Núdzovo na „tajňáša“: Je načase nájsť kompromis

KOŠICE - Posledné dve mimoriadne zasadnutia mestského zastupiteľstva v Košiciach sú ukážkou rozpoltenosti vedenia mesta i poslancov. Problém ale je, že sa premieta aj do naozaj vážnych tém, ako sú dane či poplatky za odpad a iné služby. To má vplyv na celkové fungovanie mesta. A tu už nejde o fazuľky. Nepomôže ani tradičný folklór v podobe vtipných vsuviek či osobných invektív.

mimoriadne mestske zastupitelstvo Poslanci v piatok neschválili zvýšenie poplatkov za komunálny odpad a drobné stavby. Foto: Mesto Košice

Niekedy sa to zvrháva až na komédiu, ako na stredajšom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva. Najprv poslanci odmietli návrh viceprimátorky Lucie Gurbaľovej, aby sa o zvýšení daní a poplatkov hlasovalo tajne. Lebo niektorým poslancom potom hrozia lynč a hejty. No ak by hlasovali tajne a zvýšenie by prešlo, nepriazni verejnosti by pre istotu čelili všetci.

Nakoniec poslanci predsa len tesne rozhodli o tom, že v prípade zvyšovania poplatkov za odpad budú hlasovať tajne. Aj tak to neprešlo. Väčšina poslancov aj v tajnom hlasovaní zvýšenie odmietla. Primátor svojimi vstupmi od začiatku zastupiteľstva apeloval na poslancov, aby zvážili vážny stav mestských financií. Nepomohlo to.

Mimoriadne stredajšie zasadnutie mestského zastupiteľstva dopadlo tak isto ako piatkové. Zvyšovanie daní a poplatkov poslanci zmietli zo stola. Primátor viackrát varoval, že ak poslanci nezahlasujú za nepopulárne opatrenia, pre mesto to bude znamenať drastické škrty v mnohých oblastiach. No ide tu o dva svety, dva pohľady na vec. Viacerí poslanci kontrujú tým, že zvýšenie daní a poplatkov za smeti už na návrh mesta odsúhlasili pred dvoma rokmi, resp. pred rokom. Iné mestá ich síce tiež zvyšujú, ale viaceré po naozaj dlhšom období.

Niektorým prekáža (ne)transparentnosť preplácania nákladov za dovoz smetí, ktorý zabezpečuje firma KOSIT. No poslanci musia teraz reagovať na čerstvý krok magistrátu. Mesto spadlo do núdzového režimu. To ešte zvýši tlak na to, aby na najbližšom – či už mimoriadnom alebo riadnom – zasadnutí zastupiteľstva zvýšenie daní a poplatkov schválili.

Je pravdou, že poslanci sú pod tlakom a primátor svojím spôsobom tiež. Primátor by nemal na zasadnutiach zastupiteľstva poučovať poslancov ako škôlkarov. Obe strany by si mali odpustiť osobné výčitky a útoky. Obe strany majú svoju pravdu, no teraz je načase zakopať vojnovú sekeru a dospieť ku kompromisu. Lebo už odbilo dvanásť…


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok