V USA padol verdikt, ktorý môže znemožniť kandidatúru Trumpa. Niektorí sudcovia aj jeho rivali sú pobúrení

Najvyšší súd v americkom Colorade zakázal exprezidentovi Donaldovi Trumpovi účasť na republikánskych primárkach v tomto štáte. Rozhodnutie môže mať dopad aj na voľby v novembri 2024. Sudcovia, ktorí sa postavili proti, hovoria, že v prípade bývalého šéfa Bieleho domu nebol dodržaný spravodlivý proces a že za 30 rokov praxe nič podobné nezažili. Trumpov tím už avizoval odvolanie.

Election 2024 Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

Donald Trump je „nespôsobilý“ uchádzať sa o funkciu prezidenta na základe ustanovenia americkej ústavy, rozhodol najvyšší súd v americkom štáte Colorado.

Ustanovenie zakazuje zastávať úradnú funkciu predstaviteľom, ktorí sa zapojili do „vzbury alebo povstania“. Rozhodnutie sa vzťahuje na republikánske primárky, ktoré sa uskutočnia 5. marca, no závery súdu podľa agentúry Reuters pravdepodobne ovplyvnia aj Trumpovo postavenie v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 5. novembra 2024.

V bezprecedentnom rozhodnutí súd väčšinou hlasov v pomere 4 : 3 diskvalifikoval Trumpa z výkonu prezidentského úradu v súvislosti s jeho úlohou v útoku na Kapitol zo 6. januára 2021.

Trump sa tak stal historicky prvým prezidentským kandidátom, ktorého súd uznal za nespôsobilého uchádzať sa o Biely dom na základe zriedkavo používaného ustanovenia Ústavy USA.

„Priame a výslovné úsilie prezidenta Trumpa počas niekoľkých mesiacov nabádať svojich priaznivcov, aby pochodovali ku Kapitolu, aby zabránili tomu, čo mylne charakterizoval ako údajný podvod na ľuďoch tejto krajiny, boli nesporne zjavné a dobrovoľné,“ píše sa v odôvodnení.

„Keďže je diskvalifikovaný, bolo by podľa volebného zákona protiprávnym konaním, ak by bol v (štáte) Colorado vedený ako kandidát na hlasovacom lístku pre prezidentské primárky (republikánov),“ uviedol coloradský súd.

Trump: Chcú nás zastaviť všetkými prostriedkami

Trump sa v utorok večer počas prejavu vo Waterloo v štáte Iowa rozsudkom nezaoberal, ale povedal: „Pokrivený Joe Biden a krajne ľavicoví šialenci nás zúfalo chcú zastaviť všetkými prostriedkami.“

„Sú ochotní porušiť americkú ústavu na úrovniach, ktoré predtým nikto nevidel, aby vyhrali tieto voľby. Joe Biden je hrozbou pre demokraciu,“ povedal Trump. „Vyzbrojujú orgány činné v trestnom konaní na zasahovanie do volieb na vysokej úrovni, pretože ich v prieskumoch výrazne porážame,“ dodal.

Spravodlivý proces sa neuskutočnil, tvrdia sudcovia

Niektorí sudcovia tohto súdu sa však obávajú, či bol v prípade Trumpa dodržaný riadny proces. Argumentujú tvrdením, že proces v prípade bývalého amerického prezidenta nebol spravodlivý a nebola dodržaná ani časová lehota pojednávania.

Sudca Carlos Samour vidí problém napríklad v tom, ako sa konanie vyvíjalo. Argumentoval slovami, že Trump nebol obvinený na základe zákona, ktorý by mu zakazoval vykonávať funkciu pre účasť na vzbure, takže nemal ústavné práva, ktoré by mu ako obvinenému z trestného činu boli priznané.

„Neuskutočnil sa ani spravodlivý proces,“ napísal Samour a poukázal na to, že Trump nemal možnosť požiadať o zvolanie poroty. „Už tridsaťtri rokov sa venujem súdnemu systému a to, čo sa tu odohralo, sa nepodobá na nič, čo som videl v súdnej sieni.“

Samour nesúhlasí ani s postupom podriadeného okresného súdu. Oponoval tomu, že neumožnil výsluch znalcov a rozhodol o obmedzení znaleckého dokazovania. „Podľa môjho názoru to, čo sa v tomto súdnom spore odohralo, žalostne zaostáva za tým, čo si vyžaduje riadny proces,“ uviedol Samour.

Predseda súdu Brian Boatright, jeden z troch nesúhlasiacich členov sedemčlenného súdu, napísal, že podľa neho volebný zákon štátu Colorado „nebol prijatý na to, aby rozhodoval o tom, či sa kandidát zapojil do vzbury“, a uviedol, že by zamietol námietku proti Trumpovej spôsobilosti.

Boatright zároveň uviedol, že súd nedodržal požadovaný časový harmonogram, pretože prieťahy spôsobili nedodržanie požiadavky, aby sa pojednávanie konalo do piatich dní od podania námietky. Námietka bola podaná 6. septembra a pojednávanie sa konalo 30. októbra.

„Z môjho pohľadu to, že sa konalo pojednávanie a zúčastnili sa na ňom vedľajší účastníci, neznamená, že bol dodržaný riadny proces,“ skonštatoval Boatright.

Republikánski konkurenti sa postavili na jeho obranu

Na obranu Trumpa sa postavili aj všetci jeho hlavní rivali v rámci Republikánskej strany. „Ľavica sa odvoláva na ‚demokraciu‘, aby ospravedlnila svoje zneužívanie moci, aj keď to znamená zneužitie súdnej moci na odstránenie kandidáta z volieb na základe falošných právnych dôvodov,“ napísal floridský guvernér Ron DeSantis s tým, že rozhodnutie by mal zvrátiť Najvyšší súd USA.

„Nepotrebujeme, aby tieto rozhodnutia robili sudcovia. Potrebujeme, aby tieto rozhodnutia robili voliči. Preto chcem, aby to bolo v rukách voličov. Vyhráme to riadnym spôsobom,“ napísala bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová.

Multimilionársky podnikateľ v oblasti biotechnológií Vivek Ramaswamy, ktorý je Trumpovým najväčším obrancom v poli zostávajúcich rivalov na nomináciu, sľúbil, že stiahne svoje meno z coloradských primárok a vyzval svojich oponentov, aby urobili to isté.

„Neverím, že Donaldovi Trumpovi by mal nejaký súd brániť v tom, aby bol prezidentom Spojených štátov. Myslím si, že voliči tejto krajiny by mu mali brániť v tom, aby bol prezidentom Spojených štátov,“ zdôraznil zas bývalý guvernér New Jersey Chris Christie.

Konania prebiehajú vo viacerých štátoch

Platnosť rozhodnutia je pozastavená do 4. januára, respektíve až do rozhodnutia Najvyššieho súdu USA. Trumpov tím už avizoval, že sa voči rozsudku plánujú odvolať a požiadať o pozastavenie tohto „scestného“ a „nedemokratického“ rozhodnutia.

Ako pripomína americká televízna stanica CNN, všetkých sedem sudcov na Najvyššom súde v Colorade vymenovali demokratickí guvernéri, teda Trumpovi nepriami politickí oponenti.

Súdne konania o diskvalifikácii v súvislosti s Trumpovou účasťou vo voľbách prebiehajú v 13 štátoch vrátane Texasu, Nevady a Wisconsinu.

V predmetnom 14. dodatku, ktorý bol ratifikovaný po občianskej vojne, sa uvádza, že úradníci, ktorí zložili prísahu na podporu ústavy, nesmú v budúcnosti vykonávať svoje funkcie, ak sa „zapojili do vzbury“. Znenie dodatku je však nejasné, výslovne sa v ňom nespomína prezidentský úrad a od roku 1919 bol uplatnený len dvakrát.

(tod/tasr)