V tejto škole jedlo nevyhadzujú. S nápadom na Foodbox prišla siedmačka

KOŠICE – Inovatívny projekt Foodbox na Základnej škole Ľudovíta Fullu v Košiciach predstavuje efektívny spôsob boja proti plytvaniu jedlom v školskom prostredí, ktorý ukazuje, ako kreatívne nápady žiakov môžu priniesť pozitívnu zmenu.

plytvanie jedlom foodbox Žiaci ZŠ Ľudovíta Fullu jedlom neplytvajú. Majú totiž Foodbox. Foto: ZŠĽF

V dnešnej uponáhľanej dobe sa často stretávame s plytvaním jedlom, ktoré sa stalo bežnou súčasťou našich životov, akoby to bolo niečo samozrejmé. Veľakrát si nevážime to, čo máme na tanieri, alebo jednoducho nakúpime viac, než sme schopní skonzumovať. Každá zbytočne vyhodená potravina je nielen strata pre našu peňaženku, ale predovšetkým záťaž pre našu planétu. Keď si uvedomíme, aké úsilie a zdroje bolo potrebné vynaložiť na to, aby sa jedlo dostalo až k nám na stôl, možno by sme boli oveľa opatrnejší pri rozhodovaní, čo a koľko si kúpime.

Na Základnej škole Ľudovíta Fullu v Košiciach implementovali výnimočný projekt na predchádzanie plytvaniu jedlom. Tento nápad získal silnú podporu v škole vrátane riaditeľky Kataríny Martiňákovej, ktorá pre Košický Štandard uviedla: „S nápadom zriadiť v škole Foodbox prišla predsedníčka nášho žiackeho školského parlamentu, siedmačka Linda. Vo voľbách bola úspešná a hneď sa pustila do práce.“ Linda zaviedla systém známy ako Foodbox, ktorý sa stal riešením pre zníženie množstva jedla končiaceho v odpadkoch.


„Pri realizácii jej v tom pomáhali spolužiaci, členovia jej volebného tímu. O čo ide? Foodbox sú odkladacie boxy v školskej jedálni, do ktorých môžu vložiť žiaci prílohy k obedu, ktoré im nechutia. Ide napr. o ovocie, jogurt, keksík, džúsik… Môžu si ich zobrať ostatní žiaci. Stávalo sa, že najmä ovocie končilo v koši. Tak predchádzame plytvaniu potravinami a deti sa učia podeliť sa s ostatnými. Chod manažujú žiaci, funguje to bez problémov. Ak by sa po skončení stravovania ešte niečo zvýšilo, rozdajú to deťom v školskom klube. Nič nesmie zostať do druhého dňa,“ vysvetlila riaditeľka.

Riaditeľka vyjadrila prekvapenie a potešenie zo záujmu médií a pozitívnej reakcie verejnosti na projekt Foodbox, o ktorom sa široko diskutovalo najmä na sociálnych sieťach. „Teraz, keď sa na to pozeráme, zdá sa to byť jednoduché riešenie. A zamýšľame sa, prečo sme ako dospelí na niečo také neprišli skôr. Našťastie máme medzi sebou šikovných žiakov, ktorí nielen prichádzajú s vynikajúcimi nápadmi, ale sú tiež schopní ich zrealizovať. Tento prístup by som rozhodne odporúčala aj iným školám.“

Plytvanie jedlom je problém, ktorý postihuje nielen domácnosti, ale i školské jedálne na celom svete. V školskom prostredí, kde je dôležité vychovávať mladú generáciu k zodpovednému prístupu k zdrojom, má tento problém ešte väčší význam. Často sa stáva, že žiaci nezjedia všetko, čo majú na tanieri, a jedlo tak končí v odpadkoch. Toto plytvanie nielenže má negatívny dopad na životné prostredie, ale tiež znamená stratu finančných a materiálnych zdrojov.

Na druhej strane, školy majú jedinečnú príležitosť vzdelávať žiakov o dôležitosti znižovania množstva odpadu a podporovať ich v tom, aby boli voči jedlu zodpovednejší. Implementácia iniciatív, ako je napríklad program Foodbox umožňujúci študentom zdieľať prílohy k jedlu, ktoré by inak boli vyhodené, môže výrazne prispieť k zníženiu plytvania jedlom v školskom prostredí. Tieto programy nielenže znižujú množstvo jedla končiaceho v odpadkoch, ale tiež vytvárajú kultúru vedomia a zdieľania medzi študentmi.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok