Konečná, hlási premiér. Po nesplnení Sulíkovej úlohy už odmieta počúvať SaS

Igor Matoviè, Richard Sulík tlaèová konferencia Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/Dano Veselský

Dnešné vyhlásenie ministra hospodárstva o tom, že vlastný plán boja s pandémiou predstaví už čoskoro, sa minulo účinkom. V čerstvom facebookovom príspevku ho totiž premiér viní z nedodržania termínu a z nesplnenia úlohy, ktorú mu sám zadal. SaS preto ďalej nemieni počúvať. Ide vraj totiž o „konečnú“.

Politickým sporom číslo jeden na Slovensku je už niekoľko dní konflikt medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a jeho koaličným kolegom a šéfom rezortu hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS).

Odštartovala ho Sulíkova kritika dvoch vážnych krokov súvisiacich s bojom proti ochoreniu Covid-19. A síce predĺženia núdzového stavu a takisto aj komunitného testovania, ktoré mali za súčinnosti štátu zabezpečiť zatvorené podniky.

Hoci núdzový stav cez rozhodovacie mechanizmy prešiel, komunitné testovanie ostalo len v rovine myšlienok a prevádzky, ako kiná, divadlá, plavárne, fitnescentrá a takisto aj svätostánky sa otvorili aj bez jeho uskutočnenia, hoci s výraznými obmedzeniami.

Zadanie domácej úlohy

Odomknutiu zámkov na mrežiach ale predchádzal premiérov populárny traktát, v ktorom obvinil lídra SaS z vytvárania pasce voči dotknutým zariadeniam, z hejtu spod slnečníka (Sulík sa toho času nachádzal pracovne v Dubaji) či dokonca aj z toho, že sa mu rozhodol „hrdzavou dýčkou medzi rebrami verejne ľúbivo špárať“.

Matovič zároveň zopakoval, že stále platí domáca úloha, ktorú minister hospodárstva dostal už dávnejšie. Tá spočívala v tom, že ak do 30. novembra zníži 7-dňový kĺzavý medián pod hodnotu 500, „okamžite“ mu prenechá vedenie boja s pandémiou.

Sulík: Už to nie je zaujímavé, ani úsmevné

Šéf liberálov na tieto ultimáta reagoval aj pred dvomi dňami a nechal sa počuť, že sa na konanie nášho tretieho najvyššieho ústavného činiteľa pozerá s ľútosťou a nazdáva sa, že „osobnú zášť povýšil nad zdravý rozum“.

„Neviem, či ešte existuje iný svet, v ktorom si premiér vybíja osobné nenávisti ku koaličným partnerom tým, že nechá pol milióna detí doma zo školy. A ktorá jednotka v štáte sa prizerá ruinovaniu ekonomiky len preto, aby ukázal, že je šéf. Ale takáto deštrukcia už nie je zaujímavá, ani úsmevná. Začína byť totiž nebezpečná a mne je to ľúto,“ dodal politik.

Už v priebehu týždňa

Sulík túto hodenú rukavicu napokon zdvihol, avšak neprisľúbil, že plán predstaví do nedele tak, ako si to predstavoval predseda vlády. Slovami svojej hovorkyne Kataríny Matejkovej v pondelok konkretizoval, že tak urobí v priebehu tohto týždňa.

Igor Matovič však nedodržanie termínu partnerovi „neodpustil“ a doslova pred pár desiatkami minút prostredníctvom sociálnej siete vyhlásil: „Nedeľa za nami, úloha nesplnená.“

Nepochlapil sa?

Po rekapitulácii vzájomného sporu následne napísal. „Pravdu povediac, myslel som si, že sa pochlapí. Že ukáže, že nevie len nekonštruktívne búrať ako malý nezodpovedný chlapec. Bohužiaľ, nevydalo. Je pondelok poobede a ani chýru ani slychu o alternatívnom pláne strany SaS,“ kritizuje.

Neskôr sa sťažuje, že viac už čakať nemôžeme, nakoľko denne umiera na Covid-19 zhruba dvadsať ľudí, stovky tisíc nie sú v školách a tisícky zatvorených reštaurácií vraj „tiež nemôžu doplácať na to, že sa niekomu nechce či nevie“.

Vraj už prišla konečná

„Takže, konečná. Keďže pán minister úplne odignoroval legitímne danú úlohu, nemôžu ľudia viac na jeho nekonanie doplácať. Odteraz až do momentu, kým neklesne počet pozitívnych na zanedbateľné minimum, sa už nenechám vyrušovať žiadnym podrazom zo strany SaS,“ píše nekompromisne.

Ako ďalej ozrejmuje, úlohu, ktorú „52-ročný“ Richard Sulík nesplnil, zadal svojej „11-ročnej“ dcére Klárke a je zvedavý, na tejto „súboj ideí“. Vraj nevie, kto ho vyhrá, ale implicitne píše, že Sulík, ktorého obviňuje z huckania ľudí proti jeho hnutiu, ho už prehral.

„Skús, prosím Ťa, odteraz už podrazy voči koaličným partnerom nerobiť. Ničomu to nepomáha, možno vašim percentám, ale verejnému záujmu určite nie. My, tri strany, stojíme v ťažkej chvíli pevne pri sebe, pridajte sa, prosím. Ide o zdravie a životy, skús odteraz pomáhať a neubližuj. Dík,“ finalizuje Matovič.


Ďalšie články