Čo hovoril Fico pred voľbami: Lipšic musí skončiť, ale špeciálnu prokuratúru zachováme

Robert Fico. Foto: Matúš Zajac Robert Fico. Foto: Matúš Zajac

Rušenie špeciálnej prokuratúry je najvážnejšia politická téma konca roka. Štandard o tejto téme veľmi otvorene hovoril s Robertom Ficom ešte pred voľbami, pripomeňme si, čo vtedy Fico hovoril.

Bolo to ešte pred voľbami, keď Štandard kládol Robertovi Ficovi otázky, ktoré dnes rieši parlament. Fico na ne odpovedal inak, ako hovorí v súčasnosti. Pripomeňme si jeho vtedajšie slová.

Tu je úryvok rozhovoru, kde sme sa pýtali na politiku vlády, ak by o nej rozhodoval Robert Fico.

Čo spravíte, ak by ste sa dostali k moci? Všeobecne sa očakáva revanš.

Nechcem revanš, lebo ten bude mimoriadne nebezpečný. Treba odlišovať revanš od politickej zodpovednosti. Revanš nastáva, keď si vymyslíte trestné veci a pozatvárate ich. S tým nechcem mať nič spoločné.

Čo teda urobíte?

Lipšic musí odísť a spolu s ním sudcovia ako Kliment.

Špeciálnu prokuratúru zachováte?

Áno.

Obvinili ste ich zo systematickej kriminálnej činnosti – že organizovali svedkov, aby klamali proti vám. To je predsa trestné.

Podpisujem trestné oznámenia aj ich podávam na príslušné inštitúcie, ale nechcite vidieť, ako ich inšpekcia vybavuje. Títo ľudia aktívne spolupracujú s čurillovcami a všetky naše trestné oznámenia považujú za neodôvodnené. Čestne sa podpisujem pod všetky trestné oznámenia. Jedno som dal aj na Lipšica, pokiaľ ide o jeho bezpečnostnú previerku, na základe čoho začalo trestné stíhanie, potom ho zrušili a zase rozbehli. Niektorí ľudia budú musieť politicky odísť. Nikto nemá záujem meniť štruktúru Špecializovaného trestného súdu a prokuratúry. Títo zločinci napáchali toho toľko, že budú mať čo robiť.

Nazývate to zločinmi, ale odísť je len politický trest. Budete sa usilovať o trestnoprávnu zodpovednosť vyšetrovateľov a prokurátorov, o ktorých tvrdíte, že manipulovali svedkov?

Nikoho tam nepoznám, veď Lipšic si tam podonášal celú svoju garnitúru ľudí. Hlava musí byť odrezaná a Lipšic musí odísť zo špeciálnej prokuratúry. To bude treba ako prvé. Prečo nikomu neprekáža, že Špecializovaný trestný súd vedie človek, ktorý mal dvakrát konflikt pri riadení vozidla pod vplyvom alkoholu? Havaroval, odmietol fúkať, potom ho opäť chytili a je predseda ŠTS. Je toto nový štandard, keď to majú dovolené a nikto to nekritizuje? Budeme to môcť robiť aj my? (Úsmev.) Preháňam, nikto z nás o to nemá záujem.

Zopakujeme otázku: budete iniciovať trestné stíhanie týchto ľudí?

Všetky trestné stíhania, ktoré sme mali podať, sme aj podali. Je určite polovičná pravdepodobnosť, že Smer bude v opozícii. Keby sme boli pri moci, bude potrebné zmeniť právnu úpravu, aby ľudia ako Lipšic, ktorý nesplnil podmienky na bezpečnostné previerky, nemohli vykonávať svoj úrad. Či ho niekto bude alebo nebude stíhať, nech riešia orgány činné v trestnom konaní. Ja určite nebudem dávať pokyny, ako ich dáva Matovič Mikulcovi a ďalším.

Celý rozhovor si možno prečítať tu.

Robert Fico pred voľbami nehovoril o rušení špeciálnej prokuratúry, naopak, na priamu otázku povedal, že sa rušiť nebude. Rovnako počas kampane zdôrazňoval koniec Daniela Lipšica a prešetrenie údajných nezákonností prokurátorov špeciálnej prokuratúry, nič viac.

Téme sa venuje aj text programového vyhlásenia vlády. Ani tu sa ani slovom nehovorí o zrušení špeciálnej prokuratúry, aj keď sa tu rieši zmena, ako by mala fungovať po novom.

Píše sa tu:

Vláda vyjadruje nesúhlas s pokračovaním konfliktov medzi generálnou prokuratúrou a Úradom špeciálnej prokuratúry, ktorý je jej organizačnou súčasťou a ktorý tieto konflikty vyvoláva. Tieto rozpory ohrozujú dobré meno prokuratúry a nemôžu pokračovať. Vláda poukazuje na zákonnú mieru autonómie prokurátorov vo vzťahu k vedeniu generálnej prokuratúry, ako aj na dôvody, prečo táto autonómia nemôže byť bezbrehá.

Autonómne postavenie všetkých prokurátorov garantuje v systéme prokuratúry viacero opatrení vrátane zákazu negatívnych pokynov, práva požiadať o odňatie veci, ak pokyn odporuje právnemu názoru prokurátora, záruk spojených s nezasahovaním do úradnej činnosti, úpravy kariérneho postupu, samosprávy, združovania, disciplinárneho konania. Takáto autonómia však nie je absolútna, pretože vzhľadom na úlohu prokurátorov v systéme trestného súdnictva je potrebné pri výkone ich pôsobností zachovať rovnosť občanov pred súdom, čo vyžaduje jednotnú hierarchickú organizáciu a tiež jednotné pravidlá pri výkone pôsobnosti prokuratúry. Práve takáto hierarchia a jednotné pravidlá majú zabezpečiť, aby rôzne zložky prokuratúry v podobných veciach nepostupovali odlišne [bod 36 Odporúčania Rec(2000)19 prijatého Výborom ministrov Rady Európy (Postavenie prokuratúry v systéme trestného súdnictva)].

V období ostatných dvoch rokov došlo vo viacerých prípadoch k otvorenému vypovedaniu poslušnosti zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry ako podriadenej zložky voči nadriadeným a k takému postupu tejto zložky, ktorý bol v rozpore s dovtedajšími ustálenými internými či inak zaužívanými postupmi. Faktická autonómia Úradu špeciálnej prokuratúry sa tak stala väčšou ako tá, ktorá bola upravená zákonom, čo vo výsledku narušilo tak hierarchiu, ako aj jednotnosť postupov prokuratúry pri uplatňovaní viacerých procesných inštitútov trestného konania. Zároveň musia byť vyvodené dôsledky zo zistených vnútroorganizačných nedostatkov, ktoré sa podieľali na vzniku takéhoto stavu.

Všetky tieto opatrenia je možné urobiť a pritom špecializovanú prokuratúru ponechať. Síce by fungovala inak a bola by priamo podriadená generálnemu prokurátorovi, ale jej funkčnosť by bolo možné zachovať.

(ste, fed)


Ďalšie články