícia apelujúca na stiahnutie ideologickej publikácie z pultov kníhkupectiev má na konte už viac než 22-tisíc podpisov a ďalšie neustále pribúdajú. Zdá sa však, že najväčšie slovenské kníhkupectvá pobúrenie verejnosti ignorujú.

Organizátori petície žiadajú kníhkupectvá, aby stiahli z predaja detskú knihu Odkiaľ sa berú bábätká? V texte petície sa píše, že „spomenutá kniha propaguje gender ideológiu a normalizuje LGBT životný štýl medzi malými deťmi“.

„Ako zodpovední rodičia máme právo vybrať si, akému obsahu budú naše deti vystavené, obzvlášť v tak citlivom a zraniteľnom veku,“ vyhlásili autori petície s tým, že v knihe „ide o otvorenú LGBT propagandu“.

Čo v detskej publikácii natoľko pobúrilo časť verejnosti, že žiada „urýchlené stiahnutie tejto knihy z predaja“?

Foto: Flickr.com/CitizenGO

Deti sa v knihe dozvedia, že aj muži môžu otehotnieť

Kniha je súčasťou detskej populárno-náučnej edície vydavateľstva YoYo Books s názvom Moja veľká kniha odpovedí. V rámci nej už v slovenskom preklade vyšli viaceré publikácie, ktoré odpovedajú deťom na otázky o vesmíre, zvieratách, slávnych osobnostiach alebo o ľudskom tele.

Publikácia s názvom Odkiaľ sa berú bábätká? autorky Joanny Nevillovej sa dotýka problematiky počatia, tehotenstva či rodičovstva, ale rozoberá aj tému pohlavia v rámci nastolenej otázky, aký je rozdiel medzi chlapcami a dievčatami. Charakter odpovedí sa však výrazne prekrýva s LGBT životným štýlom a je „vysoko ideologický“, ako sa uvádza v texte petície.

Obsah knihy nie je potrebné podrobne komentovať. Na ilustráciu, aké rôzne „fakty“ môžu deti z knižky prijať, dobre poslúžia priložené fotografie, ktoré zachytávajú samotný text publikácie.

Takýmto spôsobom odpovedá publikácia na otázku, aký je rozdiel medzi chlapcami a dievčatami. Foto: Flickr.com/CitizenGO

Na knihu upozornil ešte v septembri vo videu na sociálnej sieti bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Považujeme za úplne zvrátené, ak si niekto myslí a tvrdí, že ľudia sa rodia ženami alebo mužmi náhodou a naše deti budú šťastné vtedy, keď chlapci a dievčatá budú odmalička scitlivované na to, aby si premysleli a vybrali, či sa práve cítia byť mužmi alebo ženami,“ komentoval Krajniak časť knihy s obrázkom tehotného muža a záklopkou, v ktorej sa píše, že „niektoré osoby s maternicou sa… považujú za mužov a žijú ako muži“.

Foto: Flickr.com/CitizenGO

„Považujeme za úplne zvrátené, keď niečo tlačí našim deťom do hláv kaleráby, že keď si nechajú preoperovať pohlavné orgány, tak to môže byť cesta k ich šťastiu,“ kritizoval bývalý minister posolstvo knihy.

Kniha legitimizuje transsexualitu a inými slovami tvrdí, že muž môže otehotnieť. Reprofoto: Facebook/CitizenGO Slovensko

„Hoci ide o pomerne malú knihu pre deti, je tam veľké množstvo ideologického balastu,“ píše sa v texte petície, ktorý upozorňuje „nič netušiacich rodičov“, že „ani nevedia, čo kupujú“.

„Musíme konať rýchlo, aby sme chránili naše deti pred týmto škodlivým obsahom,“ apelujú autori petície. A zdá sa, že úspešne. Matúš Hagara z občianskej iniciatívy CitizenGO pre Štandard uviedol, že v rámci organizácie ide o „najúspešnejšiu národnú petíciu tohto roka“. V čase publikovania článku mala petícia na konte bezmála 22 600 podpisov.

Autorka do knihy zakomponovala aj rodičovstvo homosexuálnych párov. Foto: Flickr.com/CitizenGO

Jedno kníhkupectvo už knihu stiahlo, najväčší predajcovia tento krok pravdepodobne nezopakujú

Koncom októbra, keď mala petícia na konte približne ešte „len“ 14-tisíc podpisov, stiahlo knihu z predaja internetové kníhkupectvo Literama, informoval Štandard Hagara. Tento fakt sa dá overiť priamo na stránke predajcu. Kontroverznú knihu v čase publikovania článku skutočne kníhkupectvo vo svojej ponuke nemalo.

Horšia správa je, že dve vplyvné slovenské kníhkupectvá sa zatiaľ príklad Literamy nechystajú nasledovať.

Hagara petíciu 14. novembra odovzdal dvom najväčším kníhkupeckým reťazcom na Slovensku – Martinusu a Panta Rhei. V čase odovzdania mala na konte 21 966 podpisov. Odvtedy sa však počet ľudí, ktorí žiadajú ukončenie predaja knihy, zdvihol na vyše 22-tisíc.

CitizenGO upozornilo na fakt, že zo strany kníhkupectiev neprišla na odovzdanú petíciu žiadna odpoveď a nevyhoveli požiadavke, ktorú zahŕňala. Iniciatíva preto začala oslovovať podpísaných ľudí a prostredníctvom mailu ich podnietila, aby zatelefonovali do Martinusu a Panta Rhei a osobne vyzvali predajcov na zastavenie predaja knižky.

Reakcie dvojice kníhkupcov, ktoré po absolvovaní hovoru tlmočili telefonujúci organizácii CitizenGO, boli rôznorodé. Hoci sa odpovede líšili vo forme, na jednom a najdôležitejšom sa kníhkupectvá zhodli jednohlasne: publikáciu zo svojej ponuky zatiaľ nestiahnu.

„V Martinuse zdvihla nejaká dáma a tá mi na moju otázku… odpovedala, že sú slobodné kníhkupectvo a predávajú, čo oni chcú. Keď som skonštatovala, že teda podľa toho súhlasia s obsahom danej knižky, odpovedala, že súhlasiť nemusia, ale predávať ju budú naďalej, a prudko zložila,“ opísala svoju skúsenosť jedna telefonujúca, ktorej identitu poznáme, ale v záujme zachovania anonymity neuvádzame.

„Kníhkupectvo Martinus bolo extrémne arogantné, nedovolili mi, aby som dokončil vetu, skákali mi do reči… a povedali, že knižku nestiahnu z obehu,“ podelil sa s negatívnym zážitkom iný telefonujúci.

Ďalšej telefonujúcej v Panta Rhei zdvihla „pani s tým, či mi to niekto nadiktoval“, vraj bola „už asi štyridsiata“, čo volala. „Keď som chcela vedieť, prečo neodpovedajú, [povedali, že] je potrebné čakať, ja vám nepomôžem. To bola odpoveď,“ uviedla.

Niektorí telefonujúci mali skúsenosť aj s úctivým správaním, aj keď odpoveď vo svojej podstate zostala rovnaká. „Dovolal som sa do obidvoch kníhkupectiev. Obidve panie boli príjemné a vedeli o tomto probléme, keďže im už volalo viac ľudí. V Panta Rhei mi povedali, že už to riešia a v Martinuse, že zatiaľ je kniha v predaji a neuvažujú o stiahnutí z predaja, ale pani mi odporučila, aby som [kníhkupectvu] napísal krátky mail,“ uviedol telefonujúci, ktorý sa predajcovi následne prostredníctvom mailu ozval.

Hoci bola odpoveď naň opäť úctivá, mailom sa nič nevyriešilo. „Ďakujeme za váš email, no titul Odkiaľ sa berú bábätká? budeme mať aj naďalej v našej ponuke. Ďakujeme za porozumenie,“ stručne odpovedalo kníhkupectvo Martinus.

Panta Rhei poslednému zmienenému telefonujúcemu síce deklarovalo, že situáciu „už riešia“, do dnešného dňa však knihu z predaja nestiahlo. Zostáva teda otázne, aké stanovisko nakoniec kníhkupectvo zaujme.

Za zmienku stojí aj skutočnosť, že Martinus odstránil pri knihe možnosť pridať recenziu. Na tento fakt upozornila jedna zo signatárok petície, ktorá sa s otázkou, prečo kníhkupectvo pristúpilo k tomuto kroku, obrátila priamo na predajcu.

„Recenzie mali byť miestom konštruktívnej a slušnej debaty, ale pri tomto [titule] sa začali množiť vulgárne a nenávistne komentáre, nie recenzie,“ odvetilo kníhkupectvo Martinus prostredníctvom mailu. Aj táto skutočnosť a množstvo reakcií na knihu zrejme dokazuje to, že ľuďom na stiahnutí ideologickej knihy z predaja naozaj záleží.

Či však vplyvné kníhkupecké reťazce nakoniec vypočujú mohutný vox populi a knihu vylúčia zo svojho ponúkaného sortimentu, zostáva nateraz otvorené. Ak tak neučinia na žiadosť rozhorčených rodičov a starých rodičov, mali by zvážiť tento krok aspoň s ohľadom na nič netušiaceho detského čitateľa.


Ďalšie články