Dane a poplatky: Piruety s financiami

KOŠICE – Posledné týždne tohto roka sa niesli v znamení turbulentných vzťahov magistrátu a mestského zastupiteľstva. Presnejšie medzi primátorom a poslancami. Ako inak, išlo o peniaze – o dane a poplatky.

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice Ilustračné foto: Boris Macko

Primátor Jaroslav Polaček zvolával mimoriadne zastupiteľstvá, kde zvýšenie daní a poplatkov napriek snahe a presviedčaniu poslanci zmietli zo stola. Preto začal biť na poplach, že ak sa časť ťarchy neprenesie na obyvateľov, mestu hrozí nútená správa. Zdalo sa, že zákopová vojna medzi poslancami a zastupiteľstvom nemá riešenie.

Došlo to až tak ďaleko, že riadne zastupiteľstvo, ktoré bolo 12. decembra, si poslanci dokončili sami. Presnejšie, vedenia stretnutia sa ujala Ľuba Blaškovičová ako služobne najstaršia poslankyňa. Nakoniec ale došlo k rokovaniam a kompromisu. Primátor zvolal zasadnutie mimoriadneho zastupiteľstva na sobotu 16. decembra. Tam boli napokon schválené aj kompromisné návrhy na zvýšenie daní a poplatkov.

Vedenie magistrátu sa viackrát snažilo poslancov aj verejnosť utvrdiť v tom, že bez spomínaného kroku a prenesenia ťarchy na Košičanov na tom bude mesto finančne biedne a hrozí mu nútená správa. No zrejme to až také horúce nebude. Prečo? Nuž, ešte pred Vianocami magistrát avizoval, že ľadová plocha v Mestskom parku tentoraz nebude. Dôvodom mal byť nedostatok peňazí. To by sa dalo pochopiť, keďže v minulom roku bola prevádzka verejnej ľadovej plochy stratová.

Odrazu došlo k obratu o 180 stupňov a mesto vyhlásilo, že ľadová plocha predsa len bude k dispozícii. A to od Štedrého dňa do polovice januára. Možno aj dlhšie. Pravda, bude treba zaplatiť aj vstupné, ktoré má pokryť náklady. Plus niečo hodia majstrovstvá v rybníkovom hokeji. Bez akejkoľvek irónie treba držať palce, aby to tak naozaj bolo.

No treba držať palce aj v tom, aby mesto prečkalo mimoriadne náročný rok s poriadne napnutým rozpočtom. Treba držať palce, aby MHD a dopravný podnik konečne dosiahli aspoň takú úroveň, akú mali pred niekoľkými rokmi. A v neposlednom rade, aby Košičania, ale aj návštevníci mesta dostali za zvýšenie daní a poplatkov čo najvyššiu protihodnotu. Ak nie hneď, aspoň v krátkom čase. Zaslúžia si to.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok