Čo by dosiahol univerzálny príjem v Spojených štátoch

Myšlienka plošnej peňažnej dávky vyplácanej všetkým ľuďom bez akýchkoľvek otázok príjmu či zásluhovosti má svoju menšinu zapálených obhajcov.

pexels-kai-pilger-414530 Ilustračné foto: Pexels.com

Jedna viac „kvetinová“ podskupina argumentuje oslobodením človeka od okov naháňania peňazí. Druhá podskupina má ekonomické argumenty. Univerzálny príjem má znížiť náklady byrokracie sociálneho systému a eliminovať daňové skoky, ktoré demotivujú príjemcov dávok od hľadania práce. Dokonca aj niektorí silne protrhoví ekonómovia do nejakej miery koketovali s myšlienkou univerzálneho príjmu. Napokon, korene má v myšlienke zápornej dane z príjmu, ktorú popularizoval ekonóm Milton Friedman.

Argumenty proti politike univerzálneho príjmu sú však početné. Od morálnych cez fiškálne až po  behaviorálne. Potvrdzujú ich aj  výsledky z terénu. Lokálne pokusy o zavedenie univerzálneho príjmu sa skončili menšími či väčšími neúspechmi. Proponenti však vždy nájdu dôvod, prečo zlyhanie bolo spôsobené zlým dizajnom pokusu, a nie samotnou myšlienkou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.