Nosné spreje nepoužívajte pravidelne. Sú návykové a môžete prísť aj o čuch

sprej do nosu, nosní, rýma, uvolnění, dýchací obtíže potíže Foto: Profimedia.sk

V jesenno-zimnom období mnohých postihuje nádcha a prechladnutie, ktoré upchajú nos. Často preto siahame po nosných sprejoch, ktoré poskytujú okamžitú úľavu. Hoci nás pri každom nákupe v lekárni upozornia, že ich nemáme používať viac ako týždeň, pre mnohých sa zo sprejov stala denná rutina. Okrem tenšej peňaženky si môžeme spôsobiť aj vážne zdravotné problémy.

Koncom a začiatkom roka je pre výkyvy počasia jednoduché prechladnúť. S tým sa spája aj upchatie nosa. Človek potom dýcha ústami, ktoré nefiltrujú všetky nečistoty tak ako nosná dutina a ešte sa aj vysušujú, čím dochádza k nepríjemnému pocitu a zápachu. Často sa k tomu pridajú aj bolesti hlavy.

Najbežnejším riešením na tento problém sú nosné spreje, ktoré vďaka stiahnutiu ciev a sliznice nos uvoľnia. No pri ich dlhodobom užívaní môže dôjsť k neželaným vedľajším účinkom a dokonca až k závislosti.

Slaná voda je fajn, no na uvoľnenie nemusí stačiť

Často nám na uvoľnenie nosa stačí naparovanie nad horúcou vodou s rozpustenou soľou, prípadne s pridaným éterickým olejom, ako je eukalyptus a materina dúška. Táto kúra je navyše aj liečivá. Samotné prírodné esenciálne oleje majú totiž antibakteriálne a antivirotické účinky. Sliznicu príjemne zvlhčujú a stimulujú riasinkový epitel, ktorý posúva hlieny z dutín smerom von.

Lekárne majú v ponuke aj spreje na báze soľného roztoku s pridanými látkami, ako je aloe vera, ktoré navyše sliznicu nosa hojí, alebo s obsahom mangánu a medi, ktorá je virocídna a baktericídna. 

V klimatických kúpeľoch si pacienti dokonca pravidelne vyplachujú touto zmesou nos. Ide o bezpečnú nosnú hygienu, ktorú z dlhodobého hľadiska ocenia najmä alergici či ľudia s chronickým zápalom nosových slizníc.

Nasivin, Olynth či Muconasal pri alergickej nádche nepoužívajte

Slaná voda však neposkytne okamžitú úľavu od zúžených slizníc. Tú zabezpečia až takzvané dekongestívne spreje –⁠ na Slovensku sú známe napríklad Nasivin, Olynth, Muconasal či Vibrocil.

Obsahujú účinné látky ako oxymetazolín alebo pseudoefedrín, ktoré dočasne zmenšujú krvné cievy v nose, potláčajú produkciu hlienu a poskytujú úľavu od upchatia. A práve dekongestívne spreje sú „kameňom úrazu”.

Pri ich kúpe lekárnici vždy upozornia, že doba používania by nemala presiahnuť týždeň. Niektoré prípravky je možné používať maximálne dva týždne. V opačnom prípade pacientovi hrozia zdravotné riziká a vybudovanie závislosti.

„Vždy ma na to v lekárni upozornia, a ja sa vždy len pousmejem,” hovorí pre Štandard Dominik, ktorý dekongestívne spreje užíva takmer bez prestávky už niekoľko rokov. Je si vedomý svojej závislosti, no tvrdí, že bez sprejov nevie normálne fungovať.

„Nosové dekongestíva prinášajú rýchlu a účinnú úľavu od nepríjemných stavov viróz, takže pacienti po tomto type liečivých prípravkov siahajú takmer vždy. Veľmi zlým príkladom je používanie lokálnych dekongestív pri alergickej nádche, ktorá sa objavuje sezónne. Alergickú nádchu nie je v žiadnom prípade vhodné potláčať voľnopredajnými lokálnymi dekongestívami. Aj preto odporúčame pacientom, aby sa vždy poradili so svojím lekárnikom alebo lekárom, ako liečiť ich aktuálne ťažkosti,“ priblížil odborník Dávid Ferko z Lekárne AGEL Košice.

Hrozí trvalé poškodenie sliznice či zhoršenie alergie

Pri ich nadmernom používaní dochádza k tomu, že cievy v nose sa síce po použití spreja stiahnu, no len na určitú dobu. Potom sa znova roztiahnu a pacient po spreji musí siahnuť znovu, popisuje nemecký výrobca liečiv. Pacient sa dostane do bludného kruhu.

Okrem pocitu plného nosa sa mu navyše pridružia nové symptómy, ako je chrapot, sťažené dýchanie, zhoršený čuch, krvácanie z nosa, bolesť hlavy či nosová reč. Potom pacient začne používať nosové dekongestíva ešte častejšie. Najhorším scenárom je vznik defektov nosovej priehradky, ktorý sa dá napraviť už len chirurgicky.

Poškodená nosová sliznica menej chráni človeka pred infekciami, čo zvyšuje riziko vývoja bakteriálnych alebo vírusových infekcií nosa a dýchacích ciest, uvádza štúdia uverejnená vo vedeckom časopise EuroEconomica. Závislým tiež hrozí, že sa im v nose spravia polypy, a môžu prísť aj o čuch.

V prípade ľudí s už existujúcimi problémami horných dýchacích ciest môže dlhodobé používanie dekongestív zhoršiť ich stav. Napríklad môže dôjsť k zhoršeniu symptómov alergickej rinitídy alebo astmy. Práve títo ľudia však pre svoje dlhodobé zdravotné problémy patria medzi závislosťou najviac ohrozené skupiny.

Pri fyzických ťažkostiach to však nekončí. Priemerne sa cena jedného balenia pohybuje okolo piatich až siedmich eur, čo pri pravidelnom používaní už môže pocítiť aj priemerne zarábajúci človek. „Moja spotreba závisí od ročného obdobia, ale priemerne sú to dve až tri balenia za mesiac,” hovorí Dominik s dôvetkom, že sa svojou závislosťou pripravil už o „vyššie stovky eur”.

Pri podozrení na závislosť treba navštíviť lekára

Akým spôsobom si závislý človek dokáže od lokálnych dekongestív odvyknúť? Podľa slov farmaceuta Dávida Ferka je veľkým úspechom postupné znižovanie pravidelnosti vstrekov, prípadne aplikácia spreju len do jednej nosovej dierky v kombinácii s použitím hypertonických sprejov na báze soľného roztoku.

Pokiaľ pacient pociťuje zhoršenie symptómov a má pocit, že znižovanie dávok nie je zvládnuteľné, najlepšou možnosťou je návšteva lekára.

Ten vám môže predpísať kortikosteroidné spreje do nosa, ktoré sú považované za bezpečné pri dlhodobejšom používaní, popisuje portál Medical News Today. Tieto spreje fungujú hlavne znížením zápalu v nosových dutinách a sú najvhodnejšie na liečbu chronickej nádchy spojenej s alergiami alebo aj závislosťou.

Spomínaná štúdia za riešenie považuje osvetu, no tiež obmedzenie predaja týchto sprejov. V súčasnosti sú totiž voľnopredajné a kúpiť si ich môže prakticky každý. Podľa štúdie by však mali byť dostupné len na lekársky predpis.


Ďalšie články