Syn Hamasu: ich cieľom nie je palestínsky štát. Ak uspejú, spiace bunky spôsobia problém aj Európe

Mosab Hassan Yousef. Reprofoto: YouTube Mosab Hassan Yousef. Reprofoto: YouTube

Je synom spoluzakladateľa Hamasu, prešiel indoktrináciou, videl smrť aj mučenie. Napriek tomu hovorí, že Palestína a budúcnosť detí zaujíma toto hnutie najmenej. „Ich cieľom je založiť globálny islamský štát. Ak Hamas porazí v Gaze Izrael, potom sme na rade my všetci,“ hovorí Mosab Hassan Yousef, nazývaný aj Zelený princ.  

Mosab Hassan Yousef sa narodil v roku 1978 ako najstaršie z ôsmich detí do moslimskej rodiny v Ramalláhu na Západnom brehu. Jeho otec, Sheikh Hassan Yousef, bol líder Moslimského bratstva a spoluzakladateľ Hamasu, ktorý vznikol v roku 1986. Od Mosaba ako najstaršieho syna sa očakávalo, že bude pokračovať v otcových šľapajach. Otec ho brával už od šiestich rokov na svoje stretnutia, kde sa postupne zoznamoval s organizáciou, jej ideológiou, cieľmi, praktikami a myslením, priamo v samotnom centre.

Neskôr sa Mosab stal otcovou pravou rukou a komunikoval s mnohými vodcami Hamasu v Libanone, Sýrii, Saudskej Arábii a dobre poznal situáciu zvnútra, rovnako ako tvrdú disciplínu, ktorej od detstva privykal. Za každú, aj detskú nezbednosť – napríklad keď v mešite počas modlitieb ako dieťa pobehoval – dostával bitku. 

So súhlasom rodiny ho napríklad ako desaťročného chlapca za neposlušnosť predstaviteľ Hamasu priviazal k stĺpu a bičoval elektrickým káblom, až kým nestratil vedomie. „Taká je disciplína Hamasu, takého ma chceli mať, aby som sa stal násilnícky, nenávistný a barbarský ako oni,“ spomína v prejave Mosab na svoje detstvo a život v spoločnosti plnej chaosu a nenávisti.

Indoktrinácia

Počas štúdií pracoval ako prezident islamského študentského hnutia, čo bola významná súčasť Hamasu, ktorá regrutovala študentov v školách a na univerzitách. „Rozdávali sme materiály o islame, o ideológii, plnili sme rôzne úlohy a učili sme sa pracovať v utajení,“ uviedol Mosab v rozhovore na blogu medzinárodnej influencerky Jennifer Cohen 12. decembra.

Aby nikdy nespoznali identitu vodcov, komunikovali vzájomne cez takzvaný death point [mŕtvy bod, pozn. red.], čo bolo vždy iné a nové miesto (v horách či v lese), kde bol skrytý nejaký odkaz, materiál, prípadne správa s úlohou, ktorú bolo treba splniť, ako napríklad rozvešiavanie propagandistických plagátov alebo maľovanie grafiti na verejnom mieste.

Úlohy sa plnili najčastejšie medzi jednou a treťou hodinou v noci, keď všetci spali. „Bývalo to nebezpečné. Nosili sme masky na tvárach a neraz nás izraelská polícia chytila, ale keďže sme boli mladí, po krátkom uväznení nás pustili,“ spomína Mosab,  

Yousefove pochybnosti o islame a Hamase začali vznikať, keď videl brutalitu aj voči vlastným ľuďom, teda ako Hamas využíval životy trpiacich civilistov a detí na dosiahnutie svojich cieľov.

„Vyrastal som počas prvej intifády a videl som veľa ľudí denne zomierať. Ako dieťa som si myslel, že je za to zodpovedný Izrael. Väčšina Palestínčanov ich obviňovala. Ja som to ako dieťa neskúmal, bral som to ako súčasť koránu, že Izrael je náš problém. Nevedel som, že palestínski vodcovia, namiesto aby posielali deti do školy, ich nútili ísť na smrť. Vysielali samovražedných atentátnikov, jednotlivcov, ktorí mali provokovať, bodať nožmi civilistov, a potom sa odpáliť s bombou na tele pod zámienkou, že pomáhajú vyslobodzovať palestínsky ľud z okupácie.“

Ako Mosab rástol a pozoroval dianie okolo, začal identifikovať nepriateľa vnútri – náboženské autority, korupciu, vodcov, ktorým nešlo o palestínsky ľud, ale o vlastné záujmy. 

