Poľsko má politických väzňov, odkazuje Západu bývalý premiér Morawiecki. Prinášame celý príbeh, kto sú a prečo sedia vo väzení Kamiński a Wąsik

Free Poles Protest In Warsaw, Poland Demonštrácia na podporu dvoch odsúdených a zadržaných politikov PiS vo Varšave 11. januára. Foto: Profimedia.sk

V Poľsku sa odohráva ťažký vnútropolitický zápas, v ktorom ide o právo aj politiku. Padajú silné slová a tvrdé obvinenia, Tuska demonštranti prirovnávajú k Putinovi a jeden z odsúdených už drží hladovku. V centre stoja dvaja politici Kaczyńského strany, ktorí sa rozhodli ísť tvrdo proti zločinu. Až tak, že ich súd za to odsúdil.

V centre príbehu stojí dvojica bývalých šéfov poľského protikorupčného úradu, ktorá bola obžalovaná za používanie falošných dokladov na provokáciu, ako aj odpočúvanie bez súhlasu generálneho prokurátora a súdu. Išlo údajne o poskytnutie úplatku značnej hodnoty verejnému činiteľovi zamestnanému na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ako provokáciu za účelom odhalenia údajnej korupcie.

Pozadím celej aféry, ktorá sa za posledné dni odohrala v Poľsku, je pozemkový škandál z roku 2007. V tom čase bol Mariusz Kamiński šéfom poľského centrálneho protikorupčného úradu (CBA) a Maciej Wąsik bol jeho zástupcom. Obaja sú politici zo strany Právo a spravodlivosť, obaja sú už odsúdení.

Pripomeňme, že Právo a spravodlivosť sa v roku 2005 dostali k moci práve vďaka ohlasovanému boju proti zločinu a korupcii, ktorú podľa nich do značnej miery reprezentovali bývalé kádre postkomunistickej SLD. Parlamentné voľby vyhral Jaroslaw Kaczynský a prezidentom sa stal Lech Kaczyńský, ktorý v druhom kole porazil Donalda Tuska.

V tom čase sa v Poľsku objavila skupina podnikateľov, ktorí tvrdili, že môžu spraviť z akejkoľvek poľnohospodárskej pôdy nepoľnohospodársku (napr. stavebné pozemky), pretože majú dobré styky na ministerstve. Úradníci CBA sa domnievali, že vtedajší minister poľnohospodárstva Andrzej Lepper (ktorý bol predsedom strany Samoobrona, koaličného partnera PiSu vo vláde) a jeho spolupracovníci prijímajú úplatky, a tak podstrčili svojich agentov vydávajúcich sa za švajčiarskych podnikateľov, aby im dokázali korupciu. Pritom však používali falšované úradné dokumenty a bez povolenia súdu odpočúvali podozrivé osoby.

Provokácia sa pravdepodobne pre zmarenie nepodarila, ale vtedajší minister poľnohospodárstva Lepper na svojej pozícii skončil a jeho strana sa nedostala nad 5 percent v predčasných voľbách toho istého roku. Informácie o celom prípade napokon prenikli na verejnosť a vecou sa zaoberal súd. Pri prešetrovaní kauzy vzniesla obvinenie voči Kamińskému i Wąsikowi okresná prokuratúra. Tá ich obvinila z prekročenia právomocí a zo spáchania trestných činov proti hodnovernosti dokumentov. Okrem nich boli obžalované ešte ďalšie dve osoby.

Bývalý minister vnútra Mariusz Kamiński. Foto: Mariusz Kamiński/Twitter

Právoplatný rozsudok v tejto veci padol len nedávno, 20. decembra 2023, keď okresný súd vo Varšave odsúdil Mariusza Kamińského a Macieja Wąsika na dva roky odňatia slobody. Bývali šéfovia sa v minulosti proti rozsudku súdu prvého stupňa, vydanému 30. marca 2015 Okresným súdom Varšava-Śródmieście, odvolali.

Neplatná amnestia

Celý problém naberá na obrátkach pre amnestiu, ktorú im udelil prezident Andrzej Duda. A najmä preto, že amnestia bola – podľa rozhodnutia poľského Najvyššieho súdu – udelená neplatne.

Aj to treba vysvetliť. V roku 2015 súd uznal bývalých funkcionárov za vinných a odsúdil na tri roky väzenia a desaťročný zákaz vykonávania verejných funkcií. Keď im o pár mesiacov neskôr poľský prezident Andrzej Duda (prezidentom sa stal ako kandidát strany PiS) udelil amnestiu, aktéri tohto prípadu sa stihli ešte pred jej udelením proti rozhodnutiu odvolať. Najvyšší súd vtedy argumentoval, že nemožno udeliť amnestiu osobe, ktorá ešte nie je právoplatne odsúdená – a teda sa na ňu vzťahuje prezumpcia neviny.

Okresný súd napriek tomu v marci 2016 z dôvodu milosti prezidenta prípad právoplatne zastavil.

Medzitým sa prípadu ujal ústavný súd, ktorý mal vyšetriť ústavný spor medzi prezidentom a Najvyšším súdom. S prípadom sa bezvýsledne zaoberal šesť rokov. Začiatkom júna 2023 Najvyšší súd v trestnom kolégiu zrušil zastavenie prípadu z roku 2016 a rozhodol o postúpení prípadu na konečné prerokovanie v druhom stupni. Ten právoplatne rozhodol v decembri minulého roka.

Prezident Anrzej Duda má teraz už plné právo udeliť právoplatnú amnestiu obom odsúdeným. To však neznamená, že z Wąsika s Kamińským sa stanú nevinné osoby. Naďalej budú odsúdení, nebudú len musieť vykonať svoj trest, ktorý im udelil súd. Znamenalo by to, že poslanci by aj napriek amnestii prišli o mandát poslancov, pretože by boli aj naďalej právoplatne odsúdení a mandát im zanikol automaticky z právnej moci.

Aby toho nebolo dosť, spor ešte viac rozdúchali Donald Tusk a Mateusz Morawiecki, súčasný a bývalý premiér Poľska.

Morawiecki nahral na Facebooku video v angličtine, kde hovorí, že v Poľsku sú opäť politickí väzni a vyzýva v ňom „demokratické spoločenstvo Západu: nepozerajte sa pasívne, čo sa dnes deje v Poľsku.“

Vo Varšave sa konala demonštrácia, ktorej nosnou témou bola práve „solidarita s politickými väzňami“ Kamińským a Wasnikom. Demonštranti boli otvorene vulgárni („F.ck Tusk“), prijali teda spôsoby, ktoré sme doteraz videli na liberálnych mítingoch. Tuska prirovnávajú k Putinovi, prípadne ilustrujú ako Hitlera a nazývajú ho nemeckým pankhartom. Jeden z posterov sa pýtal: „EÚ – pozeráš sa na to?“

Ako politickí väzni sa cítia aj obaja politici.

Kamiński tvrdí, že je politický väzeň

Mariusz Kamiński to povedal v rozhovore pre rádio RMF24, že sa necíti vinný a je presvedčený o tom, že konal spravodlivo, v záujme krajiny. Rovnako je presvedčený o tom, že je právoplatným poslancom, keďže v minulosti dostal v tomto prípade amnestiu a následne bol riadne zvolený v parlamentných voľbách. Výrok najvyššieho súdu o neplatnosti amnestie neberie na vedomie. Pozbavenie poslaneckého mandátu označil za nezákonné postupovanie novej koalície, na ktorej čele stojí Donald Tusk.

Aby sme pochopili, akú hru rozohral v posledných dňoch nový premiér Tusk, musíme pridať ešte jeden kontext. Dianie v parlamente.

Honba na poslancov

Mariusz Kamiński bol v rokoch 2019 až 2023 ministrom vnútra a Maciej Wąsik pracoval ako jeho tajomník. Po voľbách v októbri 2023, keď sa strane Právo a spravodlivosť napriek výhre vo voľbách nepodarilo zložiť koalíciu, sa z nich stali poslanci. Lenže v Poľsku podľa zákona nemôže mandát poslanca vykonávať právoplatne odsúdená osoba. Preto predseda Sejmu a nová tvár poľskej politiky Szymon Hołownia (koalícia strán Tretia cesta) rozhodol o odobratí ich poslaneckého mandátu. Kamiński a Wąsik sa proti tomu odvolali a Komora pre mimoriadnu kontrolu a veci verejné Najvyššieho súdu toto rozhodnutie Hołowniu zrušila s odôvodnením, že poslanci boli v minulosti v danej veci omilostení, a teda neexistuje dôvod na to, aby im bol odobratý mandát.

Sejm, čiže dolná komora poľského parlamentu mal zasadať v dňoch od 9. do 11. januára 2024. Na programe mali dôležité rokovanie o štátnom rozpočte na tento rok.

Demonštrácia na podporu Kaminského a Wasika v centre Varšavy. Foto: Profimedia.sk

V pondelok 8. januára sa prezident Duda a predseda parlamentu Hołownia stretli, aby túto vec prediskutovali. Keďže Duda trval na tom, že amnestia už bola raz udelená, a teda poslanci sú nevinní, a Hołownia mal na vec opačný právny názor, zvolal poradu poslaneckých klubov, na ktorej sa dohodli, že pre chaos s poslancami preložia schôdzu na budúci týždeň. Vo svojom vyhlásení predniesol, že tak urobil, aby zachovať vážnosť a dôveryhodnosť inštitúcie aj hlasovaní, ktoré ich čakajú.

V utorok ráno, 9. januára 2024 dostala varšavská polícia súdne príkazy, ktoré nariaďovali vziať Mariusza Kamińského a Macieja Wąsika do väzby. Polícia ich však v to ráno doma nenašla. Neoficiálne zdroje, na ktoré sa odvolávali poľské médiá, tvrdili, že po nich domov prišlo ešte pred policajnými hliadkami auto z kancelárie prezidenta.

A tu pomaly začína aj zásadný vstup Donalda Tuska do celej aféry.

Ako vieme, obidvoch odsúdených poslancov si v utorok skoro ráno do prezidentského sídla pozval poľský prezident Andrzej Duda (PiS), aby sa zúčastnili na menovaní nových poradcov prezidenta. Potvrdzuje to aj fotografia na sociálnych sieťach prezidenta Dudu.

Do toho však zasiahla polícia, ktorá sa snažila obidvoch odsúdených politikov zadržať. Celý deň sa v Poľsku diskutovalo či má polícia právo vtrhnúť do prezidentského paláca a vziať politikov do väzby. Policajti čakali pred palácom celý deň.

Počas dňa, keď odsúdení poslanci zotrvávali v prezidentskom paláci, sa premiér Tusk vyjadril, že prezident Duda pomáha zločincom v úniku pred výkonom trestu, keď ich ukrýva vo svojom paláci. Duda argumentoval, že poslanci sú jeho hosťami a sú to ľudia krištáľovo čistí.

Celodňová dráma sa skončila po 22 hodine večer, keď polícia vo Varšave na svojich sociálnych sieťach vydala stanovisko, že s odvolaním sa na predchádzajúcu správu a v zmysle súdneho príkazu boli osoby, ktorých sa pokyn týka, zadržané.

Prezident Duda bol v čase zadržania poslancov na stretnutí s bieloruskou opozičnou aktivistkou Sviatlanou Cichanovskou. Bizárom celého príbehu je, že keď sa prezident Duda dozvedel, že poslancov zadržali, snažil sa vrátiť do prezidentského paláca, lenže nemohol. Prekážkou na výjazde z miesta stretnutia bol totiž pokazený autobus mestskej hromadnej dopravy. Duda to hneď nazval sabotážou zo strany mesta Varšava, keďže primátorom hlavného mesta je Rafal Trzaskowski, Dudov bývalý rival z prezidentských volieb a podpredseda Tuskovej strany Občianska platforma. Primátor tieto obvinenia odmietol.

Od stredy večera drží Mariusz Kamiński vo väzení na protest hladovku. Na podporu odsúdených sa konajú demonštrácie iniciované stranou Právo a Spravodlivosť a Poľsko je opäť nanovo a opäť hlboko rozdelené.


Ďalšie články