Milionár Patrik Tkáč spustil nevídaný stavebný projekt. Za domy a byty v ňom sa bude platiť výlučne virtuálnou menou

BRATISLAVA – Finančníka Patrika Tkáča asi netreba nikomu špeciálne predstavovať. V rebríčku magazínu Forbes sa radí do desiatky najbohatších mužov Slovenska. Okrem svojich investičných projektov je známy aj záujmom o inovácie. Inovatívnym a vizionárskym môžeme nazvať aj jeho najnovší projekt v oblasti stavebníctva. Unikátnym prvkom celého projektu je využitie vlastnej virtuálnej meny DevX.

patrik tkáč stavia domy na Devíne Úspešný finančník Patrik Tkáč spustil na Devíne stavebný projekt vo vlastnej kryptomene. Foto: Potraviny od našich oznamy a diskusia/FB

Úspešný podnikateľ sa v Devíne, kde aj býva, výrazne angažuje v oblasti komunitného života. V tejto lokalite prevádzkuje potraviny, ktoré nemajú na Slovensku obdobu. Lokálna predajňa Od našich má prinášať Devínčanom domáce produkty najvyššej kvality, čo by samo o sebe pozornosť až tak nepútalo. Takýchto konceptov remeselníckych potravín je už v Bratislave mnoho.

Čím sa však potraviny líšia od všetkého, čo na Slovensku poznáme, je hlavne používanie vlastnej virtuálnej meny. V obchode môžu nakupovať len registrovaní zákazníci a platba je možná jedine prostredníctvom virtuálnej meny z dielne Patrika Tkáča pod názvom DevX.

Pri nákupe získavajú zákazníci v tejto mene aj odmenu, z ktorej časť putuje do spoločného fondu na rozvoj mestskej časti Devín. Špecifikom tohto obchodu je aj to, že je otvorený pre registrovaných zákazníkov aj po oficiálnej otváracej dobe. Potraviny totiž fungujú cez digitálny identifikačný systém Jarvis. Ten vás po naskenovaní tváre pustí dnu, aj keď sú potraviny zatvorené a zaplatiť za nákup môžete prostredníctvom samoobslužných pokladníc. Nakupovať teda viete 24 hodín denne.

Potraviny od našich, za ktorých vznikom stojí podnikateľ Patrik Tkáč. Foto: Potraviny od našich/FB

Patrik Tkáč v súčasnosti dokončuje v Devíne aj iný stavebný projekt, konkrétne coworkingové centrum s „pracovným“ názvom H2O. Tento priestor vznikol na pozemku starej vodárne, ktorá sa nikdy nepoužívala. „Malá, ešte zabalená ochutnávka nášho prvého devínskeho coworking priestoru. Všetci, čo chcú na Devíne nielen bývať, ale aj pracovať, získajú možnosť mať svoj pracovný domov na Devíne. Parkovanie, šatne, sprchy, posilňovňa, Jarvisom ovládané prístupy, elektronicky otvárané odkladacie priestory, dokonalé zobrazovacie a tlačiarenské služby. V zime v krásnych priestoroch plných umenia, v lete v tieni stromov s tečúcou vodou. Požičovňa bicyklov, kvalitná káva, 4 kuchynky, jedáleň, sekretárske služby, zásobovanie jedlom z Od našich a veľa ďalšieho,“ priblížil Tkáč na Facebooku tento nový priestor pre Devínčanov.

Ako tieto potraviny a coworking súvisia so stavebným projektom? 13 bytov a 13 domov v radovej zástavbe, ktoré aktuálne vznikajú na Solúnskej a Kyvaľovej ulici v Devíne, sú istým spôsobom na potraviny aj novovzniknutý priestor viazané.

Byt alebo dom v tejto lokalite môže získať iba registrovaný zákazník Potravín od našich. Ďalšou podmienkou je aj členstvo v coworkingu H2O. „Platiť za nájom sa bude iba v DevX. Podobne ako členstvo v H2O a všetky jeho služby sa budú platiť v DevX. DevX sa zatiaľ zhodnotil o približne 800 percent za dva roky,“ prezradil Tkáč o podmienkach zisku nehnuteľnosti na Facebooku.

Ako ďalej uvádza, podrobnosti o projekte predstaví čoskoro. Nateraz údajne menu ešte málo ľudí kupuje aj predáva a je v procese skúmania, čo to spraví s cenou, keď zavedú platby za nájom v DevX. „Keď bude nájom bytu 500 eur, tak pri dnešnej cene by bolo treba na zaplatenie nájmu približne 70 Devx,“ uvádza finančník.

Používanie vlastnej virtuálnej meny môže byť zaujímavou syntézou realitného sektora a digitálneho finančného trhu. Patrik Tkáč sa týmto projektom dozaista snaží etablovať DevX a posilniť jeho hodnotu. Úspešnosť tohto modelu a jeho využitie aj pri iných realitných transakciách ukáže čas. Každopádne, táto iniciatíva môže byť stimulom pre podporu prijatia kryptomien v každodennom živote.