Progresívci rozohrali špinavú hru proti Slovensku

Zastavme ich - spoloèný opozièný protest PS, SaS a KDH Michal Šimečka. Foto: TASR

Progresívci sa rozhodli, že do slovenských sporov o budúcnosť špeciálnej prokuratúry zatiahnu Brusel. A robia to mimoriadne špinavým spôsobom. Ak im vláda neustúpi, strašia debatou o pozastavení financií z EÚ pre Slovensko.

Na úvod jedna predbežná poznámka: zrušenie špeciálnej prokuratúry považujeme za zlý, respektíve sporný nápad. Lepším riešením by bola výmena Lipšica, ktorý v úrade zaviedol pochybné politické praktiky. A zachovanie špeciálnej prokuratúry.

Ak sa vláda a parlamentná väčšina rozhodnú Úrad špeciálnej prokuratúry zrušiť, môžeme to kritizovať. Prípadne verejne protestovať. Nič viac. V demokratických štátoch spory rozhoduje ten, kto má väčšinu. Pokusy Šimečku a Hojsíka vyrábať z toho v Bruseli medzinárodný škandál – údajné porušovanie princípov právneho štátu s následným pozastavením financií z EÚ – sú v tomto prípade extrémne prehnané. Nastavenie slovenskej prokuratúry nie je vecou Bruselu a EÚ.

Väčšina európskych štátov nijaké úrady špeciálnej prokuratúry nemá. Jednou z výnimiek bolo Bulharsko, kde špeciálnu prokuratúru spolu so špeciálnym súdom zrušili. Dôvod: vraj sa zneužívali na politický boj. Ako politický tribunál namierený proti národným stranám. V Bulharsku tieto zmeny prešli pomerne hladko.

Ficova vláda je o niečo menej radikálna. Špecializovaný trestný súd zrušiť nechce. Zrejme aj preto, aby sa vyhla sporom s EÚ, ktorá je citlivá na akékoľvek zásahy do nezávislej súdnej moci. Rušiť sa má len špeciálna prokuratúra. Vláda uvádza podobné dôvody ako Bulhari: Lipšicov úrad sa zneužíval na politický boj a porušoval princípy práva.

Proti tomuto argumentu môžeme ťažko niečo namietať. Lipšic to s politickým aktivizmom naozaj prehnal. Celkom zreteľné to bolo minulý rok, keď špeciálna prokuratúra hnala do väzby (nie pred súd, ale do predbežnej väzby) Kaliňáka a Fica. Len preto, aby splnila politické sľuby Matoviča s Lipšicom, že lídri Smeru skončia za mrežami.

Fico pritom nemal ísť do väzby za korupciu či rozkrádanie majetku štátu. Dôvod bol slabší. A silno manipulatívny. Fica špeciálna prokuratúra stíhala za to, že sa zaujímal o daňovú kauzu prezidenta Kisku. Teda za niečo, čo je v politike pomerne bežné (aj keď nezákonné). O politické kauzy opozície sa predsa zaujímal aj premiér Matovič. A nielen to. Tlačil na stíhanie lídrov Smeru.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami