Kaliňák má kontroverzného suseda. Pána X, po ktorom pátra NAKA

Košč Peter Košč. Foto: Internet

Biznismen Peter Košč, ktorého v prostredí Slovenskej informačnej služby (SIS) prezývajú Pán X, je sused podpredsedu Smeru Erika Kaliňáka. V paneláku vlastnia Kaliňákovci niekoľko bytov.

Polícia pátra po biznismenovi Petrovi Koščovi, ktorý mal blízko k Slovenskej informačnej službe. Špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi mal ponúknuť úplatok vo výške 50-tisíc eur.

Úplatok sa má týkať trestnej veci Jozefa Reháka, ktorý je bývalým riaditeľom Úradu zvláštnych policajných činností. Podľa vyšetrovateľov mal vynášať informácie o odposluchoch skupine sýkorovcov, pripomínajú Aktuality. Obvinený v tejto veci je už aj Kováčik ako príjemca úplatku.

Podľa televízie JOJ je Košč momentálne na dovolenke na Seycheloch, kde má vlastniť rezidenciu.

Sused Kaliňákovcov

Peter Košč alias Pán X vlastní od roku 2013 byt na Borodáčovej ulici v bratislavskom Ružinove. V paneláku majú od roku 2010 byty aj podpredseda Smeru Erik Kaliňák a jeho rodičia.

Kaliňákovci vlastnia byty na 2. poschodí, Košč na štvrtom. Podľa zistení denníka Štandard vo februári 2021 získal Kaliňákov otec Milan ďalší byt na štvrtom poschodí, kde vlastní byt aj Košč. V minulosti mal na tomto poschodí byt aj Robert Kaliňák.

Dom na Borodáčovej ulici v Bratislave. Foto: archív

Košč však pre denník Štandard uviedol, že Kaliňákovcov nepozná. „Vôbec s nikým sa tam nepoznám,“ povedal a ďalej dodal, že v bytovke ani nebýva.

Košča nepozná ani podpredseda Smeru Erik Kaliňák. „Nie som si vedomý, že by som sa s ním niekedy stretol. Až od vás sa dozvedám, že tam má byt, respektíve, že tam možno býval,“ uviedol pre Štandard Erik Kaliňák.

Býval tu aj Fico

Týždenník Plus 7 dní uviedol, že v dome kedysi vlastnil byt aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý ho priznal v majetkovom priznaní.

Podľa blogu Júlie Mikolášikovej (Pirane) kúpil Košč byt na Borodáčovej ulici od Fica. „Košč bol vždy blízky Ficovi. Dokonca sa spolu s ním v decembri 2011 zúčastnil na krste CD speváčky Tiny. Vtedajší premiér bol krstným otcom albumu,“ napísala Mikolášiková.

Košč však pre Štandard uviedol, že je to nezmysel. „S Ficom sa nepoznám.“

Fico cez svojho hovorcu Jána Mažgúta poprel, že by predal byt Koščovi. „Otázky, ktoré ste nám adresovali sa nezakladajú na pravde,“ uviedol hovorca Smeru Mažgút.

Denník Štandard sa pýtal aj na to, či sa Fico stretol s Koščom na krste CD speváčky Tiny. „Bolo tam niekoľko desiatok, ak nie stoviek ľudí. V tom prípade sa poznajú všetci, čo boli na krste,“ povedal Mažgút a zároveň vylúčil, že by sa Fico s Koščom poznali osobne.

Stopa na SIS

Zaujímavé je, že v bytovke v minulosti vlastnil byt aj Jozef Magala, bývalý dlhoročný riaditeľ NBÚ a SIS. Magala pôsobil v Smere ako odborný tajomník poslaneckého klubu a ako vedúci úradu tieňovej vlády. V rokoch 2002 až 2006 bol asistentom poslanca za Smer Bohumila Hanzela.

V úvode k údajnému spisu Gorila, ktorý sa objavil na internete, sa spomína, že Košč je Magalov osobný priateľ a poradca. Radiť mal aj ďalšiemu šéfovi SIS Antonovi Šafárikovi.

Podľa zverejneného textu mal Košč robiť personálne pohovory s príslušníkmi služby. Jeho brat Pavol mal byť riaditeľom personálnej sekcie SIS. Košč však tieto informácie rezolútne odmieta, pričom sa odvoláva aj na slová novinára Toma Nicholsona, ktorý priznal, že nevie, ako sa úvod k zvyšku spisu zverejneného na internete, dostal.

Dar od strýka

Podľa týždenníka Plus 7 dní daroval Erikovi Kaliňákovi 1,5 izbový byt na Borodáčovej ulici jeho strýko Robert Kaliňák na 18. narodeniny. Byt má mať hodnotu 100-tisíc eur.

„Čo sa týka bytu mojich rodičov, išlo o výmenu bytov medzi mojím otcom a strýkom s cieľom byť bližšie k starej mame,“ vysvetlil mladý Kaliňák. Jeho otec je hudobník zo skupiny Taktici.

Bašta Smeru

Bytovku stavala spoločnosť Merk reality, v ktorej pôsobia dcéry bývalého šéfa Sociálnej poisťovne za Smer Dušana Muňka.

Na Borodáčovej ulici vlastní byt aj bývalý šéf Úradu vlády a bývalý poslanec za Smer Igor Federič. Podľa katastra majú v budove dva byty aj jeho dcéry.

Okrem Federiča vlastní v tomto dome byt aj priateľka bývalého poslanca za Smer Andreja Kolesíka Daniela Palúchová. On sám si v minulosti na faktúrach pre parlament, kde pracoval ako asistent poslanca za Smer Ľubomíra Želiezku, uvádzal ako svoju adresu byt na Borodáčovej ulici.

Vplyvné kontakty

Podľa Plus 7 dní má Košč okrem Smeru kontakty aj na stranu SNS.

Dobré vzťahy má mať aj s bývalým šéfom SIS Vladimírom Pčolinským, ktorý sa vzdal funkcie po obvinení z korupcie, zo zneužitia právomoci a z ohrozenia dôvernej skutočnosti. Bývalý šéf organizačného odboru kancelárie vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica mal profitovať z úplatku od stíhaného konkurzného právnika Zoroslava Kollára. 

Pčolinského s Koščom spája aj ďalší spoločný známý, bývalý viceprezident Policajného zboru Ján Vaľo.

Kontroverzní biznispartneri

Košč v rokoch 2008 až 2013 podnikal s Markom Trajterom, blízkym človekom bossa bratislavského podsvetia Róberta Lališa alias Kýbla. Trajter bol stíhaný za vraždu Romana Deáka, ktorú si mal u Kýbla objednať. Trestné stíhanie voči Trajterovi bolo zastavené, pretože bol skutok premlčaný.

Podľa portálu Aktuality podniká Košč aj s poslancom Tomášom Tarabom, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Ľudovej strany Naše Slovensko. Taraba momentálne šéfuje mimoparlamentnej strane Život – národná strana, ktorú verejnosť pozná skôr ako stranu Štefana Kuffu a jeho syna Filipa. 

Koščova a Tarabova SBS-ka Dast Security profituje už vyše desať rokov zo zákazky od štátnej Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS). Kým v rokoch 2009 a 2010 mala miliónové tržby, od roku 2011 sú to státisíce, pričom minimálne posledné dva roky žila len zo zákaziek od štátneho podniku. V úvode k údajnému spisu Gorila sa spomína, že SBS-ka Dast Security získala lukratívnu zákazku na stráženie podniku Samsung v Galante korupčným spôsobom. 

Košč a Taraba však tieto informácie odmietajú. S odvolaním sa na spomenutého Toma Nicholsona argumentujú, že do textu zverejneného na internete boli doplnené umelo.


Ďalšie články