Pozrite si najlepšie filmy o komunizme v našich končinách

film-102681_1920 Foto: pixabay.com

Režim, ktorý bol na Slovensku pred rokom 1989, si mnohí z nás pamätajú málo alebo ho ani nezažili. Práve preto si tieto časy treba pripomínať. Jedna z možností je vnoriť sa do filmov, ktoré nás prenesú do minulosti. 

Učiteľka

Príbeh Učiteľka je zasadený do 80. rokov 20. storočia. Už podľa názvu vieme, že dej sa bude najviac odohrávať v škole. Hlavnou hrdinkou príbehu je učiteľka zo základnej školy, ktorú si zahrala Zuzana Mauréry. Za tento výkon získala niekoľko ocenení. Dielo, nakrútené v roku 2017, získalo ohodnotenie pri udeľovaní cien Slnko v sieti za najlepší film, hudbu a scenár. Učiteľka šikanuje svojich žiakov, ale za protislužby od rodičov im upravuje hodnotenie. O prospechu teda nerozhodujú vedomosti, ale to, do akej miery sú rodičia zaangažovaní. Podobná korupcia bola v tom čase na bežnom poriadku. V tomto prípade je problém hlavne v tom, že učiteľka je zároveň predsedníčkou miestnej organizácie komunistickej strany.

Občiansky preukaz 

Na obdobie komunistického režimu by sme nemali zabúdať, ale pripomínať si ho, napríklad vo filme Občiansky preukaz. Je to príbeh štyroch chlapcov, ktorí majú práve dostať svoj prvý občiansky preukaz. Bez preukazu bolo v tých rokoch skoro zakázané niekam ísť. Vždy vás mohol niekto skontrolovať. Chlapci síce vyrastajú v časoch, ktoré neboli až také úsmevné, ale snažia sa brať veci s nadhľadom a nájsť trošku humoru i v ťažkých situáciách. 

Jan Palach

Vo filme sa dostávame do trochu dávnejšej minulosti, a to do rokov 1968 až 1969. Je to príbeh mladého študenta filozofickej fakulty. Film mapuje život Jana Palacha pár mesiacov predtým, ako ho skončil na Václavskom námestí upálením sa zaživa. Urobil to na protest proti sovietskej okupácii Československa. Po jeho čine potom nasledovalo niekoľko ďalších upálení. O Palachovi natočili v roku 2013 ešte jeden film s názvom Horiaci ker. 

Amnestie

Film z roku 2019 vyšiel pod taktovkou režiséra Jonáša Karáska. Film bol úspešný na tohtoročnom udeľovaní cien Slnko v sieti, kde bol nominovaný v niekoľkých kategóriách a získal niekoľko ocenení. V hlavných úlohách vystupujú tri rodiny zasiahnuté komunistickou perzekúciou. Film sa venuje aj amnestiám, ktoré v roku 1990 udelil prezident Václav Havel. V Leopoldove nedostal amnestiu ani jeden väzeň. Nespokojní väzni najprv vyhlásili hladovku a potom na niekoľko dní obsadili väznicu.

Báječná léta pod psa 

Film natočili podľa knihy Michala Viewegha. Opäť si v ňom pripomenieme situáciu pred okupáciou. Počas predstavenia Čakanie na Godota sa rodine Vítekovcov narodí malý Kvido. Pre okupáciu sa táto mladá rodina musí presťahovať z Prahy na vidiek. Kvidov otec sa po čase pre malé ústupky dostane na post inžiniera, neskôr ho však prepustia a začína pracovať ako vrátnik. Syn Kvido a manželka sa snažia dostať otca z depresie, do ktorej upadne po prepustení z práce. Všetko môže zmeniť jeho vnučka. Film mapuje dlhšie obdobie od okupácie Československa až po Nežnú revolúciu, po ktorej sa život zásadne mení. Na to, čo postavy prežili do zmeny režimu, nikdy nezabudnú. 


Ďalšie články