Fico: Zlo v podobe Lipšica musí skončiť a my to robíme dôrazne. Tvrdo sa postavíme voči zrušeniu špeciálnej prokuratúry, reaguje Šimečka

Právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu sa má vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. Vyplýva to zo zmien Trestného zákona, ktoré dnes s pripomienkami odobrila vláda.

Zaèala sa mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Rober Fico a Michal Šimečka: Foto: Martin Baumann/TASR

Krajské prokuratúry podľa stanoviska ministerstva spravodlivosti, ktoré návrhy zmien na rokovanie kabinetu predložilo, disponujú dostatočným, nestranným a odborne zdatným prokurátorským stavom. Vláda zároveň odsúhlasila, aby sa zmeny Trestného zákona, ktoré majú viesť k „humanizácii trestov“, prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

„Názory občianskej spoločnosti na doterajšie takmer dvadsaťročné fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry sa významne líšia. Činnosť Úradu špeciálnej prokuratúry v posledných rokoch vzbudila vo verejnosti nebývalý ohlas a neraz je časťou odbornej verejnosti vnímaná ako politická a nesúca prvky svojvôle,“ konštatoval rezort spravodlivosti. Zároveň zdôraznil, že rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nemá vplyv na postavenie jeho prokurátorov, ktorí naďalej ostávajú prokurátormi Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky a budú na výkon funkcie prokurátora pridelení na jej jednotlivé organizačné zložky. To platí aj pre asistentov prokurátorov, štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

Sídlo špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podľa schválenej právnej úpravy má Úrad špeciálnej prokuratúry odovzdať k 15. januáru 2024 spisy a ostatné písomnosti zapísané v registroch a evidenčných pomôckach vedených na ÚŠP generálnej prokuratúre v právoplatne skončených veciach alebo príslušnej krajskej prokuratúre v neskončených veciach. Na konanie pred Špecializovaným trestným súdom je podľa novej právnej úpravy príslušný krajský prokurátor a prokurátor krajskej prokuratúry.

„Na konanie pred Špecializovaným trestným súdom je príslušný krajský prokurátor a prokurátor krajskej prokuratúry, v obvode ktorej bol trestný čin spáchaný. Ak miesto činu nemožno zistiť alebo bol čin spáchaný v cudzine, je príslušný krajský prokurátor a prokurátor krajskej prokuratúry, v obvode ktorej čin vyšiel najavo,“ uvádza sa v novele.

Zrušenie ÚŠP podľa rezortu spravodlivosti ovplyvní aj prokurátorov Európskej prokuratúry pôsobiacich na Slovensku.Tí budú po novom pôsobiť na generálnej prokuratúre.

Fico: Úrad Špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť, sú tam desiatky podobných prokurátorov ako Lipšic

Predseda vlády Robert Fico (Smer) potvrdil, že rušia Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), no Špecializovaný trestný súd ostane súčasťou súdnictva. Prípady ÚŠP by mali prejsť pod príslušné krajské a okresné prokuratúry.

Fico to uviedol po dnešnom rokovaní vlády. Zdôraznil, že toto všetko avizovali už v predvolebnom období. „Úrad Špeciálnej prokuratúry sa jednoducho nedá opraviť,“ skonštatoval premiér. „Lipšic tam vošiel ako losos z mora, sa tam ‚vytrel‛ na tom úrade a zanechal tam po sebe desiatky podobných prokurátorov ako je on,“ vyjadril sa Fico na adresu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Predseda vlády doplnil, že ani Lipšicov odchod by nebol riešením a ÚŠP podľa neho preukázateľne porušoval ľudské práva. Prokurátori z úradu podľa neho ostanú pôsobiť v systéme, či už na Generálnej prokuratúre SR, alebo na krajských a okresných prokuratúrach.

„Zlo v podobe Lipšica musí skončiť a my to robíme dôrazne a dôsledne. Je potrebné dostať tento úrad, ktorý sa pričinil o obrovské porušovanie ľudských práv, pod kontrolu Generálnej prokuratúry tak, ako to vždy malo byť,“ vyhlásil Fico a zdôraznil, že si za týmto stanoviskom stojí. Skrátené legislatívne konanie, v ktorom by mal parlament túto novelizáciu prerokovať, premiér zdôvodnil hrozbou porušovania ľudských práv.

Boris Susko a Robert Fico počas brífingu po rokovaní 8. schôdze vlády SR v stredu 6. decembra 2023 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Dôvodom zrušenia ÚŠP je podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer) jeho systémové zaujatie. Situáciu v úrade nebolo možné vyriešiť len personálnymi zmenami. „Systémová zaujatosť je právny pojem, ktorý znamená, že ak je zaujatý vrcholný predstaviteľ nejakej inštitúcie, tak jeho podriadení sú takisto zaujatí, pretože majú tendenciu rozhodovať v prospech svojho nadriadeného tak, aby bol spokojný,“ povedal Susko.

Prokurátori ÚŠP podľa Fica nikam neodchádzajú. Rozhodne sa o ich pôsobení, či ostanú na GP priamo alebo pôjdu na krajské či okresné prokuratúry. Doplnil, že Špecializovaný trestný súd ostáva súčasťou súdnictva.

Susko si nemyslí, že krajskí prokurátori sú menej erudovaní na to, aby zvládli vyšetrovanie trestných činov spod ÚŠP. Takisto aj v súčasnosti vyšetrujú ekonomické trestné činy v obrovských výškach a nemajú s tým podľa ministra žiadny problém.

Hlas: Zmeny pri ÚŠP nie sú len o jednom človeku

Zmeny týkajúce sa Úradu špeciálnej prokuratúry nie sú len o jednom človeku, právny štát nemôže stáť na jednej špeciálnej inštitúcii. Skonštatovala to strana Hlas v súvislosti so zmenami týkajúcimi sa postavenia úradu a vyjadrením šéfa ÚŠP Daniela Lipšica. Ten avizoval, že je pripravený vzdať sa funkcie, ak vláda garantuje zachovanie postavenia úradu.

„Zmeny nie sú a nebudú o jednom človeku. Politik Daniel Lipšic sa nikdy nemal stať špeciálnym prokurátorom, preto jeho vyjadrenia nemá zmysel komentovať. Právny štát nemôže stáť na existencii jednej mimoriadnej inštitúcie a už vôbec nie na funkcii jedného človeka,“ uviedla v reakcii na vyjadrenia šéfa ÚŠP strana Hlas.

Strana tvrdí, že zmeny v príslušných zákonoch z dielne rezortu spravodlivosti majú priblížiť trestné právo k vyspelým krajinám. Súčasťou zmien je podľa Hlasu-SD aj zmena v inštitúciách trestného práva. Strana pripomenula, že už pred voľbami hovorila o potrebe pozrieť sa na fungovanie špeciálnych inštitúcií po dvadsiatich rokoch ich existencie. Deklarovala, že ministerstvo spravodlivosti o téme diskutovalo s odborníkmi.

PS: Tvrdo sa postavíme voči zrušeniu špeciálnej prokuratúry

Právomoci nad vyšetrovaním v pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu chce Robert Fico vrátiť krajským prokuratúram, a dohľad na nimi generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Podľa hnutia Progresívneho Slovensko ide o najhorší scenár.

„Je to tu. Na vláde je materiál, ktorý navrhuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Ide o najhorší scenár, pred ktorým sme opakovane varovali,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka a vyhlásil, že tento návrh ostro odmietajú. „V PS sa voči nemu tvrdo postavíme – v parlamente, vo verejnom priestore, aj v EÚ.“ uzavrel Šimečka.

Opozičné Progresívne Slovensko hovorí v súvislosti s vládnym zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry o naplnení najhoršieho scenára. Šimečka v stredu na popoludňajšej tlačovke opätovne avizoval podanie ústavnej sťažnosti.

Kritizoval, že legislatíva má byť prijatá v skrátenom legislatívnom konaní. „Skrátené legislatívne konanie je jasne protiústavné. Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné,“ zdôraznil Šimečka. Ako podotkol, robí sa tak cez prílepok – zmenou Trestného zákona.

Existencia ÚŠP sa podľa neho osvedčila pri stíhaní korupcie na najvyšších miestach a vláda ho ruší s cieľom dosiahnutia beztrestnosti a pomsty. Upozornil, že právomoci nad vyšetrovaniami zásadných káuz chce vláda vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad nimi dať generálnemu prokurátorovi SR. Kritizoval tiež navrhované znižovanie trestných sadzieb za niektoré korupčné a majetkové trestné činy.

„Podáme tiež avizovanú ústavnú sťažnosť, máme na to potrebných 32 poslancov. Odmietli sme sa prezentovať na schôdzi a budeme argumentovať v rozprave. A proti tomuto brutálnemu zásahu do právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku budeme protestovať aj vo verejnom priestore,“ dodal s tým, že miesto, čas a formu protestu PS oznámi po koordinácii s ďalšími opozičnými stranami.

Michal Šimečka. Foto: FB/Michal Šimečka

Ešte pred rozhodnutím vlády reagovali SaS a KDH

Vláda prišla o argument pri snahe zmeniť postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), keďže jeho šéf Daniel Lipšic avizoval ochotu z funkcie odísť pri garancii zachovania úradu. Skonštatoval to ešte pred rozhodnutím vlády podpredseda SaS Branislav Gröhling.

„Oceňujem krok Daniela Lipšica, ktorý vyhlásil, že sa vzdá funkcie, ak bude vláda verejne garantovať, že nezasiahne do postavenia ÚŠP a jeho prokurátorov. Takéto rozhodnutie považujem za správne, hlavne v kontexte snáh koalície zasahovať do špeciálnej prokuratúry. Ak doteraz Fico a spol. tvrdili, že im prekáža Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor, teraz prišli o argument,“ uviedol Gröhling.

Aj KDH v stredu predpoludním ocenilo vyjadrenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ten avizoval, že sa vzdá funkcie, ak vláda garantuje, že nezruší ÚŠP. Líder KDH Milan Majerský preto vyzval vládnu koalíciu, aby zišla z kratšej cesty.

„Vyzývame preto vládnu koalíciu a premiéra Roberta Fica, aby zišli z kratšej cesty a nerušili inštitúcie, ktoré ukázali svoje opodstatnenie pri boji proti organizovanému zločinu a odhaľovaniu korupcie bez odbornej diskusie a širokého spoločenského konsenzu,“ uviedol Majerský

(sita, tasr, im)