V roku 1996, krátko po dovŕšení 18-tich rokov, polícia uväznila Mosaba na 16 mesiacov. Vo väznici Megiddo bol svedkom, ako členovia Hamasu z palestínskej samosprávy neľudsky mučia a zabíjajú svojich palestínskych spoluväzňov, údajných izraelských kolaborantov. „Nikdy nezabudnem na ich krik,“ spomína Mosab na ihly vpichované pod nechty a telá obhorené horiacimi plastmi. Mnohí, ak nie všetci, však nemali nič spoločné s izraelskými spravodajskými službami.

Vážne rozhodnutie

Vo väzení sa Mosab Hassan Yousef rozhodol prijať ponuku izraelskej bezpečnostnej kontrarozviedky Šin bet a stať sa informátorom. Ako špión s tajným menom Zelený princ (podľa farby na palestínskej vlajke a jeho pôvodu) následne pracoval pre izraelskú agentúru desať rokov, od roku 1997. 

Izraelská bezpečnostná služba Šin bet ho považovala za cenný zdroj z prostredia vedenia Hamasu. Informácie, ktoré poskytoval, umožnili Izraelu úspešne zmariť desiatky palestínskych samovražedných útokov a zabrániť atentátom na mnohých Izraelčanov. Pomáhal izraelským orgánom pri zadržiavaní palestínskych militantov i odhaľovaní početných buniek Hamasu. 

Mosab Hassan Yousef poskytoval informácie len pod podmienkou, že „ciele“ nezabijú, ale len zatknú. To viedlo k zadržaniu niekoľkých kľúčových palestínskych vodcov vrátane Ibrahima Hamida, veliteľa Hamasu na Západnom brehu Jordánu a Marwana Barghoutiho. Tiež tvrdí, že zmaril sprisahanie z roku 2001 s cieľom zavraždiť Šimona Peresa, vtedajšieho ministra zahraničných vecí a neskoršieho prezidenta Izraela. Podľa jeho bývalého dôstojníka z bezpečnostnej služby Šin bet mu mnoho ľudí vďačí za svoj život a ani o tom nevie.

Konverzia na kresťanstvo a politický azyl v USA

V roku 1999 sa Zelený princ stretol s britským misionárom, ktorý mu hovoril o kresťanstve. V roku 2000 na kresťanstvo konvertoval a o päť rokov neskôr ho v Tel Avive tajne pokrstili. V roku 2007 odišiel zo Západného brehu do Spojených štátov amerických a nejaký čas žil v San Diegu v Kalifornii. V auguste 2008 verejne vyznal svoju kresťanskú vieru a v marci 2010 vydal svoju autobiografiu Syn Hamasu. Ide o strhujúci popis teroru, zrady, politických intríg a neuveriteľných rozhodnutí, ktorý šokoval izraelskú a palestínsku vládu a dostal sa na 10. miesto v zozname najpredávanejších kníh denníka New York Times.

V San Diegu požiadal Mosab Hassan Yousef o politický azyl, no jeho žiadosť zamietli. Mali ho deportovať napriek varovaniu Yousefových obhajcov, že by ho Palestínska samospráva pravdepodobne popravila, ak by sa vrátil na Západný breh. Imigrační úradníci spochybňovali Yousefove tvrdenia, že pomáhal izraelskej bezpečnostnej službe mariť bombové útoky, keďže zároveň pracoval v utajení ako vodič a pobočník svojho otca, Sheikha Hassana Yousefa.

V júni 2010 prišiel na pojednávanie do San Diega Mosabov spolupracovník Gonen Ben Itzhak, ktorý s ním desať rokov robil pre Šin bet pod krycím menom „Loai“. Rozhodol sa prelomiť mlčanie, čo bolo vzhľadom na ohrozenie jeho bezpečnosti mimoriadne odvážne gesto, ktoré sa dostalo na titulky v izraelskej tlači.

V súdnej sieni prvýkrát odhalil svoju vlastnú identitu, aby mohol svedčiť v prospech Zeleného princa na imigračnom pojednávaní. Ben Itzhak opísal Yousefa ako „skutočného priateľa“ a prízvukoval, že „každý deň riskoval svoj život, aby zabránil násiliu.“ Čiastočne aj v dôsledku toho sudca Imigračného súdu Richard J. Bartolomei nakoniec rozhodol, že Mosab Hassan Yousef mohol zostať v Spojených štátoch. 

Jeho právnik Steven Seick vtedy uviedol, že listy podpory od 22 členov Kongresu a dvoch členov Knesetu, pravdepodobne tiež pomohli ovplyvniť imigračných úradníkov. 

Predseda výboru Knesset pre zahraničné veci a obranu Tzachi Hanegbi a člen výboru Einat Wilf poďakovali Yousefovi za jeho prácu v rokoch 1998 až 2007 listom, v ktorom sa píše: „Pod vedením izraelskej bezpečnostnej agentúry ste konali s rozhodným odhodlaním, aby ste prekazili teroristické útoky a zabíjanie nevinných ľudí, pričom ste prejavili osobnú odvahu, spoľahlivosť a oddanosť,“ uvádza sa v preklade hebrejského listu. „V tejto chvíli, keď vy osobne platíte vysokú cenu za svoje odvážne rozhodnutie, považujeme za povinnosť sa vám poďakovať,“ zverejnil vtedy denník Union Tribune v San Diegu.

Podľa posledných správ dostal v októbri 2023 Mosab Hassan Yousef občianstvo USA. 

Som Palestína

Ani po začatí nového života v USA neprestal byť Mosab Hassan Yousef aktívne zapojený do diania. Ešte v septembri 2017 odvážne vystúpil v Rade OSN pre ľudské práva, keď sa hovorilo o situácii v Palestíne.  

V posledných mesiacoch cestuje po svete a verejne vystupuje v médiách, na pôde univerzít, inštitúcií, cirkví, ako hosť v podcastoch, publikuje v článkoch novín, na sociálnych sieťach a všade rozpráva o situácii očami svedka, ktorý prostredie Hamasu dobre pozná.

Zo svojej desaťročnej skúsenosti v spravodajských službách Izraela v prejave v rámci Stálej misie Izraela pri OSN povedal: „Trvalo nám osem rokov, kým sme zajali Ibrahima Hammeda, masového vraha, ktorý každý jeden deň vysielal samovražedných bombových útočníkov a má na svedomí smrť do 20-tisíc ľudí. A Hamas teraz žiada jeho prepustenie. Je prvý na ich zozname. Dovolil by si niekto z vás urobiť takú vec, že prepustí masového vraha, ktorý pôjde do ulíc a bude pokračovať v teroristických útokoch a používať ľudí ako ľudské štíty? Je toto náš spôsob riešenia problému?“ 

Izraelské okupačné úrady po 21 mesiacoch administratívneho zadržiavania prepustili v minulých dňoch z väzenia vysokopostaveného predstaviteľa Hamasu – Yousefovho otca. Desiatky Palestínčanov vrátane príbuzných a susedov, ako aj národných osobností ho vítali v jeho dome v meste Beitunia blízko mesta Ramalláh.

Mosab sa vyjadril, že nesúhlasí s rozhodnutím Izraela prepustiť väzňov výmenou za rukojemníkov, lebo tí teraz zabijú oveľa viac nevinných ľudí. „Zločinci by nemali byť za svoje zločiny odmenení.“

Vyzval Izrael, aby si pri ofenzíve dával pozor, aby neubližovali civilistom. „Viem, že Izrael sa vyhýba cieleniu na civilistov, ale v tejto fáze je to náročné,“ povedal Yousef britskému moderátorovi v programe Piers Morgan Uncensored.

V rozhovore pre Sky News Australia Piers Morgan polemizoval s Mosabom pre všeobecne rozšírený názor, že Izrael je zodpovedný za masaker Hamasu v dôsledku izraelskej okupácie veľkej časti Západného brehu a za to, že z pásma Gazy urobil „väzenský tábor pre Gazanov“.

