Prvý veľký a rozumný krok späť. Fico oznámil, že rodičovský dôchodok sa rušiť nebude

Návrh na zrušenie rodičovského dôchodku a jeho nahradenie 13. dôchodkom vznikol ešte pred schválením programového vyhlásenia vlády. Presadzoval ho minister Erik Tomáš (Hlas), ktorý chcel trináste dôchodky financovať aj zrušením rodičovských dôchodkov. To by poškodilo stovky tisíc dôchodcov. Dnes tému uzavrel premiér Fico.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rodičovský dôchodok sa rušiť nebude. Podľa sobotňajších slov Roberta Fica v rozhlasových Sobotných dialógoch na RTVS zostane zachovaný v pôvodnej podobe. Fico tiež potvrdil, že 13. dôchodok bude vyplatený na budúci rok.

Ide o významný krok späť a veľký úspech všetkých, ktorí sa postavili za zachovanie rodičovského dôchodku, ako ho zaviedol bývalý minister sociálnych vecí, rodiny a práce Milan Krajniak.

Naopak, svoj návrh bude musieť revidovať minister Erik Tomáš, ktorý sa pokúsil bez akejkoľvek verejnej debaty, bez zmienky v programovom vyhlásení vlády, aj bez dohody na koaličnej rade presadiť zrušenie rodičovského dôchodku. Keby prešiel návrh ministra Tomáša, poškodilo by to stovky tisíc slovenských dôchodcov na úkor bohatších a všetkých bezdetných dôchodcov. Proti Tomášovmu postupu sa vo vláde postavila SNS, najmä v osobe predsedu SNS Andreja Danka a ministra Tomáša Tarabu. Neskôr sa pridal poslanec Rudolf Huliak.

Pripomeňme k čomu všetkému medzitým došlo a kto sa zaslúžil o vyvolanie spoločenskej debaty, ktorá viedla k sobotňajšiemu vyhláseniu Roberta Fica.

Na návrh Erika Tomáša rýchlo zrušiť rodičovský dôchodok, ktorý pritom chráni slabších a znižuje diskrimináciu rodičov s deťmi, ktoré súčasne financujú dôchodkový systém na Slovensku, čiže je spravodlivý, zásluhový a sociálny zároveň, upozornil bývalý minister Milan Krajniak práve v Štandarde. Do debaty sa rýchlo zapojil aj ďalší bývalý minister práce a dnešný europoslanec Jozef Mihál. Zverejnil prepočty, kto všetko by na Tomášovu zmenu dôchodkov doplatil a kto by získal. V Štandarde sme jeho prepočty rýchlo zverejnili. V kuloároch bolo počuť, že tento návrh sa nepozdáva ani niektorým poslancom vládnych strán, najmä SNS a Smeru.

V tom čase už na svojich prepočtoch niekoľko dní pracoval Vladimír Palko. Krátko nato publikoval na tému svoj vlastný text, neskôr pridal ešte silnejšiu kritiku. Vladimír Palko je iniciátorom rodičovského dôchodku, následne preto inicioval aj verejnú výzvu troch desiatok osobností, ktoré žiadali poslancov parlamentu a vládne strany, aby nezrušili rodičovský dôchodok. Túto výzvu podpísali okrem iných generálny evanjelický biskup Ivan Eľko, katolícky biskup Jozef Haľko, herci SND Božidara Turzonovová a Štefan Bučko, bývalý minister Milan Krajniak, viacerí aktivisti za práva rodiny či ďalšie osobnosti z verejnej sféry. Po tejto výzve vznikla verejná petícia, ktorá podporila výzvu osobností a tú podpísalo ďalších vyše 9-tisíc ľudí.

S postupujúcim časom sa k téme čoraz otvorenejšie hlásila SNS. Podpredseda parlamentu Andrej Danko sa vyjadril, že ak by bol rodičovských dôchodok zrušený, „jeho mama by mu odtrhla hlavu“. Zrušenie odmietal aj Tomáš Taraba, ešte rezolútnejšie sa neskôr pridal poslanec Rudolf Huliak. Ten dokonca dodal, že SNS sa bude usilovať rodičovských dôchodok posilňovať, ak to dovolia verejné financie.

Proti zrušeniu rodičovského bonusu sa postavilo aj KDH, hovoril o tom poslanec Jozef Hajko, organizovaním referenda, ak by bol rodičovský dôchodok zrušený, hrozil Igor Matovič. Rodičovský dôchodok podporil aj predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth či sociologička Zuzana Kusá z SAV, ktorá v minulosti pôsobila v okruhu poradcov predsedu vlády aj prezidentky republiky.

Na istý čas tak vznikla tichá koalícia Pellegriniho strany, Progresívneho Slovenska a SaS, ktorým by zrušenie rodičovského dôchodku nebolo prekážalo. Liberálne strany sa preto sústredili na provokovanie vlády a Erika Tomáša, aby zaviedol plný 13. dôchodok od začiatku, nie až ďalší rok.

Na tom, že sa téma držala v popredí, sa výrazne podieľal aj Štandard. Ladislav Hollý, parlamentný redaktor Štandardu, pri každej príležitosti s týmito výrokmi konfrontoval politikov, tému zrušenia rodičovského dôchodku od prvej príležitosti otváral a pýtal sa na reakcie politikov rôznych strán. Diskusiu to postupne posúvalo ďalej.

V sobotu sa k téme, ktorú mala riešiť z iniciatívy SNS koaličná rada, vrátil premiér Fico. V RTVS oznámil, že k zrušeniu rodičovského dôchodku nedôjde a bude zachovaný v pôvodnej podobe. Pre rodičov na dôchodku, ich deti aj krajinu je to dobrá správa.

To, že so svojím návrhom neuspel Erik Tomáš, ktorý si podľa niektorých svojich výstupov ani neuvedomoval dosahy svojho návrhu, je dobre pre všetkých. Ostáva vyriešiť problém, ktorý otvoril minister financií Ladislav Kamenický. Ten nedávno povedal, že nie je možné zaviesť 13. dôchodok a zároveň zachovať rodičovský dôchodok.

Tento problém bude musieť vláda vyriešiť v blízkej budúcnosti. Je zrejmé, že trinásty dôchodok je jednou zo základných tém, s ktorou chce ísť do kampane na prezidenta Peter Pellegrini. Ako však ukázala debata, ktorú vyprovokoval nepremyslený návrh Erika Tomáša, keby bol prešiel jeho návrh, nahneval by tým pred prezidentskými voľbami Pellegrini s Tomášom a vládou značnú časť dôchodcov, najmä tých chudobnejších. Minister Tomáš by sa stal symbolom Jánošíka naruby, ktorý by chudobným dôchodcom zobral, aby mohol bohatším pridať.

Dúfajme, že po tejto debate sa môžeme spoľahnúť aspoň na jednu vec: rodičovský bonus je akceptovaný aj novou vládou a rušiť sa nebude. V skutočnosti by Slovensko mohlo s témou rodičovského bonusu pracovať omnoho aktívnejšie a prezentovať ho ako príklad na export a riešenie dlhodobej udržateľnosti dôchodkového poistenia. V strednej Európe už jeho idea zaujala, v Česku schválili podobný model, v Nemecku je dobre známy expertom a téma by mohla inšpirovať najmä konzervatívne a národne založené strany.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac