Mohla polícia zabrániť vraždám na fakulte, ak by obe budovy vyprázdnila? Expolicajt kritizuje koordináciu zásahu

Česká republika pred Vianocami zažila čierne dni. Najprv chladnokrvná vražda dvojmesačného dievčatka s tridsaťdvaročným otcom v Klánovickom lese a takmer na hodinu presne, ale o šesť dní neskôr, bezprecedentná streľba na pražskej filozofickej fakulte. Za obe udalosti a všetkých 17 obetí je podľa polície zodpovedný masový vrah.

Polícia zneškodnila strelca, ktorý v Prahe zabil nieko¾ko ¾udí Policajt stojí na brehu Vltavy po streľbe v centre Prahy 21. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Muži zákona však čelia kritike, že tragickým udalostiam na univerzite nedokázali zabrániť. Polícia vedela, že útočník má zbrane a pravdepodobne zabil svojho otca. Namiesto hlavného sídla fakulty sa však zamerala len na evakuáciu budovy na Celetnej ulici, kde mal vrah v tom čase prednášať. Bývalý policajt a vyšetrovateľ veľkých prípadov na protikorupčnej jednotke Karel Tichý v rozhovore pre Echo24 kritizoval koordináciu zásahu.

Prvé tiesňové volanie prijala polícia vo štvrtok krátko popoludní, presne o 12:26. Na tiesňovú linku zavolala žena, ktorá oznámila, že 24-ročný muž z Hostouně v okrese Kladno sa chystá spáchať samovraždu a možno je na ceste do Prahy. Záchranári a hasiči dorazili do jeho domu o niekoľko desiatok minút. V pivnici našli mŕtveho otca a v budove objavili zariadenie pripomínajúce výbušninu. O 13.15 h sa po podozrivom vyhlásilo celoštátne pátranie. Jeho podobizeň nezverejňujú, ako to býva zvykom v iných prípadoch.

Cesta do Prahy

V tom čase je však už hľadaný muž na ceste do Prahy aj so svojím arzenálom legálne držaných zbraní, ktorých má celkovo sedem vrátane dlhých zbraní. Zbraňový preukaz si urobil len pred pol rokom, uviedla neskôr polícia. A možno aj preto bol medzi vytypovanými osobami pre možné súvislosti s vraždou v Klánoviciach. „Chýbalo nám niekoľko dní, aby sme zabránili tejto tragickej udalosti,“ priznal v piatok šéf pražského oddelenia vrážd Aleš Strach. „Bol medzi ľuďmi, ktorých chcela polícia vyšetriť,“ dodal.

Policajti už boli na fakulte, potom odišli

Pražská polícia potom po 13. hodine na základe žiadosti kolegov zo stredných Čiech vyslala hliadku do hlavnej budovy Filozofickej fakulty na námestí Jana Palacha. V tom čase už mali informácie, že útočník môže byť ozbrojený. Denník Echo24 má priame svedectvo ženy, ktorá krátko po 13. hodine videla v budove fakulty na spomínanom námestí niekoľko uniformovaných policajtov, ktorí však nevyzývali na opustenie budovy a neskôr odišli.

V nasledujúcich minútach policajti údajne našli mobilný telefón hľadaného muža. Podľa informácií MF Dnes sa nachádzal na Revolučnej ulici, ktorá je vzdialená asi kilometer od školy na Námestí Jána Palacha. Polícia neskôr uviedla, že muž prišiel na miesto „verejnou dopravou“. A z Revolučnej ulice sa napríklad autobusom číslo 207 dá dostať priamo pred školu. V tom čase však v hlavnej budove vysokej školy neboli žiadni policajti a študenti a zamestnanci sa voľne pohybovali po okolí.

Reportér denníka Echo24 sa na to opýtal krajského policajného riaditeľa Petra Matějčeka. „My sme neustále pracovali s verziou, že ide o človeka, ktorý chce spáchať samovraždu. To šetrenie tam hliadka urobila a na základe relevantne zistených informácií bolo robené to opatrenie na tej fakulte. Ja chápem, že sa nás pýtate, že sme mohli vypratať, ale v tom čase na to neboli žiadne indície,“ povedal Matějček a dodal, že evakuácia na Celetnej sa konala preto, že polícia pracovala s informáciou, že páchateľ je podľa rozvrhu v učebni a prebieha výučba. „Tých fakúlt je neskutočné množstvo a nebolo v silách polície to vypratať. Hliadka to miesto potom opustila,“ dodáva Matějček.

Polícia mala študenta (v tom čase už podozrivého z vraždy otca) chytiť v budove Filozofickej fakulty UK na Celetnej ulici, kde mal od dvoch hodín prednášať. O 13:49 polícia vyslala na miesto činu policajtov, ktorí približne o 14:22 začali budovu fakulty evakuovať. Podozrivý študent sa však v budove nenachádzal. Niektorí z nič netušiacich študentov, nevediac o hrozbe, sa vybrali do hlavnej budovy Filozofickej fakulty na Námestí Jána Palacha, kam podozrivý študent v tom čase smeroval (a kde sa nachádzala jeho domovská katedra).

Policajtov, ktorí predtým opustili hlavnú budovu, zrejme minul len o niekoľko minút. Nanešťastie bol vybavený aj minimálne jedným objemným kufríkom s muníciou, brokovnicou a ostreľovačskou puškou a chystal sa spáchať strašný masaker, ktorý sa neskôr zapíše do histórie ako prvá masová streľba na českej škole.

Evakuácia hlavnej budovy neprišla

Polícia však hlavnú budovu vysokej školy neevakuovala ani z preventívnych dôvodov. A o hroziacom nebezpečenstve neinformovala ani vedenie univerzity. Nič netušili, kým na tiesňovú linku neprišlo o 14:59 hlásenie o streľbe z hlavnej budovy fakulty na Námestí Jána Palacha. Čas príchodu prvých policajtov bol podľa riaditeľa pražskej polície Petra Matějčka štyri minúty. Postupne sa k budove zbiehali ďalšie a ďalšie hliadky, ktoré rýchlo prenikli do budovy, poskytli prvú pomoc a snažili sa útočníka zneškodniť.

Podľa dostupných záberov však mali policajti, ktorí boli na mieste ako prví, len krátke zbrane, ktoré nestačili na to, aby v prvých chvíľach zlikvidovali dobre pripraveného útočníka vybaveného upravenou puškou so zameriavačom. Zvyšok tragickej udalosti je už verejnosti známy. Celkovo bolo v budove aj mimo nej zastrelených 14 obetí. Útočník bol „zlikvidovaný“ až o 15:22, ako pôvodne informovala polícia. Neskôr však spresnila, že sa zastrelil brokovnicou. Dobre vedel, že sa nachádza v bezvýchodiskovej situácii, pretože v blízkosti boli policajti.

„Opatrenia mohli byť drastickejšie,“ hovorí bývalý policajt

Vedenie polície vrátane policajného prezidenta Martina Vondráška zásah ocenilo. Na druhej strane sa ozýva aj kritika, a to aj zo strany policajtov. Karel Tichý, bývalý vyšetrovateľ protikorupčnej polície (ÚOKFK), sa k zásahu vyjadril pre denník Echo24. Podľa neho bol zásah polície na mieste v poriadku. Nerozumie však tomu, ako bol koordinovaný a prečo nebola pražská polícia na takúto akciu lepšie pripravená v čase, keď týždeň intenzívne pátrala po dvojnásobnom vrahovi z Klánovického lesa.

Otázne podľa neho zostáva aj to, prečo polícia neinformovala vedenie Karlovej univerzity, ktoré by počas dvoch hodín medzi objavením mŕtvoly strelcovho otca a samotnou streľbou nechalo vyprázdniť univerzitné budovy vrátane hlavného sídla Filozofickej fakulty.

„Je to strašná udalosť a my sme na ňu neboli pripravení. Ale polícia vedela, že ide na Celetnú, kde urobili opatrenia. Prečo nekontaktovali vedenie fakulty?“ pýta sa Tichý. Zistiť, či má zbrojný preukaz a koľko má registrovaných zbraní, bolo podľa neho otázkou jedného dopytu do registra. Potom mohla polícia okamžite zistiť, že by mohol byť nebezpečný. Rovnako ľahko ho mohli vidieť aj bezpečnostné kamery. V čase, keď už kontrolovali mŕtveho muža v Hostouni, mohli podľa Tichého predpokladať, že hľadaný muž môže byť rizikový.

„Opatrenia mohli byť vtedy oveľa drastickejšie. Teraz je úlohou GIBS [Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov – pozn. red.] zistiť, či to vedenie polície vyhodnotilo správne,“ povedal. Jedna vec je posúdenie zásahu z pohľadu jednotlivých policajtov, druhá koordinácia policajných akcií v čase, keď sa v Klánoviciach vraždilo niekoľko dní.

„GIBS by to mala začať vyšetrovať a ak zistí takéto pochybenie, je na politickej zodpovednosti ministra vnútra alebo policajného prezidenta, aby to zvážil. Musia to riešiť ako systémové pochybenie celej polície. Celý policajný zbor mal byť koordinovaný cez operačné a policajné prezídium a všetko malo byť hore hlavou,“ povedal Tichý.

Podľa zákona má GIBS kompetenciu vyšetrovať všetky prípady, keď dôjde k zraneniu civilných osôb pri nasadení služobnej zbrane. Ak by pochybnosti pretrvávali, zásah by mohol preskúmať aj Úrad vnútornej kontroly Policajného prezídia.

Policajný prezident Martin Vondrášek na otázku reportéra Echo24 o možnom pochybení polície deň po tragédii uviedol, že ešte nie je vhodný čas na hodnotenie policajného zásahu. „Musíme mať za sebou všetky akútne úkony, musíme mať za sebou trestné konanie, musíme mať vyhodnotený tok informácií, času,“ povedal Vondrášek na tlačovej konferencii. „Nemôžem vylúčiť, že nebudeme vyšetrovať určitý úsek tej postupnosti zásahov a konania jednotlivých hliadok,“ povedal Vondrášek a dodal, že v tejto chvíli nemá pochybnosť o „bezchybnej práci polície“. „Ak ju nadobudnem, chcem, aby sa to vyšetrilo, aby sme sa z toho poučili,“ uzavrel policajný prezident.

Článok bol pôvodne uverejnený na portáli echo24.cz a je publikovaný so súhlasom redakcie.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok