Posilniť WHO? Nebláznime. Pandemickým jastrabom sa už nedá veriť

Third edition of the Rendez-vous de Bercy. Bill Gates. Foto: Profimedia.sk

Viaceré západné médiá opäť rozbehli lov na „dezinformátorov“. Nálepkujú tak tých, ktorým sa nepáčia plány na posilnenie pandemických právomocí Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Aj tentoraz je to v skutočnosti opačne, ako to sa to prezentuje. Manipulátori sú pandemickí jastrabi, nie ich kritici.

Hneď na úvod jedna zásadná poznámka: WHO treba buď zásadne zreformovať, alebo zrušiť. A vybudovať nanovo. Až potom bude užitočné debatovať o tom, ako ju vyzbrojiť silnejšími výkonnými právomocami.

V súčasnej podobe totiž WHO nie je svetová zdravotnícka autorita, ale hybridná lobistická organizácia. Hybridná preto, že okrem štátov ju výdatne sponzorujú oligarchovia a farmaceutické korporácie. A lobistická preto, že často slúži skôr súkromnému ako verejnému záujmu.

Medzi najväčších súkromných sponzorov WHO patrili zakladateľ Microsoftu Bill Gates, finančník a mediálny magnát Michael Bloomberg, Rockefeller Foundation. A, samozrejme, desiatky veľkých farmaceutických korporácií.

Len Gates daroval v rokoch 2018–2019 Svetovej zdravotníckej organizácii viac ako pol miliardy dolárov. To je suma, ktorá dáva sponzorovi pomerne silné páky na politiku WHO.

Prvá vec, ktorú treba presadiť v rámci reformy WHO, by mal byť zákaz súkromných dotácií. Financovanie by malo byť výlučne verejné. Z rozpočtov štátov. Aby sa zabránilo konfliktu záujmov. Následne by sa mali z vedenia WHO vyhnať zástupcovia súkromného biznisu.

Až potom by sa malo pristúpiť k plánom na posilnenie právomocí WHO.

Žiaľ, ide sa na to z opačného konca. Nijaká reforma, nijaká očista. V máji 2024 sa bude riešiť balík nových pravidiel, ktoré majú WHO posunúť bližšie k postaveniu globálneho regulátora (policajta) v časoch pandémií. Prípravy prebiehajú prakticky bez verejnej diskusie a verejnej kontroly. Naopak, progresívne médiá sa snažia kritické hlasy včas umlčať – ako „dezinformačné“.

Úroveň verejnej diskusie tým padá späť do roka 2020. Buď sa na nič nevypytujete a vzorne poslúchate „autority“, alebo ste „dezolát“.

Po skúsenostiach s pandemickými rokmi by to pritom malo byť presne opačne. Terčom kritiky by mala byť práve WHO a pandemickí jastrabi, ktorí sa preukázateľne mýlili. A mýlili sa príliš často a pri veľmi dôležitých témach.

Desiatky tvrdení, ktoré sa v rokoch 2020 – 2022 odsudzovali ako konšpiračné, sa napokon buď potvrdili ako pravdivé, alebo je z nich celkom legitímna polemická téma.

Uvedieme len tie najdôležitejšie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami