Severský dizajn aj ekologické riešenia. Ne mieste niekdajšej vinárne vyrástla moderná materská škola

BRATISLAVA – Nášmu hlavnému mestu chýba okolo 2 500 miest pre škôlkarov. Podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti, Rača má dlhodobo problém s kapacitami materských škôl, ktoré nestíhajú pokryť rastúcu populáciu. Situácii v Rači má pomôcť nová škôlka na Kadnárovej ulici v Krasňanoch, ktorá nielenže vytvorí nové miesta, ale zaujme aj jedinečnou architektúrou a dizajnom.

Škôlka na Kadnárovej v Rači - titulná foto Škôlka na Kadnárovej ulici v Rači privíta prvých škôlkarov možno už v septembri. Foto: Michal Feik/FB

Osudy škôlky na Kadnárovej boli strastiplné. V roku 2018 pristúpila mestská časť Rača ku kúpe budovy po niekdajšej vinárni Tramín, so zámerom vybudovať tu novú materskú školu. Pôvodný objekt musel byť pre nevyhovujúci stav zbúraný a začalo sa s projektovaním novostavby. Rýchlo však narazila kosa na kameň. Ambícia novej výstavby sa stretla s nevôľou obyvateľov priľahlej bytovky, ktorí ju pripomienkovali. Výhrady sa týkali hlavne parkovania a zásahov do cestnej komunikácie. Celý proces natiahli aj úrady.

Hoci nakoniec dostal projekt zelenú, vyžiadalo si to značnú daň. „Zdržalo to projekt o približne 2 roky a zvýšilo jeho cenu pre infláciu o približne 20 percent,“ uviedol pre Bratislavský Štandard starosta Rače, Michal Drotován.

Dopady týchto komplikácií na realizáciu škôlky zhodnotil poslanec za mestskú časť Rača, Michal Feik, ešte dramatickejšie. „Najprv to boli susedské spory, neskôr nekonštruktívna bigotnosť úradníkov na ministerstve. Vzhľadom na to chýbali mestskej časti presne dva dni, aby prišla o dotáciu z eurofondov vo výške 2 miliónov eur,“ uviedol Feik.

Našťastie sa časť európskych peňazí nakoniec zachrániť podarilo. Financovanie projektu tak mestská časť riešila formou úveru v kombinácii s prostriedkami z Plánu obnovy. Celková suma projektu sa bude pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur, z ktorých 1,6 milióna má byť prefinancovaných z eurofondov a zvyšok cez úver z banky.

Škôlka zaujme na slovenské pomery netypickým architektonickým prevedením. Ide o drevostavbu kruhového pôdorysu s veľkými presklenými plochami a átriom. Architekti z kancelárie Pantograph sa inšpirovali severským dizajnom, čo z tejto škôlky robí jedinečnú stavbu vynikajúcu nad socialistickým štandardom školských budov, na ktorý sme u nás zvyknutí. Kruhový pôdorys stavby nie je len dizajnovým vrtochom.

„Pôdorysný tvar kružnice sme zvoli na základe aplikovania viacerých parametrov. Najdôležitejším z nich bolo však preslnenie s čím priamo súvisí pozícia učební a vznik átria. Prostredníctvom kruhového átria vieme plynulo a prehľadne prepájať učebne s ostatnými priestormi. Pedagógovia majú tak stály prehľad o živote v celej škôlke. Átrium je v podstate piatou spoločnou „miestnosťou“, ktorej kreatívne využitie je v rukách učiteľov. Jediným limitom sa stáva počasie. Skrz átrium vidíte z miestnosti do miestnosti, môžete sa v ňom hrať, športovať, učiť sa, oddychovať, organizovať stretnutia rodičov a podobne,“ vysvetlil funkčnosť dispozičného riešenia budovy Peter Kožuško z kancelárie Pantograph. V neposlednom rade kruhový pôdorys s presklenými plochami zabezpečuje, že deti sú v škôlke pod stálym dohľadom a videné.

Veľké presklené steny, cez ktoré prúdi dnu veľa svetla, sú zároveň chránené pred horúcim letným slnkom lamelovou markízou. Budova by sa teda nemala prehrievať a aj vďaka tomuto prvku pôsobí interiér vzdušne a ľahko. Pred prehrievaním ju bude chrániť aj zelená strecha.

Drevená konštrukcia je podľa Kožuška vždy voľbou číslo jeden. Preto je rád, že sa ju podarilo presadiť aj pri tomto projekte. Pridanou hodnotou takéhoto riešenia je ekologickosť, zdravšie prostredie pre deti, ale nezanedbateľnou je aj estetická stránka. Drevená škôlka je podľa neho krajšia a útulnejšia.

Škôlka má byť zasadená v príjemnom prostredí. Celkový charakter ekologickej stavby bude dopĺňať kvetnaté okolie a detské ihrisko s novou zeleňou vysadenou medzi existujúce stromy. „Navrhli sme minimum spevnených plôch a dokonca aj prístupový chodník je ‚prechádzkou v parku‘ popod koruny stromov,“ uviedol Kožuško.

Napriek všetkým prieťahom sa budovanie škôlky dostalo do svojej finálnej fázy. Celková kapacita vytvorí priestor pre 88 detí v štyroch triedach. Kolaudácia by mala prebehnúť v najbližšom období a ak všetko pôjde hladko, tak v septembri tohto roka by mali do nej vstúpiť aj škôlkari. Nakoľko sa očakáva v najbližších rokoch pokles demografickej krivky, škôlka by mala byť v prípade potreby schopná sa v budúcnosti adaptovať aj na inú funkciu. Starosta Drotován hovorí o jej možnom využití ako zariadenia pre seniorov.