Populista, Putinov priateľ či „mini Orbán“. V europarlamente sa diskutovalo o Ficovi a dianí na Slovensku

Európsky parlament v Štrasburgu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V stredu večer sa v europarlamente konala diskusia o situácii na Slovensku, ktorú začiatkom decembra presadila Európska ľudová strana (EPP). Iniciátorom tejto rozpravy bol europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je vedúcim slovenskej delegácie EPP v europarlamente.

Do rozpravy sa prihlásilo 33 rečníkov vrátane 12 zo 14 slovenských europoslancov. Mnohí vystupujúci, nepochádzajúci zo Slovenska, vo svojich príspevkoch prirovnali Roberta Fica k premiérovi Maďarska. Niektorí naznačili aj prepojenie slovenského predsedu vlády s Vladimirom Putinom.

Ako prvý vystúpil eurokomisár Didier Reynders, ktorý vyhlásil že Komisia zasiahne proti Slovenskej republike akýmkoľvek spôsobom vrátane obmedzenia eurofondov, ak by kroky vlády vedenej premiérom Robertom Ficom v oblasti právneho štátu porušovali pravidlá EÚ.

Ivan Štefanec následne v rozprave povedal, že „premiér začal svoje pôsobenie útokmi na médiá a protikorupčné úrady“. Doplnil, že podľa neho vláda navrhuje podstatne znížiť tresty za korupciu a vyhráža sa prokurátorom. Za snahou o zrušenie špeciálnej prokuratúry pritom vidí ochranu „našich ľudí“.

Fico je populista a „Putinov priateľ“

Plamenný prejav vzápätí predniesol nemecký europoslanec Daniel Freund (Strana zelených), ktorý Roberta Fica nazval „populistom a Putinovým priateľom“. Vyhlásil, že zažíva fenomén zvaný déjà vu, pretože to isté, čo koná Robert Fico, podľa neho robil aj Viktor Orbán. Varoval tiež Európsky parlament, aby k slovenskej vláde nepostupoval podobne benevolentne ako k tej maďarskej.

Zo zahraničných europoslancov silné vyjadrenia na adresu slovenskej vlády zazneli aj z úst poľského a českého reprezentanta. Łukasz Kohut (Nová ľavica) Fica nazval anti-LGBT. Mikuláš Peksa (Piráti) vyjadril obavy, že Slovensko sa vzďaľuje od demokracie a bude tu vládnuť mafia. Dodal, že sa nechce pri návšteve Slovenska báť.

K maďarskému premiérovi prirovnali Roberta Fica ďalší europoslanci. Reprezentant Nemecka Moritz Körner o ňom vyhlásil, že je „mini Orbán“. Podobne sa vyjadril aj Rakúšan Othmar Karas, ktorý na margo slovenského premiéra povedal aj to, že je predstaviteľom autoritárskeho režimu.

Niekoľko europoslancov zo zahraničia vyjadrilo opačný názor. Ich vystúpenia sa niesli v zmysle, že EÚ by nemala zasahovať do vnútorných záležitostí členských štátov. Na rozdiel od ostatných však títo poslanci za svoje vystúpenia nezožali potlesk.

Retro premiér

Do rozpravy v europarlamente sa zapojili najmä slovenskí europoslanci, mnohí predniesli emotívne prejavy. Monika Beňová (Smer) nazvala slovenských europoslancov, ktorí iniciovali rozpravu o situácii na Slovensku, panoptikom slovenskej politiky. Europoslanci Miroslav Radačovský (nezaradený) a Katarína Roth-Neveďalová (Smer) zasa týchto europoslancov označili za hanbu krajiny.

„My už nie sme menejcenný národ a vy nie ste nadľudia,“ vyhlásil Radačovský. Vo svojom prejave v pléne Európskeho parlamentu tento zákonodarca poukázal aj na možnosti odvolania sa, ak by špeciálna prokuratúra bola zrušená. „Ak prezidentka vetuje novelu zákona a jej veto bude prelomené, môžu opozícia aj prezidentka podať sťažnosť na Ústavný súd. A ten, nie táto komisia, rozhodne, či legislatívny postup bol správny, alebo nie,“ povedal.

Vladimír Bilčík (nezaradený) prirovnal Ficovu vládu k Mečiarovej a predsedu vlády nazval retro premiérom. „Zvyknite si, je po voľbách. Niektorí si možno tieto Mečiarove reči pamätajú,“ povedal. „Ale nezvykli sme si na rozklad právneho štátu a na to, že po voľbách môžete všetko.“

Bilčík dodal, že Fico je podľa neho slabší než kedykoľvek predtým. „Slovensko má nezávislé a odvážne médiá a sebavedomých obyvateľov, ktorí nášmu retro premiérovi odkázali, že časy sa zmenili,“ doplnil.

Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) na adresu premiéra v rozprave povedal, že „pohŕda vlastným obyvateľstvom“, ktoré včera v rámci protestov vyšlo do ulíc. „Hovorí o nich ako o agentoch, rovnako ako o médiách,“ dodal europoslanec. Na slovenské námestia v utorok podľa neho vyšlo demonštrovať 20-tisíc ľudí.

Európska komisia minulý týždeň v stredu (6. 12.) požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelizácii Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Štefanec sa pre TASR vyjadril, že po stredajšej rozprave v pléne EP zákonodarný zbor EÚ prijme uznesenie k situácii na Slovensku v januári budúceho roka.

(tasr, dv)


Ďalšie články