Chýbajú nám špecialisti na kyberbezpečnosť. Etickí hekeri za hranicami ročne zarobia aj šesťcifernú sumu

emin-baycan-BXF_Tbr9nxQ-unsplash Foto: Unsplash

Slovenský aj globálny pracovný trh trpí nedostatkom odborníkov z oblasti kybernetickej bezpečnosti. Ide pritom o prácu, ktorá je zaujímavá aj platovo veľmi dobre ohodnotená. Navyše sa tento sektor kontinuálne rozširuje a legislatíva stanovuje firmám aj inštitúciám čoraz viac povinností, ktoré musia v tomto smere uplatňovať. Štandard zisťoval, o aké pozície je na trhu najväčší záujem a ako firmy často pochybia pri uplatňovaní opatrení v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Najväčšia svetová organizácia pre bezpečnosť IT odhaduje, že globálna pracovná sila v oblasti kybernetickej bezpečnosti predstavuje 5,5 milióna ľudí. Medziročne pribudlo takmer 440-tisíc nových pracovných miest, čo predstavuje nárast o 8,7 percenta.

„Napriek pokračujúcemu nárastu počtu pracovníkov štúdia ISC2 o pracovnej sile v oblasti kybernetickej bezpečnosti odhalila, že dopyt stále prevyšuje ponuku. Nedostatok pracovnej sily vzrástol o 12,6 percenta v tomto roku, pričom najväčší nárast sa zaznamenal v ázijsko-tichomorskom regióne (najmä v Japonsku a Indii) a Severnej Amerike,“ uvádza správa Medzinárodného konzorcia pre certifikáciu bezpečnosti informačných systémov (ISC2) z tohto roku.

Podľa jej odhadu chýba globálne takmer štyri milióny špecialistov v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) odhaduje, že na Slovensku existuje v tejto oblasti 19 200 neobsadených pracovných pozícií.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami