Doba sa mení, kde spočinú v novej epoche „nenávidení Židia“?

profimedia-0819532599 Účastníci demonštrácie v Essene 3. novembra 2023. Foto: Profimedia.sk

Nebývalý nárast protižidovského násilia nielen v Izraeli, ale aj v európskych metropolách, sympatie európskej ľavice s Palestínou a ich sklony zľahčovať teroristické zločiny, to všetko stavia židovské komunity do nelichotivej situácie. Môžu sa ešte vôbec v Európe cítiť bezpečne?

Existujú dve témy, o ktorých sa hovorí menej, ako si zaslúžia. Rozsah ničivej vojny v Gaze a rastúca nenávisť voči židom, ktorí žijú v Európe. Pozornosť si zaslúžia obidve, ale tomto texte sa budeme venovať iba tej druhej téme.

Židovské komunity v západnej Európe hlásia enormný nárast prípadov protižidovského násilia. Počet antisemitských incidentov v Británii po 7. októnri narástol 13-násobne.

Inštitúcia Community Security Trust hlásila ešte v novembri, teda mesiac po masakre Hamasu voči Izraelu, 1 124 incidentov voči Židom, z toho 55 priamych útokov, vyše 100 vyhrážok, v 75 prípadoch došlo k poškodeniu židovského majetku.

Svoje si Židia zažili aj vo Francúzsku, ktoré koncom roka zaznamenalo vyše tisíc antisemitských útokov za mesiac, členovia tejto komunity mali strach vyjsť na ulicu. Jednoduché to nebolo ani v Španielsku. Židovský hotel v Barcelone prišiel o vlajky, ktoré nahradili palestínskymi. V Nemecku po propalestínskych demonštráciách zostali poškodené židovské obchody, v Berlíne moslimovia dokonca hádzali na židovskú synagógu Molotovove koktaily.

Zdá sa, že nielen Židia (obyvatelia štátu Izrael), ale aj európski židia, ktorí sú občanmi štátov EÚ, budú musieť pre svoj bezpečný život v novej epoche vyhľadávať miesta, ktoré spĺňajú dve kritériá: málo moslimov v okolí, ktorí by voči nim prejavovali vražednú nenávisť, a zároveň nízka miera progresívnej ľavice, ktorá Izrael považuje za imperialistický „koncentračný tábor“ a nenávistné útoky na židov zo strany moslimov minimálne toleruje.

Európa už dnes neposkytuje veľa možností.

V západných mestách, kde sa dnes musia skrývať židovské synagógy, kým moslimské minarety sa opulentne skvejú nad prominentnými ulicami, sa židia boja otvorene prejavovať symboly svojej identity. Na verejnosti ukrývajú svoje jarmulky a posledné mesiace čelia obrovskej miere antisemitských útokov, veľa perspektívy sa pre slušný a bezpečný život neotvára.

Na Silvestra viacero západných spravodajských služieb hlási prípravu nenávistných útokov a násilných demonštrácii voči židom, ktoré môžu prudko vzrásť aj voči tomu, čo sme videli v Londýne v posledných mesiacoch tohto roka.  

Budúcnosť sa pritom pre nich nejaví omnoho lepšia. Európsky problém s nekontrolovanou migráciou sa bude už len zhoršovať a týka sa každej krajiny, ktorá prijala masovú migráciu ako súčasť svojej modernej identity.

Môže Európa v budúcnosti prijať islam aj židov?

Londýn má za sebou stotisícové demonštrácie, na ktorých v dojemnej zhode protestuje európska ľavica a moslimskí radikáli, zanechávajúc za sebou Dávidove hviezdy na židovských obchodoch.  

Hlásené antisemitské incidenty stúpli od 7. októbra o 1 300 percent. Židovské deti skrývajú školské uniformy. Strach z tejto ohromnej islamskej zradikalizovanej masy nemajú len židia, ale aj politickí lídri.    

Ešte väčší problém však nastal v Nemecku, krajine holokaustu, kde sa po skúsenostiach Nemcov so svojimi zradikalizovanými menšinami radikálne mení vnímanie migrácie. Niežeby tu problém s ľuďmi s „migračným pozadím“ nebol aj v minulosti, no po bezprecedentnom útoku Hamasu na Izrael a vojenskej odpovedi voči Gaze sa v Nemecku na demonštráciách stali bežnými vlajky Islamského štátu či výzvy na vytvorenie kalifátu. Protesty boli natoľko radikálne, že ich odsúdila aj Ústredná rada moslimov v Nemecku.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami