Z grantu na podporu cieľov americkej politiky žije na Slovensku plejáda mimovládok

Podujatie Music of the Square v Bratislave Oslavy Dňa nezávislosti USA na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Americký grant určený na podporu „dosahovania cieľov a zámerov americkej zahraničnej politiky“ vyživuje na Slovensku desiatky mimovládnych organizácií.

Grant z programov verejnej diplomacie, ktorý pochádza z úradu amerického štátneho tajomníka pre verejnú diplomaciu a verejné záležitosti, pomáha slovenským aktivistom stovkami tisíc eur ročne.

„Podporovať dosahovanie cieľov a zámerov zahraničnej politiky USA, presadzovať národné záujmy a posilňovať národnú bezpečnosť informovaním a ovplyvňovaním (influencing) zahraničnej verejnosti a rozširovaním a posilňovaním vzťahov medzi ľuďmi a vládou Spojených štátov a občanmi vo zvyšku sveta,“ znie celé znenie cieľa projektu.

Výška grantov sa podľa americkej vlády pohybuje v rozmedzí od 10-tisíc až po 5-miliónov dolárov. Priemerný grant je na sumu okolo 50-tisíc dolárov.

Len od roku 2020 dostali slovenské mimovládky z tohto grantu státisíce eur na svoju činnosť.

Aké projekty sa na Slovensku teda podporujú z grantu určeného na „presadzovanie cieľov a záujmov americkej zahraničnej politiky“ formou „ovplyvňovania verejnej mienky“?

Boj proti dezinformáciám

Samozrejme, množstvo peňazí ide inštitúciám, ktoré odhaľujú údajné dezinformácie. Tento ekosystém „lovcov hoaxov“ medzičasom nabral obrie rozmery zrejme aj vďaka americkým grantom.

Tu je zoznam organizácií, ktoré boli na Slovensku podporené:

Inštitút strategických politík dostal 25-tisíc eur, aby „navrhli opatrenia súvisiace s bojom proti dezinformáciám a budovaním kognitívnej odolnosti“.

Centrum pre analýzu európskej politiky dostal 20-tisíc eur na „uľahčenie a podporu odborného dialógu a analytický obsah o transatlantickej spolupráci USA v boji proti dezinformáciám“.

V septembri dostal 50-tisíc eur Inštitút Adapt na „zvýšenie podpory pre Ukrajinu bojom proti ruským dezinformáciám a riešením únavy z vojny na Slovensku“. Adapt ešte v lete 2022 získal 10-tisíc eur na „kultiváciu a posilnenie slovenskej bezpečnostnej a obrannej komunity prostredníctvom národných diskusií o budúcnosti slovenskej a euroatlantickej bezpečnosti a obrany vo svetle drasticky sa meniacej bezpečnostnej reality“.

Z tohto grantu získal 55-tisíc eur aj web Konšpirátori.sk. V marci 2020 z tejto grantovej schémy dostali 25-tisíc eur na projekt s deklarovaným cieľom „prispieť k budovaniu fact-checkingových kapacít portálu Konšpirátori.sk a pomáhať udržiavať a zlepšovať verejnú databázu dezinformačných kanálov“. V septembri toho roka dostali na pokračovanie práce tohto projektu a „zvýšenie jej kapacity“ rovnakú sumu. V septembri 2023 získali ďalších 5-tisíc eur na „boj proti dezinformáciám na Slovensku prostredníctvom programovania v amerických centrách v Košiciach“.

„Ide o normálne granty americkej ambasády…, kde aj náš projekt bol financovaný konkrétne na to, aby sme mali priestor a možnosti vytvoriť posudky v takej detailnej podobe,“ povedal člen hodnotiacej komisie Konšpirátorov Pavol Hardoš v televízii TA3 a jeden z autorov posudkov.

Na zvyšovanie povedomia o dezinformáciách a hybridných hrozbách dostal z USA 14-tisíc eur aj Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku, v ktorom v minulosti pôsobili exminister obrany Jaroslav Naď a jeho štátny tajomník Marián Majer.

Inštitút pre budovanie odolnosti v októbri dostal grant na „budovanie odolnosti spoločnosti“ prostredníctvom vzdelávania a „aplikovanej stratégie komunikácie moderného vlastenectva v boji v informačnej vojne“.

Univerzita Komenského koncom minulého roka získala vyše 15-tisíc eur na projekt túžiaci „posilniť diskusiu“ a mapovanie „zvýšených protizápadných nálad medzi bežnou populáciou“ a priniesť „pochopenie všeobecného vnímania zahraničnopolitických a bezpečnostných priorít Slovenskej republiky“. Skrátka, grant zaplatený Američanmi, má Slovákom vysvetliť, aké sú ich zahraničné a bezpečnostné priority. 

Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) v roku 2020 získalo 20-tisíc eur na „posilnenie mediálneho obsahu založeného na dôkazoch týkajúcich sa organizovaného a finančného zločinu a ruského zasahovania do krajín V4“. Následne v ďalšom roku získalo ICJK 65-tisíc eur na „posilnenie nezávislej žurnalistiky na Slovensku prostredníctvom informovania verejnosti o organizovanom zločine, praní špinavých peňazí a zahraničných tajných akciách a boji proti dezinformáciám, ktoré sú šírené škodiacimi aktérmi“.

ICJK si zrejme zadanie splnilo dobre, keďže sumy na ďalšie získané granty sa zvyšovali. V lete dostali ďalších 80-tisíc eur na podporu „lokálnej nezávislej investigatívnej mediálnej organizácie na Slovensku pri výskume a publikovaní informácií o škodlivých aktivitách“.

LGBT agenda

Ďalšou významnou oblasťou, kde mohli naše mimovládky prísť k zaujímavým peniazom z amerického grantu, je dúhová agenda.

Bratislavský Dúhový Pride dostal 7-tisíc eur na „pripomenutie prvého ročníka streľby pred barom Tepláreň“.

V máji dostala inštitúcia s názvom Dúha na východe 7-tisíc a v ďalšom grante z roku 2021 15-tisíc eur na podporu „diverzity, akceptácie a solidarity voči LGBTI+ osobám a ich rodinám na východnom Slovensku“. V máji minulého roku už na tento projekt získali ďalších 32-tisíc eur.

Mimovládka Dúhové rodiny získala 21-tisíc eur, aby „poskytla párom rovnakého pohlavia a LGBTQI+ rodinám prístup k profesionálnym podporným a poradenským službám a podporeniu ich spoločenského prijatia“.

Na 22-tisíc eur si prišla ešte minulý rok aj Iniciatíva Inakosť. Cieľom grantu bolo „zlepšiť vnímanie LGBTI+ komunity ovplyvňovaním spôsobu, akým je komunita zobrazovaná verejnými inštitúciami a médiami“. Ešte lepšie zdroje získala Inakosť na dúhové ciele tento rok. 21-tisíc obdržala na podporu „zvyšovania povedomia a tolerancie voči LGBTQI+ komunite na Slovensku“. V októbri Inakosť dostala 80-tisíc eur na komunitné centrum pre LGBTI+ osoby v Bratislave.

Vyše 20-tisíc získala čerstvo v októbri tohto roka aj košická neziskovka Saplinq, aby „zvýšila toleranciu verejnosti a pracovísk voči LGBTI+ ľuďom prostredníctvom posilnenia fundraisingovej kapacity inštitúcie a školení o inklúzii na pracoviskách“.

Boj proti korupcii a na podporu nezávislej žurnalistiky

Grant podporil aj niekoľko etablovaných mimovládok z oblasti nezávislej žurnalistiky či z právnického občianskeho sektora.

Nadácia Zastavme korupciu, ktorú založil spolumajiteľ Esetu Miroslav Trnka, v októbri získala z grantu 60-tisíc eur na „zvýšenie efektívnosti presadzovania sankcií EÚ a budovanie kapacity mladých novinárov a aktivistov na Slovensku“. (Oprava: Nadácia tento schválený grant napokon nečerpala, viď Oprava a ospravedlnenie na konci textu, pozn. red.) Nadácia ešte predtým v júni 2021 dostala 11-tisíc eur na posilnenie nezávislej žurnalistiky prostredníctvom vzdelávania študentov a oblasti investigatívnych techník a v roku 2020 dostala grant 10-tisíc na vytvorenie podcastu, kde sa majú vysvetľovať aspekty a dopady korupcie.

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť získal 32-tisíc eur na projekt podporujúci zvýšenie nezávislosti a zodpovednosti sudcov a „dôveru verejnosti v súdnictvo“.

Mimovládka Via iuris dostala minulý rok v septembri 28-tisíc eur ako príspevok k „posilneniu odolnosti a schopnosti slovenských demokratických inštitúcií reagovať prostredníctvom právneho štátu a zvýšenia dôvery verejnosti v súdnictvo“. V októbri dostala Via iurus 49-tisíc eur na „odbornú analýzu a diskusiu o reforme prokuratúry na Slovensku“.

Mimovládka Transparency International získala v roku 2021 15-tisíc eur na podporu mimovládneho sektora zameraného na právny štát, ktorý „stratil viacerých dlhoročných lídrov, projekt sa zameriava na budovanie kapacít budúcich potenciálnych lídrov“.

V apríli získala 20-tisíc eur ako príspevok k „prevereniu kvality demokracie a princípov právneho štátu a posilnenie slobodnej a dynamickej tlače na regionálnej úrovni“ a ďalších 59-tisíc eur na „posilnenie demokratickej odolnosti prostredníctvom podpory inštitucionálnej nezávislosti a zodpovednosti na Slovensku“.

(Poznámka ku konfliktu záujmov: autor tohto textu v rokoch 2019/2020 pôsobil v ICJK)

Oprava a ospravedlnenie za chybný údaj v článku: Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu sa nám ozvala s informáciou, že grant vo výške 60-tisíc eur na „zvýšenie efektívnosti presadzovania sankcií EÚ a budovanie kapacity novinárov a aktivistov na Slovensku“ napokon nečerpali. „Správna rada Nadácie Zastavme korupciu 3. októbra 2023 čerpanie grantu neschválila a ku podpisu zmluvy medzi USA a Nadáciou nikdy nedošlo. Dôvodom je rozhodnutie Správnej rady NZK z toho istého dňa, že Nadácia nebude prijímať finančnú podporu zo zahraničia (iných krajín),“ napísala nám pani Petková.

Za chybu sa čitateľom a najmä Nadácii Zastavme korupciu ospravedlňujeme.  


Ďalšie články