Mosab na jeho tvrdenie reagoval: „Od detstva počúvam príbehy od propalestínskych aktivistov a od tých, ktorí využívajú takzvanú palestínsku vec, no Palestína a budúcnosť detí ich zaujíma najmenej. Som legitímny zástupca palestínskych detí a nechcem, aby mi niekto z Londýna alebo z druhého konca sveta hovoril, aký je boj palestínskych detí. Palestínsku spoločnosť uniesli zločinci a každý, kto sa postaví na ich stranu, sa podieľa na ich zločine,“ povedal a obvinil Hamas z používania ľudských štítov a toho, že na rozdiel od Izraelčanov, ktorí nariadili civilnému obyvateľstvu, aby sa evakuovalo na juh, Hamas bránil evakuácii civilistov stavaním zátarás. „Som Palestína a hovorím, že je už dosť Hamasu. Dosť skorumpovaného vedenia, ktoré zabíja našich ľudí.“

Palestínski vodcovia podľa neho nemajú úžitok z toho, ak ľudia nezomierajú. „Ak sa konflikt skončí, už z toho nebudú profitovať. Ale keď posielajú ľudí do vojny ako živé štíty, a zomierajú – svet ich musí vyplatiť! Je to pre nich ako palivo nikdy sa nekončiaceho cyklu nenávisti,“ povedal Mosab vo svojom prejave v rámci Stálej misie Izraela pri OSN s vysvetlením, že Hamas je ochotný obetovať tisícky detí, aby vina padla na Izrael.

„Izrael bude stáť v krvi a to presne Hamas chce od prvého dňa útoku. Postavili tunely pod nemocnicami, školami, jedálňami a Hamas počíta koľko ľudí zomrelo, aby mohli obviniť Izrael a zvyšok sveta im načúva,“ dodal. Čokoľvek slúži ich politickým záujmom, podľa neho využijú. Aj samovraždy. Nikto si totiž podľa Yousefa neoverí, čo je pravda a čo lož.

Verejný prejav v októbri 2023

Boj nekončí

Na sociálnej sieti X Mosab 15. decembra napísal: Nenávisť voči Židom je základnou príčinou blízkovýchodného konfliktu, ktorý je hlavným motívom genocídy zo 7. októbra. Nikdy to nebolo o Palestíne.

„Hamas nechce zničiť Izrael preto, aby mohol vzniknúť palestínsky štát. Ich cieľom je založiť globálny islamský štát. Mnohí, ktorí používajú propalestínsky naratív a skandujú heslá v štýle Slobodu Palestíne ani netušia, že sú advokátmi nepalestínskej organizácie. Hamas neverí na politiku, politické hranice, ich sa nedá priviesť k rokovaciemu stolu. Sú to islamisti, ktorí chcú ovládnuť svet,“ prízvukoval.

Hamas podľa neho nie je malý a nepôsobí na ohraničenom území. Je iba časťou oveľa väčšej materskej organizácie Moslimské bratstvo, ktoré má sto milión aktívnych členov po celom svete vrátane USA a Európy. Moslimské bratstvo inšpirovalo nielen Hamas, ale aj al-Káidu a Bin Ládina.

Podľa Mosaba ide o veľký problém, ktorý sa netýka Izraela. Mnoho členov Islamského štátu priletelo do Európy pod civilným krytím a pôsobia tu ako spiace bunky.

„Hovorím k vám ako človek, ktorý bol súčasťou boja proti terorizmu, proti radikálnemu islamizmu, že ak Hamas nebude v Gaze porazený, inšpiruje to mnoho radikálnych islamistických skupín po celom svete. Mnohé z týchto skupín teraz pozorne sledujú, čo sa deje a vítajú to, ako svet reaguje. Tešia sa zo zmätku a strachu, ktorý to vyvoláva. Teraz je čas spojiť sa. Ak Hamas porazí v Gaze Izrael, potom sme na rade my všetci,“ zakončil Mosab Hassan Yousef svoje vystúpenie v rámci Stálej misie Izraela pri OSN.  

Zaujímavosťou je, že ešte v roku 2019 opustil teroristickú organizáciu aj Mosabov mladší brat Suheib Yousef, s ktorým Mosab kvôli bezpečnosti rodiny dávno prerušil kontakty. Tento brat pracoval pre „politickú pobočku“ Hamasu v Turecku, ktorá v skutočnosti zhromažďovala spravodajské informácie a predávala ich Iránu. Obvinil Hamas, že nepracuje v záujme palestínskeho ľudu, ale pre vlastné korupčné záujmy.


Ďalšie články