Ťažko sa na to pozerá. Ako umelá inteligencia umožnila komunikáciu s mŕtvymi

Článok New York Times o tom, že niektorí ľudia používajú chatboty s umelou inteligenciou na vytvorenie avatarov zosnulých blízkych. Pre niektorých je to zdrojom útechy, ale iných to znepokojuje.

Dr. Stephanie Lucas Oney uses HereAfter AI, an app powered by artificial intelligence, to pose questions to her father, William Lucas, who died last year. The answers are delivered in his voice, based on hours of interviews. (Sylvia Jarrus/The New York Times) Doktorka Stephenie Lucas Oneyová používa aplikáciu HereAfter AI, ktorá je poháňaná umelou inteligenciou, aby položila otázky svojmu otcovi Williamovi Lucasovi, ktorý zomrel minulý rok. Odpovede sú poskytované jeho hlasom na základe hodín rozhovorov. Foto: Sylvia Jarrus pre New York Times

Doktorka Stephenie Lucas Oneyová má 75 rokov, ale stále sa obracia na svojho otca so žiadosťou o radu. Zaujíma ju, ako sa vyrovnal s rasizmom. Ako sa mu podarilo uspieť, napriek tomu, že čelil toľkým prekážkam?

Odpovede sú zakorenené v skúsenostiach Williama Lucasa ako černocha z Harlemu, ktorý sa živil ako policajt, agent FBI a sudca. Doktorka Oneyová však nedostáva rady osobne. Jej otec je už viac ako rok mŕtvy.

Namiesto toho počúva v telefóne odpovede nahovorené hlasom svojho otca prostredníctvom aplikácie HereAfter AI, ktorá využíva umelú inteligenciu a generuje odpovede na základe hodín rozhovorov, ktoré s ním viedla pred jeho smrťou v máji 2022.

Dr. Oneyová používa HereAfter AI na rozhovor so svojím zosnulým otcom Williamom Lucasom. Foto: Sylvia Jarrus pre New York Times

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.