Dá sa zastaviť kolotoč pomsty?

lipsic_MZ_ Foto: Matúš Zajac

Vláda sa zmenou trestných sadzieb vydala správnym smerom. Za dobrý krok považujem aj snahu o podriadenie špeciálnej prokuratúry pod generálnu prokuratúru. Píše profesor Vasil Lipitsky.

Vládny návrh o postavení špeciálnej prokuratúry vyvolal vášnivé diskusie. Kritici vládnej iniciatívy obviňujú jej autorov z demontáže právneho štátu, hoci ten nepozostáva z jednej inštitúcie a už predtým existoval aj bez nej. Prípadne z útoku na inštitúciu, ktorá má síce chyby, ale jej prínos prevyšuje a ktorú napokon svojho času (po rozhodnutí Ústavného súdu) zaviedla bývalá Ficova vláda. Pokúsim sa o niekoľko poznámok k téme. Môžem si to dovoliť aj preto, ak si dobre všímam, že Štandard je dnes azda jediné médium, kde možno čítať články za aj proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry.  

Začnime poznámkou o štáte. V právnom štáte vo všeobecnosti nie sú hlavné jeho orgány moci (a pri zachovaní deľby moci ani ich konkrétne rozloženie a forma), ale občania, ktorí rešpektujú zákony, ktorých záujmom by mali slúžiť všetky štruktúry štátu.

Napriek kritike, ktorú vnímam, poviem, že vládou navrhované zmeny justičného systému považujem za pokus skončiť alebo aspoň skomplikovať využívanie prokuratúry a justície ako nastroja politickej pomsty.

Najskôr teda slovíčko k pomste.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami